Als ZZP’er heb je veel vrijheden: je werkt niet onder toezicht van een baas, je bepaalt in welk beroep je je volledig gaat storten of gaat omscholen en je kunt zelf beslissen of je deze week wat minder werkt of juist veel. Ook al biedt deze zelfstandigheid veel voordelen, er hangt ook een groot nadeel aan waarvan velen zich niet bewust zijn als ze voor zichzelf beginnen. Je bent namelijk niet verzekerd van een vast maandelijks inkomen waarmee je bijvoorbeeld je hypotheek of andere vaste lasten gegarandeerd kunt betalen.

Inhoudsopgave

Om jezelf wat meer zekerheid te geven, kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Check onderstaande tips om dit zo goed en betaalbaar mogelijk te doen!

Hoeveel wil je verzekeren?

Je hebt besloten om een AOV af te sluiten. Dan is het eerste dat je moet beslissen de hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren. Wel is het belangrijk om te weten dat je maximaal 80% van je inkomen kunt dekken. Maak je bijvoorbeeld een winst van 40.000 euro per jaar? Dan kun je dus maximaal 32.000 euro verzekeren. Natuurlijk kun je ook voor minder gaan: je betaalt dan ook minder premie. Hoe hoger het verzekerde bedrag, hoe hoger de premie die je maandelijks moet betalen. Om een goede keuze te maken, is het verstandig om te berekenen hoeveel geld je privé nodig hebt, maar ook moet je rekening houden met maandelijks terugkerende zakelijke kosten. Verzeker minimaal dit bedrag om rekeningen te kunnen blijven betalen.

Wat is jouw financiële thuissituatie?

Heb je een partner? En werkt deze persoon in loondienst? Zo ja, dan kun je wat meer risico nemen. Mocht jij arbeidsongeschikt worden, dan zijn jij en je partner alsnog verzekerd van inkomen. De hoogte van jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je dan wat verlagen. Let wel: als jij de kostwinner bent, dan is het wel verstandig om een hogere AOV te nemen. Zo verlaag je namelijk de kans op schulden. Onthoud goed dat je arbeidsongeschiktheid altijd merkt in je privéleven. Beoordeel jouw financiële thuissituatie dus goed en schat in of je eventuele tegenslagen op kunt vangen.

Spaar je maandelijks?

Als zelfstandig ondernemer keer je jezelf periodiek winst uit. Het is aan te raden om een deel hiervan op een spaarrekening te zetten. Probeer maandelijks een vast bedrag gebaseerd op de hoogte van de winst opzij te zetten zodat je periodes kunt overbruggen waarin je minder of helemaal niet werkt. Als je een AOV afsluit, moet je ook de lengte van de wachttijd bepalen. Tijdens deze eigen-risicoperiode wordt er, afhankelijk van wat je hebt afgesloten, geen geld uitgekeerd. Heb je genoeg spaargeld opgebouwd of beschik je over andere financiële middelen om een paar maanden of zelfs een paar jaar te overbruggen? Kies dan voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering met een langere wachttijd. Je betaalt dan minder premie.

Wat is je leeftijd?

Oefen je een zwaar beroep uit, zoals in de bouw? Dan kun je jezelf vaak maar tot een bepaalde leeftijd verzekeren: meestal tot de leeftijd van 55 of 60 jaar. Andere beroepen zijn wat flexibeler. Echter, je dient wel na te denken tot welke leeftijd je jouw AOV wilt laten doorlopen. Als je dit tot je pensioen doet, betaal je meer premie, maar heb je wel meer zekerheid. Je kunt er ook voor kiezen om je tot een jongere leeftijd te laten verzekeren. Raak je dan arbeidsongeschikt? Zorg er dan voor dat je een buffer hebt of een alternatief beroep kunt uitvoeren.


Met bovenstaande tips kom je al een eind op weg om de arbeidsongeschiktheidsverzekering juist af te sluiten. Op tulpenfonds.nl vind je nog meer tips en informatie over dit type verzekering.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Foto van Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Wanneer klanten een zaak bezoeken, of het nu om horeca, dienstverlening of een winkelpand gaat, zullen ze altijd ongemerkt op de sfeer letten. Daarom…
Anno 2024 is een kantoor veel meer dan een plek waar alleen maar gewerkt wordt. Steeds meer bedrijven hechten veel waarde aan de uitstraling van de…
Online marketing is een krachtig middel dat je kunt inzetten als ondernemer om je bedrijf te laten groeien en je doelgroep te bereiken. Met de juiste…
Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Niet alleen om een positieve impact op het milieu te hebben, maar ook om kosten te…
Werken in de buitenlucht kan zowel inspirerend als productief zijn. Het is dan wel van belang dat je de tuin op de juiste manier inricht. Dankzij de…
Het investeren in commercieel vastgoed kan een echte gamechanger zijn voor je bedrijf. Denk aan een eigen kantoor, een goed gelegen winkelpand of een…