In tijden van corona wordt het steeds belangrijker om voor een hygiënische en veilige werkplek te zorgen. Maar hoe pak je dit goed aan? Welke voorzorgsmaatregelen kan je als werkgever? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.

Inhoudsopgave

1. Algemene bedrijfshygiëne voor de werkplek

Een goede bedrijfshygiëne is essentieel voor een veilige en hygiënische werkplek. Uiteraard draagt een grondige schoonmaak hier aan bij. Want wist je dat als je oppervlakten niet regelmatig desinfecteert, het aantal bacteriën met 30% per dag kan toenemen? Zorg daarom dat ruimtes zoals een keuken, toiletten of een showroom dagelijks worden schoongemaakt.

Maar en zijn meer maatregelen die jij als werkgever kan treffen.

1.1 Reinigen contactpunten

Juist ook kleinere contactpunten verdienen extra aandacht. Denk hierbij aan:

  •       Toetsenborden
  •       Telefoons
  •       Deurklinken
  •       Lichtknoppen
  •       Kraan
  •       Knopje van de waterkoker
  •       Toonbank
  •       Pinautomaat

Kortom, juist die punten die door (veel verschillende) handen worden aangeraakt. Gebruik water en zeep of allesreiniger om deze oppervlakken schoon te houden.

1.2 Handhygiëne

Handhygiëne is een belangrijke voorzorgsmaatregel om de overdracht van micro-organismen te verkleinen. Het gaat hierbij om handen wassen en het gebruik van desinfecterende middelen. Denk als werkgever dus aan het verstrekken van desinfecterende gels, antibacteriële zeep, papieren handdoekjes of Tork dispensers met een ellenboogbeugel.

Note: Het is belangrijk dat je een desinfecterende handgel alleen gebruikt als dit echt nodig is. Als je het te vaak gebruikt, kunnen de ziekteverwekkers ongevoelig worden.

1.3 Ventilatie

Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Maar hoe weet je of jouw werkplek voldoende wordt geventileerd? Over het algemeen kan je een minimale luchtverversing van 30 m³/uur per persoon aanhouden. Dit regel je door bijvoorbeeld het raam gedurende het werk op een kiertje te zetten of het kantoor 15 minuten goed te luchten.

Ook kan je denken aan een mechanisch ventilatiesysteem. Hierbij voert een continu draaiende ventilatiemotor vervuilde lucht af en frisse lucht naar binnen. Vergeet echter niet regelmatig te controleren of deze aan staat / nog naar behoren werkt.

2. Overige tips bedrijfshygiëne voor de werkplek

Wat het af en toe lastig kan maken, is dat er per branche, sector of beroep aanvullende hygiënemaatregelen genomen moeten worden. Hieronder een aantal voorbeelden.

2.1 Horeca

Glazen, bestek en borden worden dagelijks door vele handen aangeraakt. Hierdoor is het verstandig om in de spoelkeuken een aantal extra voorzorgsmaatregelen te treffen. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur van het spoelwater (85°C wordt aangeraden voor een maximale hygiëne) of het vermijden van het poleren van de glazen met de hand.

2.2 Contactberoepen

Wanneer er sprake is van contactmomenten met de klant wordt hygiëne nog belangrijker. Dit om zowel jezelf als je klanten te beschermen. Buiten de algemene bedrijfshygiëne voorzorgsmaatregelen kan je ook denken aan beschermingsmaterialen, zoals mond-neusmaskers of handschoenen. Ook kan er gedacht worden aan een gezondheidscheck van de klant voorafgaand aan de afspraak. Voor de actuele regels die gelden voor de contactberoepen kun je deze pagina raadplegen. Wel zo handig om op de hoogte te zijn natuurlijk!

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Foto van Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Nog niet eens zo heel lang geleden vonden veel werkgevers klimaatbeheersing niet echt een belangrijk aandachtspunt. Als het te koud was op kantoor dan…
Het leasen van kostbaar materieel kan een slimme strategie zijn voor bedrijven die (snel) willen uitbreiden. Door te leasen in plaats van te kopen,…
Of je nu een kruiwagen, steekwagen of transportkar gebruikt, goede wielen zijn belangrijk. Versleten banden zorgen voor extra weerstand, minder grip en…
De coronapandemie heeft de afgelopen jaren laten zien hoe belangrijk een goede hygiëne op de werkvloer is. Het helpt een hoog ziekteverzuim tegen te…
Voor werkgevers is het zaak om hun medewerkers een schone, veilige en comfortabele werkplek te bieden. De Arbowet stelt hier eisen aan, maar los…
Wanneer je overweegt je bedrijf te verkopen of een ander bedrijf over te nemen, zijn er meerdere aspecten waar je aandacht aan moet besteden om een…