Dagelijks wordt er ontzettend veel afval weggegooid.

Inhoudsopgave

Alleen al in Nederland veroorzaken we duizenden kilo’s afval per dag. Kijken we naar het bedrijfsleven dan zien we dat daar naast papier en karton regelmatig elektronica wordt weggegooid.

Laptops, computers en servers die jarenlang gebruikt zijn, kunnen op een dag gewoon klaar zijn. Maar: voordat je dergelijke apparatuur weggooit of naar de kringloop brengt voor een tweede leven is het belangrijk om harde schijf vernietiging uit te laten voeren. Wat dit precies is en waarom het zo belangrijk is, lees je in dit artikel.

Harde schijf vernietiging voor bedrijven: waarom is dat van belang?

Binnen vrijwel ieder bedrijf wordt gevoelige data uitgewisseld die vervolgens op een laptop of ander device komt te staan. Zolang je gebruik maakt van zo’n laptop of computer denk je daar waarschijnlijk niet echt over na. Zodra de laptop aan vervanging toe is, gooi of geef je het apparaat weg en that’s it. Toch? Niet helemaal. Voordat je een zakelijke laptop of computer weggooit, is het een must om een harde schijf vernietiging uit te laten voeren. Op het moment dat je laptop kapot gaat, betekent dit namelijk niet dat alle gevoelige informatie verdwenen is.

In andere woorden: alle vertrouwde gegevens staan nog op het apparaat tenzij je dergelijke data zelf hebt verwijderd. Misschien krijg je de computer of de laptop niet meer aan, maar de kans is aanwezig dat een ander dit wel kan en dus zomaar bij de gevoelige informatie kan komen. Als consument wil je dat eigenlijk al niet, maar als ondernemer al helemaal niet. Het is immers niet de bedoeling dat een ander bij belangrijke bedrijfsinformatie en klantengegevens kan. Daarom is het belangrijk om je harde schijf te (laten) vernietigen wanneer je je zakelijke laptops en/of computers weg doet.

Mogelijkheden om je harde schijf te vernietigen

Wanneer je nog de mogelijkheid hebt om je laptop of computer aan te zetten, is het noodzaak om een backup te maken van alle gegevens en bestanden. Die backup kun je vervolgens overzetten op een nieuwe laptop of computer. Er zijn verschillende opties om de harde schijf van je oude laptop/computer vervolgens te vernietigen. Zo is het mogelijk om de harde schijf fysiek kapot te maken, bijvoorbeeld met een hamer of een ander gereedschap. Betere manieren om je (zakelijke) harde schijven te vernietigen zijn onder andere:

  • Laat een specialist de harde schijven vernietigen op een professionele manier;
  • Ga zelf aan de slag met speciale software voor harde schijf vernietiging;
  • Formatteer de harde schijf wanneer je laptop of computer nog aan kan;
  • Schaf zelf een harddisk vernietiger aan om je harde schijf te vernietigen.

 

Wanneer je er zeker van wil zijn dat je harde schijf volledig vernietigd wordt, is het aan te raden om een professional in te schakelen. Een specialistisch bedrijf werkt namelijk vaak aan de hand van gecertificeerde vernietiging. Ook gaan zij volgens diverse beveiligingsniveaus en beschermingsklasses aan de slag, zodat je zeker weet dat de schijf op de juiste manier kapot wordt gemaakt. Je data wordt vanaf het moment van ontvangst continu beveiligd totdat het vernietigd wordt.

Waar moet je op letten bij harde schijf vernietiging?

Laat je je harde schijf aanpakken door een professioneel bedrijf dan is er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo krijg je de zekerheid dat een goed bedrijf altijd een certificaat van vernietiging kan leveren. Dat is nodig, omdat je op die manier de garantie hebt dat je zakelijke data en bestanden volledig verwijderd zijn. Op het certificaat moet de datum van ontvangst bij het bedrijf zijn, evenals de datum van vernietiging. Ook moet het serienummer van de laptop of andere vernietigde datadragers aanwezig zijn, evenals informatie over hoe de harde schijf vernietigd is. Kijk ook of de naam van de toezichthouder op het certificaat staat.

Verder kun je nog kijken naar de manier hoe zo’n bedrijf datadragers verzamelt en bewaart. Vraag bijvoorbeeld eens na hoe zij de harde schijven bewaren; gebeurt dit volledig afgesloten en beveiligd? En hoeveel mensen hebben toegang tot de harde schijven en dus de data die erop bewaard wordt? Naast het volledig vernietigen van harde schijven kunnen dergelijke bedrijven ook vaak zorgen voor het wissen van dit soort datadragers. Ook daarmee krijg je de zekerheid dat bedrijfs- en persoonsgegevens gewist worden. Het voordeel daarvan is dat je zo’n harde schijf nog verder kunt gebruiken, wat duurzamer is dan de keuze voor harde schijf vernietiging. Bij dat laatste krijg je de schijf namelijk niet terug.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Foto van Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Overweegt u om uw bedrijf te verkopen? Misschien wilt u een nieuw avontuur aangaan in een andere branche. Of gaat u een nieuwe levensfase in. Wat de…
Om je huis het hele jaar door comfortabel te houden, zijn er twee belangrijke dingen nodig: een goede verwarming voor de koude maanden en een…
Groen op de werkplek wordt steeds belangrijker in onze moderne samenleving. Steeds meer bedrijven realiseren zich de positieve effecten van bomen en…
Het waarderen van je medewerkers is essentieel voor hun motivatie en tevredenheid op de werkvloer. Een simpel bedankje kan een groot verschil maken,…
Een bedrijfsongeval zit helaas in een klein hoekje en kan heel grote gevolgen hebben. Dit is niet alleen fysiek, maar kan ook financieel en emotioneel…
Werklaarzen zijn ideaal wanneer je werkt in zware of risicovolle omstandigheden. Of je nu op een bouwplaats werkt, in een fabriek of in natte en koude…