De gasprijzen zijn hoger dan ooit en verschillende regeringsleiders en CEO’s spreken zelfs van een Europese gascrisis. Niet alleen consumenten merken dat de energieprijzen door het dak gaan, ook bedrijven hebben te kampen met torenhoge energierekeningen. Utrechtse klimaat-scaleup Sensorfact biedt bedrijven de oplossing voor dit probleem.

Inhoudsopgave

Jeremy Weir, CEO van gasbedrijf Trafigura, uitte vorige maand zijn zorgen over het gasprobleem in gesprek met De Tijd. ‘Als we een koude winter tegemoet gaan, kan het wel eens heel krap worden op de gasmarkt. Wie een torenhoge gasfactuur vreest, hoeft niet te verwachten dat deze snel naar beneden zal gaan.’

Daniel Vanin, topman van de zinkgroep Nyrstar waagt zich zelfs aan de voorspelling van een doemscenario: ‘Het gevaar is reëel dat in de winter grote delen van de industrie stilvallen’. De alarmbellen gingen deze week af: waar een prijs van 20 cent per kuub gas normaal is, ging de prijs deze week over de 70 cent heen. Het einde van de stijging is met de wintermaanden voor de deur nog niet in zicht.

Voor bedrijven zit er maar één ding op: het verbruik drastisch omlaag brengen. Utrechtse scaleup Sensorfact, opgericht in 2016, helpt bedrijven daarbij. Met energiesensoren en slimme algoritmes worden het energieverbruik en de bespaarmogelijkheden in kaart gebracht. Samen met een energie-expert geven de algoritmes advies aan de klant, die zo bespaart op de kosten.

‘Het gevaar is reëel dat in de winter grote delen van de industrie stilvallen’

CEO Pieter Broekema laat weten dat bedrijven de komende tijd eigenlijk geen keus hebben. ‘De simpelste manier om een torenhoge energierekening te voorkomen is direct beginnen met besparen. Daarnaast is besparen op zowel gas als stroom goed voor het milieu en is er veel Europese regelgeving waar bedrijven op dit vlak aan moeten voldoen.’

Het bedrijf van Broekema bedient inmiddels meer dan 450 industriële klanten in meer dan 20 verschillende landen in Europa, waaronder Heineken, bandenfabrikant Dunlop en Mitsubishi. Onlangs wist de eerste klant meer dan €100.000 aan besparingen op de jaarlijkse energierekening te realiseren. 

‘Energierekeningen horen bij de grootste operationele uitgaven van industriële kmo’s. Ook de Europese wetgeving zet de industrie ertoe aan om haar energie-efficiëntie te verbeteren. We zien ook dat vooral kmo’s moeite hebben om aan de overheidsvoorschriften te voldoen. Vaak hebben ze onvoldoende verbruiksgegevens en analyses, wat machines betreft, om besparingspistes te identificeren’, aldus Broekema

Utrechtse klimaat-scaleup Sensorfact

Door de technologie van Sensorfact kunnen bedrijven binnen een week besparingen op de energierekening realiseren.

De sensoren zijn zonder technische kennis en zonder downtime binnen één dag te installeren. Met een online dashboard zijn de datagedreven oplossingen eenvoudig in te zien. 

Naast de huidige gascrisis dreigt er in de toekomst ook op de elektriciteitsmarkt een probleem. Doordat steeds meer bedrijven van fossiele brandstoffen als gas en aardolie overstappen op stroom, komt het elektriciteitsnet onder druk te staan. Hierdoor is het twijfelachtig of het net de toegenomen vraag naar elektriciteit aan zal kunnen.

‘Ook om dit probleem te voorkomen, is simpelweg minder verbruiken de makkelijkste oplossing’, aldus Broekema. 

Sensorfact haalde eerder dit jaar nog een investering van €3.7 miljoen euro op bij Korys, EIT InnoEnergy en FORWARD.one voor de uitbreiding naar Scandinavië, Oostenrijk en Zwitserland. In april 2022 staat er weer een investeringsronde op het programma. Daarnaast hoopt het energiebesparingsbedrijf in 2022 de eerste intercontinentale klanten binnen te halen. 

De gevreesde hoge gasrekeningen kunnen dus met gebruik van de technologie van Sensorfact omlaag worden gebracht. De scaleup hanteert een abonnementsmodel, waarbij de prijs afhangt van de grootte van het bedrijf van de klant. Meer weten over het Smart Energy-bedrijf? Bekijk dan de website van Sensorfact.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Foto van Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Je bedrijf beschermen en verdedigen doe je dagelijks op allerlei verschillende manieren. Je doet ramen en deuren op slot wanneer je weggaat, zorgt dat…
Voorheen waren fysieke vergaderingen en vaste telefoonlijnen de…
Bedrijfskleding is meer dan alleen een praktische outfit voor de werkdag; het is een krachtig instrument dat kan bijdragen aan het vormen en uitdragen…
Ben je steeds meer aan het overwegen om te gaan investeren in fondsen? Bijvoorbeeld omdat je graag een extra zakcentje wilt hebben als de kinderen…
Gehoorschade op de werkplek is een serieus probleem dat niet alleen de gezondheid van werknemers beïnvloedt, maar ook de productiviteit en…
Het opstellen van een afvalbeleid kan een uitdagende taak zijn, maar het is essentieel voor elk bedrijf dat verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn…