WaterRad Verkiezingen
De waterpartij Water Natuurlijk is een landelijke organisatie die zich inzet voor natuur, landschap en recreatie. Zij hebben nu voor het tweede jaar de ‘WaterRad Verkiezingen‘ uitgegeven. Een PDF met een duidelijke weergave van de toekomstbestendigheid van het waterbeleid van diverse politieke partijen.
Daarbij komen partijen als D66, GL-PvdA, Volt en de PvdD qua aandacht voor het waterbeleid zeer goed tot redelijk goed uit de bus en partijen als de PVV en de SGP als niet toekomstbestendig. Wil je dus als burger invloed uitoefenen op het beleid met betrekking tot het water, dan kun je dit dus meewegen in je stemkeuze.
Uitdagingen met water
Er komt steeds meer druk te staan op het waterverbruik en de kwaliteit van het water, individuele keuzes zijn daarom ook van belang. Het is niet voor niets dat de waterschapsbelasting het komende jaar (2024) weer omhooggaat. Er zijn veel uitdagingen. Van bijvoorbeeld drogere zomers, tot aan meer problematiek met betrekking tot stoffen zoals PFAS in het water.
Dat ook in de badkamer trends van 2024 zichtbaar is dat duurzaamheid en het tegengaan van waterverspilling steeds belangrijker wordt, is dan ook eigenlijk geen verrassing.
Wat kun je doen: gebruik de badkamertrends 2024
De wereld staat voor een urgente uitdaging: watertekorten en toenemende druk op natuurlijke hulpbronnen. Dit leidt tot een groeiend bewustzijn van duurzaamheid, vooral in badkamertrends, waar efficiëntie en esthetiek samenkomen. We denken bijvoorbeeld niet alleen na over wel of geen marmeren tegels of informeren ons over ervaringen met een badkamer zonder tegels. Nee, steeds meer mensen denken ook na over het waterverbruik.
De toenemende schaarste van water heeft geleid tot een grotere nadruk op waterbesparing. Dit heeft op zijn beurt de badkamerindustrie aangespoord om innovatieve oplossingen te zoeken die waterverbruik verminderen. Met de opkomst van IoT (Internet of Things) zijn slimme apparaten geïntroduceerd die het waterverbruik reguleren. Douchekoppen, kranen en toiletten met geavanceerde sensoren verminderen verspilling door het waterverbruik te optimaliseren.
Systemen voor waterhergebruik in badkamers winnen aan populariteit. Grijswatersystemen, die water van douches en wastafels opvangen voor hergebruik in toiletten of voor irrigatiedoeleinden, bieden een duurzame benadering. Apps en digitale monitoren die het waterverbruik bijhouden, creëren daarbij bewustzijn en helpen gebruikers om hun consumptie te beheren. Dit bevordert een meer verantwoorde omgang met water.
Wat scheelt dat allemaal? Nou, de gemiddelde doucheduur is bijvoorbeeld 7,7 minuten. Daarbij verschilt het waterverbruik van een douchebeurt per type douche tussen de 44,6 en 79,6 liter. Als je dus bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop gebruikt, minder vaak douchte of korter onder de douche gaat staan, kan je dus op jaarbasis heel wat water besparen.
Vochtregulatie in de badkamer
Planten dragen niet alleen bij aan de esthetiek van de badkamer maar dienen ook als natuurlijke luchtzuiveraars en vochtregulatoren. Ze creëren een rustgevende sfeer en brengen een vleugje natuur binnen.Kies voor planten die gedijen in vochtige omgevingen en weinig licht vereisen. Deze planten gedijen goed in badkamers en voegen een natuurlijk element toe. Denk bijvoorbeeld aan de volgende planten:
- Varens (Ferns): Varens gedijen goed in vochtige omstandigheden en zijn perfect voor badkamers. Ze gedijen in indirect licht en vereisen niet veel verzorging. Soorten zoals de krulvaren (Nephrolepis) of de venushaarvaren (Adiantum) voegen een vleugje elegantie toe aan de ruimte.
- Sanseveria (Vrouwentongen): Deze plant staat bekend om zijn robuustheid en is uiterst geschikt voor badkamers met weinig licht. Sanseveria kan gedijen in verschillende lichtomstandigheden en vereist minimaal onderhoud.
- Aloë Vera: Naast zijn geneeskrachtige eigenschappen gedijt aloë vera goed in badkamers. Het gedijt goed bij weinig licht en vraagt weinig onderhoud. Bovendien zuivert het de lucht in de ruimte.
- Bromelia’s: Deze opvallende planten voegen kleur en exotisme toe aan de badkamer. Ze gedijen goed in vochtige omstandigheden en kunnen licht van verschillende intensiteit verdragen.
- Philodendrons: Deze groene schoonheden gedijen goed in vochtige omgevingen. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en kunnen zowel in de schaduw als in het licht gedijen.
- Begonia’s: Er zijn diverse soorten begonia’s die geschikt zijn voor badkamers. Ze zijn kleurrijk en gedijen goed in de vochtige omgeving. Begonia’s voegen een vleugje levendigheid toe.
Deze plantensoorten zijn niet alleen geschikt voor badkamers vanwege hun vermogen om vocht te verdragen, maar ze voegen ook een vleugje natuurlijke schoonheid en frisheid toe aan de ruimte. Het is echter altijd belangrijk om rekening te houden met de specifieke licht- en vochtigheidsomstandigheden in je badkamer bij het kiezen van planten.