Er zijn verschillende soorten hosting met ook zeer verschillende prijskaartjes wat het misschien lastig maakt om een weloverwogen keuze te maken. Begrijpelijk en daarom wil Joep van Dongen van Hostingvergelijker.nl proberen het nodige op te helderen zodat je als ondernemer een weloverwogen keuze kunt maken.
Welke soorten hosting zijn er?
In basis zijn er best een aantal verschillende maar de belangrijkste en meest voorkomende zullen we toelichten. Dit zijn de meest voorkomende soorten hosting:
- Shared hosting (hier vallen WordPress hosting etc. ook onder)
- VPS hosting (managed en un-managed)
- Dedicated Server (managed en un-managed)
Wat je met deze verschillende soorten hosting kan en wat de voor- en nadelen zijn zullen we stuk voor stuk behandelen. Zo weet jij als ondernemer straks wat je nodig hebt en wat misschien overbodig is.
Shared hosting
De meest voorkomende hosting is “shared hosting” en de naam zegt het eigenlijk al, “gedeelde hosting”. Bij hosting uur je een stukje van een server en daar krijg je een aantal Gigabyte aan opslagruimte, dataverkeer en databases. Het aantal opslagruimte, dataverkeer en databases dat is helemaal van jezelf en deel je met niemand. Het rekenvermogen van de server waar je op staat en die je deelt met andere hosting klanten, die deel je wel. Het vermogen bestaat uit RAM-geheugen en CPU-cores en die bepalen het vermogen van een server die je deelt met andere shared hosting gebruikers. Als er een grootverbruiker op jouw server zit dan kan het dus voorkomen dat jij hinder ondervindt omdat deze alle resources (vermogen) verbruikt en er niks overblijft voor jou.
Dit is eigenlijk het grootste nadeel van shared hosting. Uiteraard zijn er ook een hoop voordelen:
- Geen technisch geneuzel, alles is voor je ingesteld en word voor je up-to-date gehouden
- Beveiliging, ook dit is in veel gevallen goed voor je geregeld
- Back-ups, ook deze zitten vaak inbegrepen bij de shared hosting pakketten
- Support, ook hier kun je gewoon van op aan als je problemen ervaart met je hosting
- Last but not least, shared hosting is heel betaalbaar en de goedkoopste hosting oplossing die er is.
VPS hosting
VPS hosting is een goed alternatief voor Shared hosting en lost eigenlijk precies het probleem op wat bij shared webhosting ontstaat. VPS staat voor Virtual Private Server, hiermee huur je eigenlijk een virtueel stukje van een server. Ook het vermogen wat je huurt is volledig van jou en kan door niemand anders gebruikt worden. Al het RAM-geheugen en de CPU-cores (processoren) zijn voor jou en niemand anders. Je hoeft niks te delen en als je een grote website hebt kan een VPS een hele goede oplossing zijn. De kosten van een VPS zijn wel wat hoger dan die van shared hosting. Een lijst van de beste VPS hosting pakketten kun je hier terug vinden.
Nu (helaas) het grootse nadeel van VPS hosting, het technische geneuzel. Waar je bij shared hosting geen last van hebt moet je bij VPS hosting helemaal zelf regelen. Je bent zelf beheerder van je VPS en moet dus zorgen dat de software, PHP-versies, beveiliging up-to-date is om je server goed en netjes te houden. Als je niet technisch onderlegd bent dan is dit heel pittig en raden we het je ook af om een VPS te nemen.
Gelukkig is ook hier weer een alternatief voor, een Managed VPS. Bij Managed VPS hosting besteed je dit onderhoud en technische geneuzel uit aan de hosting provider. Zij zorgen voor alle updates en bij problemen zorgen zij dat deze proactief worden opgelost. Hier hangt wel een prijskaartje aan want een Managed VPS heb je niet voor een paar euro en dit wordt al snel tientjes werk en voor het grote geschut ben je niet klaar onder de honderd euro.
Wat zijn nu de echte voordelen van een VPS:
- RAM-geheugen en CPU zijn volledig voor eigen gebruik en je hebt dus geen last van anderen.
