Wanneer je een bedrijf hebt inclusief personeel, voorraad en inventaris dan heb je veel eigendom maar ook veel verantwoordelijkheden. Verantwoordelijkheden die ook risico’s met zich meebrengen. Nu is het natuurlijk niet nodig om onnodig spoken te zien, maar het is ook wel weer goed om alert te zijn op risico’s en gevaren. Een risico is bijvoorbeeld dat er brand uitbreekt, maar ook dat er dingen gestolen worden. Helemaal voorkomen kun je dit niet, maar er zijn wel een aantal zaken die hieraan bij kunnen dragen. Welke zaken dat zijn? Lees snel verder.

Inhoudsopgave

1. Oogje in het zeil met goede beveiligingsoplossingen

Het is niet dat je je mensen niet vertrouwd, maar je wilt je personeel ook niet in de verleiding brengen om te stelen. Daarnaast kan er natuurlijk altijd nog ingebroken worden. Om dit allemaal te voorkomen is het goed om een professioneel beveiligingssysteem te gebruiken. Beveiligingsoplossingen zijn er vandaag de dag niet meer alleen voor grote bedrijven, ook voor het (kleinere) MKB zijn er tegenwoordig maatwerk oplossingen. Dit zijn van die investeringen waar er vroeg of laat altijd een moment komt dat je blij bent dat je de stap hebt genomen. Dus better safe than sorry en investeer in een beveiligingssysteem voor jouw bedrijf.  

2. Waar rook is…is gelukkig een rookmelder!

Natuurlijk is het vervelend wanneer er iets in je bedrijf wordt gestolen, maar wanneer je hele bedrijfspand afbrandt ben je nog veel verder van huis. Zorg er dan ook voor dat er een goede infrastructuur is van rookmelders en idealiter ook een systeem van koolstofmonoxidemelders, want dat laatste is ook nog steeds een bedreiging wat al snel fatale gevolgen kan hebben. Zorg ook dat het regelmatig gecontroleerd wordt door de brandweer, én dat er mensen op de werkvloer zijn die een BHV cursus hebben gehad. Zij kunnen in eerste instantie handelen waar nodig en helpen in noodgevallen.  

3. Stel protocollen op en houd je hier aan

Daarnaast is het per bedrijf verschillend, maar het is wel aan te raden om de specifieke beveiligingsmaatregelen en -protocollen voor je bedrijf in acht te nemen. Wanneer je dit doet kun je wellicht veel leed voorkomen, maar kun je daarnaast ook voorkomen dat je als werkgever als nalatig wordt aangemerkt en wellicht schuld hebt aan (al dan niet fatale) gevolgen. Dus informeer bij brancheverenigingen wat nodig is en investeer hierin, je zult jezelf achteraf ook hier zeer dankbaar voor zijn wanneer je het goed hebt geregeld. 

Kortom, je hoeft natuurlijk niet overal gevaren in te zien als werkgever. Ondernemer zijn vraagt immers om een gezonde dosis lef en moed. Het is daarentegen wel aan te raden om scherp te zijn op potentiële gevaren en hier voorzorgsmaatregelen voor te treffen. Wanneer je dat doet weet je zeker dat je de meeste zaken hebt voorkomen en anders dat jou geen blaam treft. Dus werkgever zijn, het is leuk maar ook een grote verantwoordelijkheid! 

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Als ondernemer bouwt niemand anders een pensioen voor je op. Daarvoor moet je dus zelf aan de slag. Maar om je zuurverdiende geld-voor-later nou op de…
Overweegt u om uw bedrijf te verkopen? Misschien wilt u een nieuw avontuur aangaan in een andere branche. Of gaat u een nieuwe levensfase in. Wat de…
Conflicten op de werkvloer komen helaas regelmatig voor en kunnen een grote impact hebben op het welzijn van werknemers. Arbeidsmediation is een…
Een succesvolle en bevredigende baan is niet vanzelfsprekend. Als het werk geen voldoening geeft, kan dit grote impact hebben op de mentale gezondheid….
Duurzaamheid is allang niet meer alleen een trend. Het is een fundamenteel onderdeel van hoe bedrijven hun processen vormgeven en hoe klanten keuzes…
Ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen kan een moeilijke, maar soms noodzakelijke stap zijn voor bedrijven. Het is een complex en gevoelig proces…