Wat valt er precies onder uw letselschade?
Na een ongeval waarbij u gewond raakt, krijgt u met verschillende vormen van schade te maken. U heeft lichamelijke klachten, ervaart pijn en verdriet en u krijgt met onverwachte kosten te maken. Oftewel: u krijgt te maken met lichamelijke, emotionele en materiële schade. Deze vormen van schade vallen allemaal onder uw letselschade.
Wanneer heeft u recht op schadevergoeding?
U heeft in de meeste situaties recht op schadevergoeding na een ongeval, bijvoorbeeld wanneer:
- U wordt aangereden op het zebrapad
- Uw hand bekneld raakt tussen een machine op de werkvloer
- U wordt gebeten door de hond van de buren
Verkeersongevallen, bedrijfsongevallen en hondenbeten zijn veelvoorkomende ongevallen waarbij slachtoffers letselschade oplopen. Het zijn zeker niet de enige soorten ongevallen waarbij u recht heeft op schadevergoeding. U kunt bijvoorbeeld ook letselschade oplopen door:
- Een losse stoeptegel
- Een trap van een paard
- De eikenprocessierups
- Een lekkende kruik
- Een niet goed onderhouden lift
In de meeste situaties heeft u dan ook recht op schadevergoeding. Twijfelt u of er in uw situatie iemand aansprakelijk is te stellen voor uw letselschade? Neem dan altijd contact op met een ervaren jurist.
Waar heeft u recht op als letselschadeslachtoffer?
Als de tegenpartij aansprakelijk is te stellen voor het ongeval, heeft u recht op een volledige vergoeding van uw letselschade. U kunt hierbij denken aan:
- Alle medische kosten, waaronder de kosten voor uw eigen risico
- Gemiste inkomsten
- Studievertraging
- Hulp in het huishouden
- Extra dagen kinderopvang
- Uitlaatservice voor uw hond
- Kosten zonder nut, zoals concertkaartjes waar u geen gebruik van kunt maken omdat u tijdelijk aan bed bent gekluisterd
- Aanpassingen aan uw woning bij blijvend letsel
- En meer
U heeft recht op een vergoeding van al uw schadeposten als letselschadeslachtoffer. U kunt het best een ervaren jurist inschakelen om uw schade in kaart te brengen en te claimen. Een ervaren jurist weet precies waar u recht op heeft. Zo loopt u geen deel van uw schadevergoeding mis.
U heeft bijvoorbeeld ook recht op smartengeld en wettelijke rente over uw schadevergoeding. Het smartengeld is bedoeld voor uw emotionele schade. U krijgt dit alleen niet automatisch uitgekeerd. Daarom is het belangrijk om juridische hulp in te schakelen na een ongeval.
Hoe zit het bij gedeelde aansprakelijkheid of eigen schuld?
In sommige situaties kan er sprake zijn van gedeelde aansprakelijkheid, bijvoorbeeld wanneer u en de tegenpartij een verkeersfout hebben gemaakt. U heeft dan beiden recht op een gedeeltelijke vergoeding van uw schade.
In sommige situaties heeft u zelfs recht op schadevergoeding als u degene bent die een verkeersfout heeft gemaakt, bijvoorbeeld wanneer u:
- Als fietser of voetganger wordt aangereden door een motorvoertuig. U bent in deze situatie een zwakke verkeersdeelnemer waar de bestuurder van het motorvoertuig rekening mee moet houden. In deze situatie heeft u vrijwel altijd recht op een vergoeding van minstens 50% van uw schade.
- De macht over het stuur verliest en tegen een boom aanrijdt. Heeft u een SVI-verzekering afgesloten? Dan kunt u in deze situatie bij uw eigen SVI-verzekeraar terecht.
Ook na dit soort ongevallen is het raadzaam om een ervaren jurist in te schakelen bij het beoordelen van de aansprakelijkheid en het claimen van uw schadevergoeding.
Heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade?
Misschien heeft u al eerder iets voorbij zien komen over gratis juridische hulp bij letselschade. In de Nederlandse wet staat dat de redelijke kosten van juridische hulp moeten worden vergoed door de verzekeraar van de tegenpartij. Daarom kunnen juristen gratis voor u werken. Maar let op: niet alle letselschadebureaus bieden deze service aan.
U kunt echter wel gebruikmaken van gratis juridische hulp. Kies daarom altijd voor een ervaren letselschadebureau dat gratis voor u kan werken zoals JBL&G. De juristen van dit kantoor werken geheel gratis voor letselschadeslachtoffers. Ook als de verzekeraar van de tegenpartij weigert om de kosten te betalen, komen deze niet op uw bord terecht. Dat vinden zij wel zo eerlijk.
Als u een jurist van dit bureau inschakelt, weet u ook zeker dat uw persoonlijke jurist precies weet waar u recht op heeft als letselschadeslachtoffer. Dan hoeft u zich daar ook geen zorgen meer over te maken. U herstelt, terwijl uw persoonlijke jurist de schadevergoeding voor u claimt waar u recht op heeft.