Als automobilist ben je waarschijnlijk bekend met het begrip "schadevrije jaren". Maar wat zijn schadevrije jaren nu precies en hoe kun je ze berekenen? En is er een verschil als je als ondernemer in een eigen auto rijdt, of een auto leaset? In dit artikel leggen we je alles uit over schadevrije jaren en hoe ze van invloed zijn op je verzekeringspremie.

Inhoudsopgave

Schadevrije jaren: wat zijn ze eigenlijk?

Schadevrije jaren zijn jaren waarin je zonder schade hebt gereden en hiervoor geen schadeclaim hebt ingediend bij je auto- of motorverzekeraar. Ieder jaar dat je schadevrij rijdt, bouw je een schadevrij jaar op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op je verzekeringspremie. Dit wordt ook wel bonus-maluskorting genoemd. Het exacte kortingspercentage kan per autoverzekeraar verschillen. Maar in de regel is dat elk jaar dat je geen schade claimt bij je verzekeraar je een extra jaar opbouwt, of wel één trede op de bonus-malusladder.

Wat speelt een rol bij het berekenen van schadevrije jaren?

Niet iedereen bouwt automatisch schadevrije jaren op. Er zijn enkele belangrijke factoren die van invloed zijn op het opbouwen van schadevrije jaren:

  1. Verzekering op je eigen naam: Je bouwt alleen schadevrije jaren op als je een auto- of motorverzekering op je eigen naam hebt staan. Als je een auto deelt met bijvoorbeeld je partner, bouwt alleen degene op wiens naam de auto staat schadevrije jaren op.
  2. Schadevrije jaren per auto: Schadevrije jaren bouw je op per auto. Als je de auto inruilt voor een andere auto kun je jouw schadevrije jaren meenemen naar een nieuwe verzekeraar. Als je daarentegen je auto behoudt, maar er een andere auto bijkoopt, dan krijg je een nieuwe autoverzekering waarbij je opnieuw schadevrije jaren moet opbouwen.
    Let op: Sommige verzekeraars hebben daarom een zogenaamde tweede autoregeling. In de tweede autoregeling wordt de korting overgenomen van de eerste auto, maar de polissen worden verder niet aan elkaar gekoppeld.
  3. Verlies van schadevrije jaren: Als je een schade hebt veroorzaakt die niet verhaalbaar is, en de verzekeraar keert een schadevergoeding uit, verlies je schadevrije jaren, ofwel no-claimkorting. Het aantal schadevrije jaren dat je verliest, kan per verzekeraar verschillen. Het zijn over het algemeen 5 schadevrije jaren per schade.
  4. Verlopen van schadevrije: je jaren kunnen verlopen (ook wel vervallen). Dit gebeurt meestal nadat je een aantal jaren geen autoverzekering meer op naam hebt gehad. Het verschilt per verzekeraar wanneer de jaren zijn vervallen. Vele verzekeraars hanteren een termijn van drie jaren.

Rijd je een lease-auto?

Als jij een lease-auto rijdt, is het goed om te weten dat je ook schadevrije jaren kunt opbouwen. Jouw verzekeraar kan aan de hand van een leaseverklaring of royementsverklaring van de leasemaatschappij beoordelen of je schadevrije jaren hebt opgebouwd en zo ja, hoeveel.

Een leaseverklaring is een officiële verklaring van jouw leasemaatschappij waarin wordt aangegeven of je schades hebt geclaimd tijdens de leaseperiode. Op basis van deze verklaring kan jouw verzekeraar bepalen of je in aanmerking komt voor schadevrije jaren en de bijbehorende premiekorting.

Kortom, schadevrije jaren zijn ook relevant als je een lease-auto rijdt. Het is belangrijk om te weten hoe schadevrije jaren worden opgebouwd, wat de rol is van jouw vorige verzekeraar en hoe je schadevrije jaren kunt opvragen. Met een leaseverklaring van jouw leasemaatschappij kun je aantonen hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd en profiteren van premiekorting bij jouw verzekeraar.

Opgelet leaserijders: Vaak claim je met een leaseauto meer schade dan met je eigen auto. Op het moment dat je schade hebt, is het claimen van schade vaak voordeliger dan dat je schade zelf betaalt. Na afloop van je leasecontract worden echter alle schadeclaims bij elkaar opgeteld. Dat kan nadelig zijn voor het aantal schadevrije jaren dat een nieuwe autoverzekeraar je geeft. In sommige gevallen kan het daarom lonen om (kleine) schade aan je leaseauto zelf te betalen in plaats van alle schade te verhalen op je verzekering.

Zorg ervoor dat je altijd goed op de hoogte bent van jouw schadevrije jaren en deze laat verifiëren bij jouw verzekeraar, zodat je de juiste premie betaalt en kunt besparen op jouw verzekeringskosten. Mocht je nog vragen hebben over schadevrije jaren, neem dan contact op met jouw verzekeraar of raadpleeg de beschikbare online tools en informatie om meer te weten te komen over dit onderwerp.

No-claimkorting

Je verliest je no-claimkorting als je een schade claimt bij je verzekeraar die niet verhaalbaar is. Als je een schade hebt veroorzaakt en de verzekeraar keert een schadevergoeding uit, lijdt dit tot verlies van schadevrije jaren en mogelijk ook van je no-claimkorting. Het aantal schadevrije jaren dat je verliest, kan per verzekeraar verschillen. De hoogte van de schade is bij het berekenen niet van belang. De maximale no-claimkorting ligt vaak tussen de 75% en 80% van je premie.

Opvragen van schadevrije jaren

Bij het afsluiten van een nieuwe auto- of motorverzekering kan de verzekeraar niet zien hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Maar bij het beëindigen van je verzekering zet je vorige verzekeraar je schadevrije jaren in het landelijke systeem Roy-data. Je nieuwe verzekeraar neemt het aantal schadevrije jaren uit Roy-data over. Wil je zelf weten hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd? Dan kun je deze opvragen bij je vorige verzekeraar. Ook op je polis staat vaak vermeld hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Veelgestelde vragen

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn jaren waarin je zonder schade hebt gereden of waarvoor je in ieder geval geen schadeclaim hebt ingediend bij je verzekeraar.

Wat is no-claimkorting?

No-claimkorting, ook wel bonus-malus korting genoemd, is een korting op de verzekeringspremie die je kunt krijgen op basis van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de no-claimkorting en hoe lager de verzekeringspremie.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
De kerstdagen lijken misschien nog ver weg, maar voordat je het in de gaten hebt, staan ze al voor de deur. We raden je daarom aan om dit jaar vroeg te…
Het vak van rijinstructeur is intensief, maar ook een relatief vrij beroep. Om de 50 minuten stapt er weer een nieuwe leerling in je lesauto, van…
Het importeren van een bedrijfswagen uit het buitenland kan een aantrekkelijke optie zijn vanwege potentieel lagere kosten en toegang tot een breder…
Als het aankomt op verfklussen binnen- of buitenshuis, wil je natuurlijk verzekerd zijn van een strak en duurzaam…
In dit artikel gaan we de discussie aan over een onderwerp dat vaker voorkomt als er een beëindiging van de arbeidsovereenkomst plaatsvindt. We doen…
Het overnemen van een bedrijf is een belangrijke stap die zorgvuldige planning en overweging vereist. Of u nu een ondernemer bent die op zoek is naar…