Inhoudsopgave
Soort bedrijf
Als je een bedrijf wilt starten, kun je allereerst kijken naar het type bedrijf dat je wilt beginnen. Elektrische bezorgfietsen zijn bijvoorbeeld essentieel als je een bedrijf wilt opzetten zoals Thuisbezorgd of Picnic, die boodschappen en maaltijden aan huis bezorgen. Je kunt ook een webshop beginnen, online cursussen verkopen, een boek publiceren, vertalen, bloggen, een koeriersservice starten, personal shopper worden, een schoonmaakbedrijf beginnen, studiebegeleiding aanbieden, een eigen product op de markt brengen, een eigen restaurant openen, online coaching aanbieden, teksten corrigeren, een reclamebureau opzetten, je bedrijf combineren met een goed doel, of een andere dienst aanbieden.
Bedrijfsvormen
De rechtsvormen van bedrijven omvatten: eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma, besloten vennootschap, commanditaire vennootschap, naamloze vennootschap, vereniging, stichting en coöperatie/onderlinge waarborgmaatschappij. De meest voorkomende zijn eenmanszaak (zzp’er), vennootschap onder firma, maatschap en besloten vennootschap.
Branches
Naast de eerder genoemde voorbeelden van verschillende bedrijven die je kunt starten, zijn hier de branches nog eens op een rijtje. Je kunt je bedrijf starten in de agrosector, de bouwnijverheid, de detailhandel en ambachten, de groothandel, de horeca, catering, sport en recreatie, de industrie, de kinderopvang, de kunst, cultuur, amusement en media, het particulier onderwijs, het vervoer, zakelijke en persoonlijke dienstverlening en de zorg. Nadat je jouw branche en rechtsvorm hebt gekozen, kun je je bedrijf starten. Maar hoe bouw je jouw bedrijf vervolgens uit tot een goed functionerende machine?
Je bedrijf starten
Begin met het opstellen van een ondernemingsplan, zodat je inzicht krijgt in de kosten van je plannen en hoeveel winst er nodig is om winstgevend te zijn. Dit plan dient ook als een handige presentatie voor potentiële investeerders. Voer vervolgens marktonderzoek uit en bepaal je strategie. Analyseer de concurrentie, bedenk hoe je je product of dienst op de markt brengt, en identificeer je doelgroep en locatie. Stel daarna een financieel plan op om te bepalen of je financiering nodig hebt. Denk ook na over een passende bedrijfsnaam en controleer op KVK.nl of deze al in gebruik is. Kies tevens je rechtsvorm en specifieke branche zorgvuldig uit. Vergeet niet om je administratie bij te houden en te bewaren, zodat deze voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Als je personeel in dienst neemt, moet je ook een loonadministratie bijhouden.
Wat nog meer?
Zorg ook voor het regelen van algemene voorwaarden en verzekeringen. Als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk voor de financiële gevolgen, omdat je niet in dienst bent van een werkgever. Gelukkig kun je jezelf tegen veel risico’s verzekeren. Denk aan een aansprakelijkheidsverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Door het opstellen van algemene voorwaarden weet je welke rechten en plichten zowel jij als je klanten hebben. Controleer ook aan welke wettelijke eisen je moet voldoen. Dit kunnen beroepseisen zijn, maar ook eisen met betrekking tot je bedrijfsruimte. Schrijf uiteindelijk je onderneming in bij de Kamer van Koophandel en ga op zoek naar klanten. Vergeet niet om een website voor je bedrijf te maken. Succes!