Het basispensioen: AOW
In Nederland bouwt iedereen die hier woont of werkt jaarlijks recht op AOW op. Ook zzp’ers. De Algemene Ouderdomswet vormt hiermee de eerste pijler van ons pensioenstelsel. De AOW is echter geen vetpot. Bovendien vergrijst onze bevolking behoorlijk. Volgens het Centraal Bureaus voor de Statistiek staan er bijvoorbeeld in 2040 nog maar 26 werkenden tegenover tien AOW’ers. Deze veranderde verhouding zet druk op de houdbaarheid van het systeem in de toekomst.
Aanvullende pensioenopbouw
Wil je zorgeloos en een beetje comfortabel genieten van je pensioen? Dan is aanvullende pensioenopbouw geen overbodige luxe. Medewerkers in loondienst bouwen dit in de tweede pijler van het pensioenstelsel op door aansluiting bij een pensioenfonds. De meeste zzp’ers kunnen dit echter niet. Zij zullen zelf op een andere manier voor een aanvullend pensioen moeten zorgen.
Zo is het onder meer populair om zelf geld op een spaarrekening te sparen. Maar wat ze niet beseffen, is dat dit waarschijnlijk niet voldoende is. Bovendien is het niet altijd de meest financieel interessante optie. Je hebt geen belastingvoordeel, kunt te maken krijgen met vermogensbelasting en het geld verdampt door inflatie en lage spaarrentes.
Pensioenbeleggen
Gelukkig kun je wel op een andere manier pensioen opbouwen als zzp’er. Zonder vermogensbelasting te hoeven betalen, kans op een beter rendement dan bij sparen. En mét belastingvoordeel. Het gaat hier om pensioenbeleggen binnen de derde pijler van de pensioenstelsel. Je legt geld in een bancaire lijfrente, waarbij je de inleg nu mag aftrekken van je inkomsten. Je betaalt er vervolgens pas belasting over bij uitkering van de lijfrente. Heb je op dat moment recht op AOW, dan val je waarschijnlijk in een veel lagere belastingschaal dan nu.
Met de ingang van de nieuwe pensioenwet per 1 juli 2023 is er het nodige veranderd op het gebied van onder meer pensioenbeleggen. Het opbouwpercentage is namelijk flink verhoogd. Waar je eerder slechts iets meer dan dertien procent voor later opzij mocht zetten fiscaal aantrekkelijk, betreft het nu maximaal dertig procent. De maximale jaarruimte is gesteld op 34.550 euro in 2023.
Steek je kop niet in het zand
Veel zzp’ers vinden pensioen maar een ingewikkeld onderwerp, en schuiven steeds vooruit hier wat mee te gaan doen. Door hier echter zo vroeg mogelijk mee te starten (eventueel in overleg met je fiscaal of financieel adviseur), vergroot je de kans op een oude dag zonder financiële zorgen!