Als ondernemer zijn er heel wat verzekeringen die handig zijn om afgesloten te hebben voor je onderneming. Wanneer je over een eigen bedrijf beschikt, denk je al gauw aan de meer zakelijke verzekeringen zoals een aansprakelijkheidsverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Inhoudsopgave

Maar: vergeet ook zeker niet om meer persoonlijke verzekeringen af te sluiten zoals een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering. Dergelijke verzekeringen zijn namelijk hoe dan ook in je zakelijke maar vooral in je persoonlijke leven een fijne toevoeging om te hebben. In dit artikel vertellen we je meer over het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Niet verplicht, wel handig: een uitvaartverzekering

Het maakt niet uit of je aan het werk bent op de werkvloer of dat je thuis aan het genieten bent van een welverdiende dag vrij: in beide gevallen is het prettig om een uitvaartverzekering te hebben. In andere woorden: het is voor zowel je persoonlijke als zakelijke leven een fijn idee om verzekerd te zijn tegen de (onverwachte) kosten van je uitvaart. Een uitvaartverzekering dekt namelijk de kosten van een uitvaart, zoals een crematie of begrafenis. Je betaalt iedere maand een bepaalde premie, waarna je op het moment van overlijden een bepaald bedrag op bepaalde diensten uitgekeerd krijgt. Deze premie ligt in verhouding met de duizenden euro’s die een uitvaart kost laag.

Hoewel zo’n verzekering niet verplicht is, is het wel handig om te hebben. Dat heeft voornamelijk te maken met de hoge kosten die bij een uitvaart komen kijken. In Nederland ben je gemiddeld tussen de € 7.000 en € 11.000 kwijt voor een begrafenis of een crematie (en alle andere kosten die daarbij komen kijken); afhankelijk van je eigen wensen omtrent je uitvaart. Je kunt ervoor kiezen om dit bedrag zelf te sparen of om de zekerheid van een uitvaartverzekering te hebben. Voor zowel ondernemers als particulieren biedt dat laatste toch wel een fijn gevoel – voor jou en je nabestaanden. Hiermee weet je zeker dat de kosten gedekt gaan worden.

Extra risico op letsel of overlijden in bepaalde branches

Het hebben van een uitvaartverzekering is in die zin dus niet specifiek alleen nuttig voor ondernemers, maar voor iedereen. Feit is namelijk dat ieder persoon op een dag overlijdt. Voor de één gebeurt dat onverwachts, terwijl de ander pas op latere leeftijd doodgaat na een lang ziekbed. Om je nabestaanden niet met onverwacht hoge kosten op te zadelen, is zo’n verzekering ideaal. Een uitvaartverzekering betaalt namelijk altijd uit, ongeacht het moment dát je overlijdt. Dat is in tegenstelling tot andere verzekeringen waarbij je vaak flink je best moet doen om geld te ontvangen.

Mocht je als ondernemer nog twijfelen over het afsluiten van een uitvaartverzekering dan is het handig om eens te kijken naar de branche waarin je werkt. Feit is dat er branches zijn waarin meer ongevallen gebeuren met kans op letsel dan in andere werkvelden. Neem bijvoorbeeld de bouw: het aantal ongelukken in de bouw neemt gelukkig al een paar jaar af, maar ze gebeuren nog steeds. Wanneer je werkzaam bent in zo’n branche is de kans op een dodelijk ongeval helaas groter dan wanneer je bijvoorbeeld werkt als marketeer of copywriter. Neem dat dus mee in je overweging om wel of niet een uitvaartverzekering af te sluiten.

Zijn de kosten voor uitvaartverzekering aftrekbaar bij de Belastingdienst?

Als ondernemer wil je waarschijnlijk maar wat graag weten hoe het zit met de kosten voor een uitvaartverzekering; zijn deze kosten aftrekbaar bij je aangifte inkomstenbelasting bij de Belastingdienst? Het antwoord daarop is kort maar krachtig: nee. Deze kosten mogen niet meer worden afgetrokken. Tot 1 januari 2009 was de premie van deze verzekering wel aftrekbaar, maar helaas is die regeling toentertijd stopgezet. Wel zijn er andere uitvaartkosten die aftrekbaar zijn voor de zogeheten erfbelasting, dus niet voor de inkomstenbelasting. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor:

  • De huur van de aula of de plek waar de uitvaart plaatsvindt
  • De urn, grafkist, grafsteen of andere vorm van rustplaats
  • De rouwadvertentie, het drukwerk voor de rouwkaarten, de bloemen en overige kaarten en drukwerk
  • De zogeheten koffietafel met eten en drinken.
  • Het condoleanceregister.
  • De herdenkingsdienst of kerkdienst tot een jaar na je overlijden.

 

Let hierbij wel goed op: de kans is groot dat je uitvaartverzekering (een deel van) de bovenstaande kosten dekt. In dat geval moet je de totale uitvaartkosten verminderen met het bedrag dat je uitgekeerd hebt gekregen van de verzekeringsmaatschappij. Kortom: alleen de kosten die niet worden gedekt door de uitvaartverzekering zijn in dat geval aftrekbaar bij de erfbelasting.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Foto van Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
De hoge energietarieven uit de afgelopen winter maakten dat veel particulieren in Nederland heel bewust op zoek gingen naar een goedkopere…
In de huidige snel veranderende werkomgeving is het tevreden houden van werknemers cruciaal voor het succes van je bedrijf. Tevreden werknemers zijn…
Als ondernemer wordt u voortdurend geconfronteerd met een scala aan uitdagingen en kansen, waarbij de soms moeilijk te begrijpen wereld van het…
Het overnemen van een bedrijf is een belangrijke stap die zorgvuldige planning en overweging vereist. Of u nu een ondernemer bent die op zoek is naar…
We weten allemaal dat wanneer medewerkers zich goed voelen en op topniveau werken, het bedrijf als een geoliede machine loopt. Maar hoe zorg je ervoor…
Elke werkgever die een locatie heeft voor werknemers of klanten, krijgt vroeg of laat te maken met het plaatsen van waarschuwingsborden. Meestal gaat…