Wat houdt letselschade na een bedrijfsongeval volgens de wet in?
Het is goed om eerst goed naar de situatie te kijken van het bedrijfsongeval. Zo zijn er veel regeltjes aan verbonden als het gaat om letselschade door een bedrijfsongeval. Je kunt altijd een bedrijf inschakelen voor letselschade hulp en advies. Letselschade is eigenlijk wanneer een werknemer een verwonding oploopt als gevolg van een ongeval tijdens werk. Het kan lichamelijke schade zijn maar ook psychisch. Letselschade is een heel groot begrip en kan bijvoorbeeld lichte verwondingen inhouden door een simpele val of in ernstige situaties een ernstige handicap door bijvoorbeeld een machine ongeluk. De schade houdt vaak medische kosten in, een verlies van het normale inkomen en psychisch leed.
Stappen die je moet ondernemen na een bedrijfsongeval
Wanneer een bedrijfsongeval heeft plaatsgevonden is het van groot belang dat alle medische hulp goed gedocumenteerd wordt door een arts. Hetzelfde geldt voor kosten die gemaakt worden voor emotioneel leed, want hier kun je smartengeld voor krijgen. Dit is een vergoeding voor immateriële schade die is opgelopen tijdens het ongeluk. Bij een bedrijfsongeval moet altijd een verslag worden opgesteld en deze moet gemeld worden aan de werkgever. Deze gebeurtenissen brengen in kaart wat de vervolgstappen gaan worden. Het is verstandig om juridisch advies in te schakelen om te kijken naar de rechten die je hebt als werknemer.
Het recht op een compensatie
Als je slachtoffer bent geworden van een bedrijfsongeval is de kans groot dat je recht hebt op een vorm van compensatie vanuit het bedrijf. Hierbij kun je denken aan medische kosten, een inkomen, of emotionele hulp. Hierbij is het uiterst belangrijk dat alles weer wordt vastgelegd, van doktersbezoekjes tot andere gemaakte kosten of verliezen die je hebt geleden. Verzamel hierbij ook loonstrookjes en zorg voor bewijs van medische beperkingen door het ongeval.
Een letselschadeclaim indienen
Na al deze stappen is het tijd om een letselschadeclaim te gaan indienen. Je moet hierbij alle informatie en documentatie sturen naar het bedrijf, of de verzekeraar van de werknemer.
Hierin moet dus het verslag van het ongeluk en de documentatie van de gemaakte kosten en emotionele schade staan. Alle details moeten erin. Vervolgens zul je moeten indienen welke compensatie je eist voor het ongeval. Er kan vanuit hier een gerechtelijke procedure ontstaat, waarbij het advies is om een letselschadeadvocaat in te schakelen.