Werk je als zelfstandige zonder personeel en ben je financieel adviseur? Dan ben je je er vast van bewust dat je dagelijks bent blootgesteld aan bepaalde risico’s van het ondernemerschap. Meestal merk je hier niets van, maar als die risico’s tot uiting komen, dan kunnen de financiële gevolgen erg nadelig voor je zijn. Gelukkig kun je jezelf hiertegen beschermen met bepaalde verzekeringen. In dit artikel bespreken we twee van die verzekeringen.

Inhoudsopgave

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Ieder bedrijf kan te maken krijgen met bedrijfsaansprakelijkheid. In welke branche je ook actief bent, het kan nu eenmaal voorkomen dat je schade veroorzaakt aan anderen of aan de spullen van anderen. Die schade kan materieel zijn, maar ook financieel. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) bescherm je jezelf tegen de kosten die hieruit kunnen voortvloeien.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je op bezoek bent op het kantoor van een klant. Hier laat je per ongeluk koffie vallen over een dure computer. Erg vervelend natuurlijk, maar die dingen gebeuren nu eenmaal. Gelukkig kun je in zo’n geval een vergoeding krijgen van je verzekeraar voor de kosten voor reparatie of vervanging van de computer. 

De AVB is geen verplichte verzekering. Je kunt dus voor jezelf bepalen of je het nuttig vindt om deze verzekering af te sluiten of niet. Een verzekering die je als financieel adviseur wel verplicht moet afsluiten, is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een andere verzekering die zeker voor financieel adviseurs erg belangrijk kan zijn, is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Hoewel je er waarschijnlijk liever niet over nadenkt, kan het best wel eens voorkomen dat je een foutje maakt in het uitoefenen van je beroep. Als het om een kleine fout gaat, dan zijn de gevolgen waarschijnlijk prima te overzien. Maar gaat het om een grotere fout, dan kunnen de gevolgen groter zijn.

Als financieel adviseur kan een beroepsfout bijvoorbeeld een verkeerd financieel advies zijn. Voor klanten kan een verkeerd advies leiden tot een flinke financiële tegenvaller. Word je hiervoor aansprakelijk gesteld, dan kan het zijn dat je de kosten van de klant moet vergoeden. 

Zeker als zelfstandige zonder personeel wil je bescherming voor zulke situaties. Verkeerd financieel advies kan, zeker als je voor grote klanten werkt, hoge kosten met zich meebrengen. Grote bedrijven leggen hier vaak reserves voor aan, zodat ze de middelen beschikbaar hebben wanneer ze een schadevergoeding moeten betalen. Als zelfstandige heb je dit vaak niet. Krijg je dan te maken met een schadevergoeding, dan zul je je financiële buffer of je spaargeld aan moeten spreken. Je kunt dit voorkomen door een BAV af te sluiten. Je verzekeraar vergoedt dan eventuele schadevergoedingen en andere kosten die komen kijken bij beroepsfouten.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Een auto van de zaak is een auto die u voor uw zzp-werk gebruikt. U kunt een nieuwe of tweedehands auto…
Voertuigbelettering middels grote stickers is een efficiënte en impactvolle methode voor organisaties om hun merk te promoten en een boodschap over te…
Blended learning, een combinatie van online en klassikale lessen, biedt talloze voordelen voor professionals die hun WFT diploma willen behalen. Deze…
Werken in de zorg kan veel stress opleveren. Je hebt te weinig tijd om te veel mensen te kunnen helpen, je moet rapporteren en noteren en je loopt van…
Steeds meer nabestaanden kiezen ervoor om zelf een uitvaart te regelen. Dat betekent dat ze zelf beslissen hoe de uitvaart eruit komt te zien, zonder…
Als je spullen verkoopt op bestelling en ze naar de klant verstuurt, dan heb je te maken met een proces dat men fulfilment noemt. Orders die…