- Je kunt de server zelf voorzien van je favoriete control panel (Plesk, cPanel, Direct Admin etc.)
- Als je een nieuwere PHP versie wilt draaien dan kun je deze zelf snel installeren
- Je kunt de server uitbreiden met handige tools die op een Managed VPS misschien niet geïnstalleerd mogen worden.
Dedicated server
Als laatste het echte grote geschut en dat is een dedicated server. Bij een dedicated server heb je niet een virtueel stukje van de server voor eigen gebruik maar een complete server helemaal voor jezelf. Een dedicated server wordt vaak gebruikt voor de echte hele grote websites en of applicaties. Ook een “normale” dedicated server is un-managed en net als bij een VPS ben je zelf verantwoordelijk voor de inrichting, software, beveiliging en updates. Gaat er iets fout, dan moet je dit zelf oplossen.
Gelukkig bestaan er ook bij een dedicated server oplossingen om dit technische gedeelte uit te besteden. Dat noemen we een Managed Dedicated Server en de voordelen zijn hetzelfde als bij een Managed VPS. Je hoeft zelf niets te doen en alles wordt voor je gedaan. Enige nadeel is dat er een flink prijskaartje aan vastzit. Hier praten we over honderden euro’s per maand bij een normale dedicated server maar bij een managed dedicated server ben je vanaf €300,- per maand nog niet eens begonnen.
Welke hosting oplossing is dan geschikt voor mijn bedrijfswebsite?
Ik zal proberen 4 profielen te schetsen en voor de managed oplossingen wijd ik een beetje uit. Dan kun je een goed beeld krijgen welke hosting oplossing goed past bij een bepaalde situatie.
Bedrijfswebsite als online visitekaartje
Heb je een kleine bedrijfswebsite die fungeert als online visitekaartje en niet als inkomstenbron dan is Shared hosting uitermate goed geschikt. Hiermee hou je de kosten laag en is je bedrijfswebsite wel 24/7 bereikbaar. Misschien niet in altijd even snel maar als het een keer wat langzamer is dan is het geen wereldramp.
Bedrijfswebsite die zorgt voor een klein deel van je leads
Heb je een bedrijfswebsite waar je diensten op hebt staan en is het de bedoeling dat hier met regelmaat nieuwe leads uitkomen dan is de hosting van je website wel wat belangrijker. Als dit een klein deel van je totale aantal leads is dan is het wel goed om een groter hosting pakket aan te schaffen waar je waarschijnlijk wat meer vermogen tot je beschikking hebt en je website sneller is en beter bereikbaar. Maandbedrag is dan wat hoger maar de kans om een lead mis te lopen een stuk kleiner.
Bedrijfswebsite die voor een groot deel van je omzet (leads) zorgt
Heb je een bedrijfswebsite die goed moet scoren in de zoekresultaten van Google en die te allen tijden snel en bereikbaar moet zijn voor bezoekers dan is hosting heel belangrijk. Een snelle website is namelijk niet alleen goed en belangrijk voor je bezoekers maar ook voor zoekmachines. Als je bedrijfswebsite voor een groot deel van je omzet zorgt ga dan niet bezuinigen op hosting.
Als je zelf technisch onderlegt bent dan kun je een VPS overwegen en als je liever geen omkijk naar je VPS hebt of je kunt het simpelweg niet zelf dan kun je nog een Managed VPS overwegen.
Bedrijfswebsite die zorgt voor alle omzet en leads
Kun je niet zonder je bedrijfswebsite omdat anders je complete bedrijf instort dan is een dedicated server of hele grote Managed VPS een goede oplossing. Dit is ook een beetje afhankelijk van de grootte van je website en het aantal bezoekers. Is het een kleine website met 1000 bezoekers per dag dan is een Managed VPS een prima oplossing. Heb je een hele grote en zware website met 10.000 of meer bezoekers per dag dan is het een dedicated server misschien niet overbodig.
Ben je dan ook niet technisch onderlegd dan kun je er voor kiezen om een Managed Dedicated server te bestellen. Let wel op dat we het hier over extreem grote en belaste websites hebben. Een VPS of Managed VPS is in veel gevallen een uitstekende oplossing.