Gehoorschade op de werkvloer is een sluipend gevaar dat vaak te laat wordt opgemerkt en onomkeerbaar is. Als werkgever is het jouw verantwoordelijkheid om personeel te beschermen tegen schadelijk geluid en de juiste maatregelen te nemen. In dit artikel lees je hoe je gehoorbescherming effectief inzet, waarom kwaliteit essentieel is en hoe je voorkomt dat gehoorschade een probleem wordt binnen jouw bedrijf.

Inhoudsopgave

Vaak wordt er te licht gedacht over gehoorschade die tijdens het werk wordt opgelopen. Als een medewerker af en toe in de herrie zit of staat dan valt het toch allemaal wel mee? Maar niets is minder waar. Ook een medewerker die alleen in het najaar bezig is met snoeiwerkzaamheden loopt risico. Dat geldt ook voor de onderhoudsmonteur die een paar keer per dag apparatuur gebruikt die meer dan 80 dB produceert. Het punt is alleen dat die gehoorschade zeer geleidelijk optreedt. Als bij een test blijkt dat het gehoor is aangetast, dan is het te laat.

Gehoorschade is niet te herstellen

Zintuigen zijn kostbaar. Schade is vrijwel nooit te herstellen. Raak je je gehoor geheel of gedeeltelijk kwijt, dan is dat definitief. Natuurlijk staat de wetenschap niet stil. Het is mogelijk om een implantaat te plaatsen waarmee het gehoor kan worden teruggehaald. Maar dit werkt bij lang niet iedereen en het is niet te vergelijken met het gehoor dat je normaal hebt. Daarom is goede gehoorbescherming tijdens het werk heel belangrijk. Als je hier als werkgever niet voldoende maatregelen voor neemt dan kan de overheid je een boete opleggen. Er zijn namelijk regels waaraan voldaan moet worden. Deze zijn vastgelegd in de Arbowet. Als je geen adequate maatregelen neemt kan een boete worden opgelegd en een dwangsom voor elke dag dat je in gebreke blijft met het nemen van maatregelen.

Gehoorbescherming aanbieden

Je kunt online direct jouw oordoppen bestellen voor het personeel. Ook kun je een deskundige op het bedrijf uitnodigen die voor alle medewerkers gehoorbescherming aanmeet. Deze deskundige kan dan ook meteen voorlichting geven over het zo goed mogelijk beschermen van je gehoor. Niet alleen op het werk, maar ook als je via de oortjes van je telefoon naar muziek luistert of als je naar een concert gaat. Bedenk dat het niet voor niets is dat muzikanten oortjes dragen waar ze de muziek op een verantwoord geluid horen en dat ook technisch personeel tijdens een concert met gehoorbescherming aan het werk is. Dat doen ze echt niet voor niets.

Kies voor A-kwaliteit gehoorbescherming

Als je investeert in gehoorbescherming voor je personeel, pak het dan gelijk goed aan. Kies voor hoge kwaliteit zodat de oordoppen een optimale bescherming bieden. Goede oordoppen dempen harde geluiden, maar de drager behoudt wel de mogelijkheid om een gesprek te voeren. Deze bestel je onder meer bij Elacin. Het is immers niet de bedoeling dat een medewerker steeds zijn gehoorbescherming moet uitdoen als er overlegd moet worden met een klant of met een collega. Op maat gemaakte gehoorbescherming zit als gegoten en kan dus ook niet zomaar uit de oren vallen en irriteert niet. Zo wordt voorkomen dat medewerkers hun gehoorbescherming liever niet dragen omdat ze er hinder van ondervinden. Je moet er als werkgever alles aan doen om ervoor te zorgen dat de bescherming wordt gebruikt. Als een werknemer dan alsnog weigert is het zijn eigen risico en ben je als werkgever niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Regelmatig spreken we ondernemers die stellig beweren dat een arbodienst niet verplicht is. Dat hebben ze gelezen op een of andere website of gehoord…
Als ZZP’er werken kent vele voordelen. Je bepaalt je eigen uren en je eigen tarieven en jij hebt alles te zeggen over je eigen zaak. Echter, bij…
De invoering van de rapportageverplichting voor werkgebonden personenmobiliteit in Nederland brengt belangrijke juridische verplichtingen met zich mee…
De opkomst van elektrische voertuigen (EV’s) en de bijbehorende oplaadinfrastructuur is een cruciaal onderdeel van de wereldwijde energietransitie….
Glasvezel wordt gezien als het beste en snelste verbindingstype van dit moment. Toch is het nog niet overal in Nederland beschikbaar. Hoewel hier wel…
Lean Green Belt trainingen zijn ontworpen om bedrijven te helpen hun processen te optimaliseren en efficiënter te werken. Door gebruik te maken van de…