Inhoudsopgave
Inschakelen van een deurwaarder vaak niet de eerste stap
Het inschakelen van een deurwaarder kan de meest interessante optie lijken. Een deurwaarder heeft immers de bevoegdheden om beslag te kunnen leggen op de bezittingen van een wanbetaler. Een fijn idee, wanneer je zelf al meerdere betalingsherinneringen aan een niet-betalende klant gestuurd hebt. Vergeet echter niet, dat het inschakelen van een deurwaarder pas mogelijk is op het moment dat de rechter je onderneming als schuldeiser heeft aangemerkt voor de openstaande rekening. Zou je hiervoor niet naar de rechter gaan, dan kan een gerechtsdeurwaarder geen beslag leggen op bezittingen van een wanbetaler. De rechter zal hierbij kijken welke stappen al doorlopen zijn.
Begin het traject bij een incassobureau
Een verstandige eerste stap bij wanbetalingen is het inschakelen van een incassobureau. Kies hierbij voor een incassobureau wat werkt op basis van no cure, no pay. Mocht het een incassobureau niet lukken de openstaande rekening te incasseren bij de wanbetaler, dan betaal je niets voor de geleverde diensten. Een incassobureau legt geen beslag, maar stuurt initieel een betalingsherinnering en bijvoorbeeld een aangetekende aanmaning. Dit kan de consument, zakelijk of particulier, onder druk zetten om alsnog over te gaan tot de betaling van de rekening.
Tip: kies voor een incassobureau met juristen. Mocht het inschakelen van het incassobureau geen effect hebben, dan kunnen deze juristen ondersteuning bieden bij het vervolgtraject.
Houd een financiële reserve aan in de boekhouding
Voorkom een verzwakte liquiditeitspositie van je onderneming, door in de boekhouding een financiële reserve op te nemen voor wanbetalers. Wanneer een rekening moet worden afgeschreven na een incassotraject en de inzet van een deurwaarder, verreken je dit met de financiële reserve. Zo heeft een wanbetaler een minimaal effect op de liquiditeitspositie. Bepaal vooraf welk percentage van de rekeningen je jaarlijks verwacht af te schrijven op basis van eerdere ervaringen.