Wat is eigenrisicodrager WGA?
Laten we beginnen met de term eigenrisicodrager WGA zelf, wat gaat over het uitbetalen van de uitkering voor “werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten” (WGA). Deze uitkering is van toepassing op werknemers die arbeidsongeschikt zijn tussen de 35% en 80%, evenals werknemers die tijdelijk tussen de 80% en 100% arbeidsongeschikt zijn. Als een werknemer namelijk arbeidsongeschikt wordt, zal er een bepaald percentage van het loon worden uitgekeerd in de vorm van een uitkering (de eerste twee maanden is dit 75% en daarna 70% van het laatste loon).
De meeste werkgevers betalen hiervoor een premie, waardoor het UWV de uitkering zal uitbetalen. Als je kiest voor een actief beleid omtrent verzuim beheren, kan het een strategische zet zijn om dit risico zelf te dragen. Wat dus inhoudt dat je als werkgever zelf verantwoordelijk bent voor de kosten van de WGA uitkering en die voor re-integratie. En door zelf eigenrisicodrager te zijn, betaal je een stuk minder aan premie.
Voor- en nadelen
Natuurlijk zijn er zowel voor- als nadelen, als je ervoor kiest om zelf eigenrisicodrager WGA te worden. Het nadeel is dat je 10 jaar lang verantwoordelijk bent voor het betalen van de kosten, waarna deze door het UWV worden overgenomen. Niet alleen het betalen van de uitkering dien je te overwegen, je dient er als bedrijf ook voor te zorgen dat de werknemer in kwestie meewerkt aan re-integratie en de bijbehorende plichten nakomt. Iets dat je overigens volledig kunt uitbesteden, zodat je hier als onderneming zelf weinig omkijken naar hebt.
Nu je weet wat de nadelen zijn, is het tijd om te kijken naar de voordelen. Met name de lage premie is een groot voordeel. Dit is niet het enige pluspunt, want je hebt als onderneming ook meer grip op het verzuimbeheer. Je bepaalt namelijk zelf hoe werknemers worden begeleid en welke aanpak hiervoor het meest efficiënt is. Dit kan zelfs betekenen dat werknemers weer een stuk sneller aan de slag kunnen. Deze combinatie van een lagere premie en meer controle kan een strategische keuze zijn, met name op de lange termijn.
De gulden middenweg
Mocht je twijfelen tussen deze twee opties, dan bestaat er ook nog een gulden middenweg. In dit geval kies je ervoor om de WGA deels te verzekeren, waarbij je een dienst afneemt die op maat is samengesteld op de specifieke behoeften van jouw onderneming. Zo ben je als werkgever actief betrokken bij het verzuimbeheer en wordt de werknemer aangespoord om meer inspanningen te leveren om weer bij jou aan de slag te kunnen. Het uitbetalen van uitkeringen en de administratieve rompslomp die hierbij komt kijken is in dit geval niets om je druk over te maken, omdat dit allemaal door de verzekeraar wordt geregeld. Je bepaalt overigens zelf welk percentage voor jouw bedrijf de beste optie is, waarbij je kunt kiezen uit 25%, 50% en 70%.