Inhoudsopgave
Wat doet een arbodienst?
Gezonde, tevreden en gelukkige medewerkers: dat wil ieder bedrijf wel. Helaas zijn er altijd omstandigheden waardoor mensen hun werk minder goed of helemaal niet kunnen uitvoeren. Dan kun je als bedrijf een arbodienst inschakelen. Zij begeleiden medewerkers bij ziekte en spelen een belangrijke rol bij de re-integratie. Maar een arbodienst doet veel meer dan dat; zo helpen ze ook bij het voorkomen van verzuim. Dat kan bijvoorbeeld door te werken aan de veerkracht en het eigen inzicht van medewerkers. Hierdoor kunnen zij hun eigen situatie beter inschatten en meeveren met de omstandigheden die zich voordoen. Een arbodienst helpt bedrijven dan ook bij het creëren van ideale werkomstandigheden, zodat medewerkers productief, gemotiveerd en gezond kunnen en willen blijven werken.
Hiervoor kun je een arbodienst inschakelen
Bij een arbodienst inschakelen wordt een team van onafhankelijke specialisten ingezet, bestaande uit onder andere een arbeidshygiënist, veiligheidskundige en ergonoom. Zij voeren de volgende taken uit:
Beleid opstellen en toetsen
Voorkomen is altijd beter dan genezen, en veerkracht is de manier om tot duurzame inzetbaarheid te komen. De arbodienst helpt je om de risico’s die je personeel loopt in kaart te brengen. Denk aan een RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie), PMO (Preventief Medisch Onderzoek) en MTO (medewerkerstevredenheidsonderzoek).
Veilige en gezonde werkplek creëren
Eén van de regels van de Arbowet is het zorgen voor een veilige werkplek voor al het personeel. De arbodienst is er voor advies. Of het nu gaat om veiligheidsvoorschriften of de hoogte van bureaustoelen.
Begeleiding bij ziekte
Een arbodienst geeft onafhankelijk advies aan werkgevers én medewerkers op het gebied van gezondheid. De arts van de arbodienst bekijkt in welke vorm de medewerker zijn of haar werk nog kan doen en helpt met de re-integratie.
Preventie
Een arbodienst helpt bij het voorkomen van verzuim door bijvoorbeeld specialisten in te zetten als (gezondheids)psychologen, mediators en coaches en door praktische trainingen aan te bieden. Inzicht, regie over eigen gezondheid en veerkracht staan hierin centraal.
Is een arbodienst inschakelen verplicht?
Sinds 1 juli 2017 is het voor Nederlandse bedrijven volgens de Arbowet verplicht om in ieder geval een basiscontract af te sluiten met een arbodienst. Hierin staat bij welke taken je je laat ondersteunen door een arbodienstverlener. Je stelt dit contract gezamenlijk op. Gebeurt dit niet, dan kan vanuit de overheid een boete opgelegd worden. Een arbodienst is er tevens niet alleen voor de medewerker, maar voor de gehele organisatie. Door je te richten op het creëren van een organisatie vol veerkrachtige, gezonde medewerkers zorg je voor duurzame inzetbaarheid van je personeel. Middels de juiste interventies is uitval te voorkomen en helpt de arbodienst medewerkers sterker terug te komen.
Arbodienst inschakelen iets voor jouw organisatie?
Verzuimen jouw medewerkers vaker dan je lief hebt, wil je ziekteverzuim voorkomen of wil je dat jouw medewerkers gelukkiger en lekkerder in hun vel zitten? Kies dan voor een arbodienst inschakelen. Naast verzuimbegeleiding kunnen zij helpen de duurzame inzetbaarheid van jouw team te vergroten. Samen met een arbodienst krijg je grip op verzuim en investeer je in gezonde, tevreden medewerkers.