Ze zorgen voor een betrouwbare besturing van processen in sectoren zoals de:
- Productie
- Voedselverwerking
- Chemie
PLC’s worden gebruikt om taken te automatiseren. Maar ook om de consistentie en veiligheid van processen te waarborgen. Deze apparaten kunnen razendsnel signalen verwerken. Ze zijn in staat om continu te werken onder zware omstandigheden. Door de inzet van PLC’s kunnen bedrijven hun processen stroomlijnen. Maar ze kunnen ook de productiviteit verhogen en kosten besparen. Dit omdat veel handmatige handelingen overbodig worden.
De rol van de schakelkast in het besturingssysteem
In elke geautomatiseerde omgeving is de schakelkast het fysieke hart van de besturing. Hierin worden de PLC, stroomvoorziening, relais en andere besturingsonderdelen gemonteerd en verbonden. Heb je een goed ontworpen schakelkast? Deze biedt een overzichtelijke en veilige plek voor alle componenten die nodig zijn voor het besturen en monitoren van processen. De schakelkast beschermt de delicate apparatuur tegen:
- Stof,
- Vocht
- Andere omgevingsinvloeden
Hierdoor wordt de betrouwbaarheid van het gehele systeem gewaarborgd. Ook maakt een overzichtelijke schakelkast onderhoud eenvoudiger en veiliger voor technici. Dit doordat ze snel toegang hebben tot alle cruciale componenten en bekabeling.
Frequentieregelaars voor energie-efficiëntie en nauwkeurige aansturing
Frequentieregelaars zijn een belangrijke aanvulling op PLC’s in een geautomatiseerde omgeving. Vooral als het gaat om de aansturing van elektromotoren. Deze regelaars passen de frequentie en spanning van de stroomtoevoer aan. Zo kunnen de motorsnelheid en het vermogen nauwkeurig worden geregeld. Hierdoor draaien motoren precies op de vereiste snelheid. Dat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen en een langere levensduur van de apparatuur. Een frequentieregelaar ondersteunt een soepele opstart en stilstand van motoren. Dat vermindert slijtage en verhoogt de veiligheid. Ook kunnen ze eenvoudig communiceren met de PLC. Zo kan de besturing naadloos en in real-time kan worden aangepast.
PLC en frequentieregelaar: een krachtige combinatie
De samenwerking tussen PLC’s en frequentieregelaars vormt de kern van een goed automatiseringssysteem. Een PLC kan bijvoorbeeld bepalen wanneer een motor op halve kracht moet draaien. Vervolgens past de frequentieregelaar de specifieke instellingen aan. Op deze manier kun je inspelen op veranderende procesomstandigheden. En dat zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Dankzij deze combinatie kunnen bedrijven:
- Hun processen optimaliseren
- Energie besparen
- Stilstand verminderen
Zo wordt niet alleen de productiecapaciteit verbeterd, maar ook de duurzaamheid en het kostenbeheer in de moderne industriële omgeving geoptimaliseerd.