Je hebt de term ‘auto op de zaak’ vast wel eens voorbij horen komen. Dit klinkt natuurlijk ontzettend aantrekkelijk, maar hoe werkt dit in de praktijk? Stel dat je zelfstandig bent en je bent voornemens een auto aan te schaffen. Dan heb je allereerst de keuze om te kiezen voor een leaseauto of om ervoor te kiezen er één aan te schaffen. De volgende optie die je hebt, is om deze auto privé te nemen of op de zaak, zoals we dit vaak noemen. Om je een goed beeld te kunnen geven van de voor- en nadelen, gaan we hier in dit artikel verder met je op in. Een auto op de zaak klinkt fiscaal gezien natuurlijk erg interessant, maar is dit in de praktijk niet altijd het geval.

Inhoudsopgave

Aanschaf en kosten

Bij het aanschaffen van een auto zoals een Renault Austral op de zaak zijn er een aantal financiële dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te bepalen welk type auto je nodig hebt voor jouw werkzaamheden. Je wilt een auto die geschikt is voor jouw zakelijke behoeften, maar ook binnen het budget valt. Daarnaast dien je rekening te houden met de kosten die gepaard gaan met deze auto, zodat je maandelijks geen enorme kosten hebt. Denk hierbij aan brandstof, onderhoud, verzekeringen en belastingen. Het is verstandig om deze kosten vooraf goed te berekenen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Kies je ervoor om een auto te leasen, dan heb je als voordeel dat je maandelijks weet wat je kwijt bent, met uitzondering natuurlijk van het tanken of in het geval van een elektrische auto, het laden.

Belastingvoordelen

De reden dat veel mensen ervoor kiezen hun auto ‘op de zaak’ te zetten, is omdat ze dan vaak kunnen profiteren van de nodige fiscale voordelen. Hierbij is het wel belangrijk te weten dat dit per geval anders is en het dus kan zijn dat je, afhankelijk van de uitstoot van het voertuig en ook het privégebruik, andere voordelen hebt dan iemand die meer of minder uitstoot of waarbij het privégebruik anders is. Daarbij speelt ook de prijs Renault Austral een belangrijke rol, aangezien een duurdere auto te maken heeft met andere bedragen rondom belastingen en bijtelling, dan een auto die voordeliger is. Bespreek dit daarom ook vooraf met je boekhouder of financieel adviseur, zodat je op basis daarvan een goede keuze kunt maken.

Bijtelling en privégebruik

Het punt waar vaak wordt bepaald of het raadzaam is je auto wel of niet op de zaak te zetten, is het aantal kilometers dat je voornemens bent privé en ook zakelijk te gaan rijden. Stel dat je je auto privé wilt gaan gebruiken, dan mag dit tot 500 kilometer zonder dat je hier bijtelling over betaald. Aangezien de meesten op jaarbasis wel meer dan 500 kilometer rijden, is de kans vrij groot dat je bijtelling moet betalen. Bijtelling is een bedrag dat je bij je inkomen moet optellen, als vergoeding voor het privégebruik van de zakelijke auto. De hoogte van de bijtelling hangt onder andere af van de cataloguswaarde en de CO2 uitstoot van je Renault Austral motor.

Tot slot

De uiteindelijke keuze of je besluit je auto zowel privé als zakelijk te gebruiken, is vaak afhankelijk van het type voertuig. Stel dat je voor je werk een bedrijfsbus nodig hebt, dan is de kans vrij klein dat je deze ook privé gebruikt. Het kan dan in dat geval verstandiger zijn om je auto alleen zakelijk te gebruiken, zodat je geen bijtelling hoeft te betalen en afzonderlijk een auto aanschaft of least, die je voor privédoeleinden gebruikt. Het is dus volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie, voor welke keuze jij gaat.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Foto van Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Webapplicaties zijn browsergebaseerde digitale oplossingen die er in verschillende vormen zijn, zoals online tools, portals en interactieve platforms….
De rechtszaak tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. In de zomer van…
We snappen het—geldstromen beheren kan voelen als jongleren met wel duizend ballen tegelijkertijd. Maar maak je geen zorgen, we gaan het samen stap…
Voor veel organisaties zijn de IT-kosten verantwoordelijk voor een groot aandeel van het bedrijfsbudget. Meer grip krijgen op deze kosten kan in…
Heb jij er weleens over nagedacht dat bierviltjes meer zijn dan alleen maar een functioneel onderdeel van de drankenservice in de horeca? Je kunt ze…
SEO. We kunnen niet meer zonder. In deze steeds veranderende wereld is het des te belangrijker om op te vallen tussen de ontelbare websites die er…