Categorieën

In samenwerking met
Als ondernemer sta je voor diverse keuzes als het gaat om het uitbesteden van je boekhouding. Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke boekhouder het beste bij jouw behoeften past. Vooral zzp’ers en kleinere bedrijven beseffen niet altijd even goed dat software alleen niet voldoende is voor een doeltreffende boekhouding. Ook het verschil tussen full-service kantoren en controllers is niet altijd duidelijk.

Inhoudsopgave

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Of je nu je volledige boekhouding uit handen wilt geven, je jaarcijfers wilt laten opmaken of je inkomstenbelasting aangifte wilt uitbesteden, een boekhouder biedt uitkomst. Ontdek direct je opties.

In Nederland zijn er verschillende aanbieders, variërend van full-service boekhouders tot kantoren die zich voordoen als boekhouders, maar eigenlijk controllers zijn. De subtiele verschillen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de financiële gezondheid van je onderneming.

Full-service versus controller

Een controller is een financiële professional die zich richt op het controleren en analyseren van financiële gegevens om ervoor te zorgen dat ze accuraat en in overeenstemming met de financiële regels zijn. In tegenstelling tot een full-service boekhouder, heeft een controller echter een beperktere rol als het gaat om de boekhouding.

Het belangrijkste kenmerk van een controller is dat deze verantwoordelijk is voor het controleren van de gegevens die door anderen zijn ingevoerd, in plaats van zelf verantwoordelijk te zijn voor de invoer van deze gegevens. Met andere woorden, een controller werkt met de gegevens die door de ondernemer of een andere boekhouder zijn ingevoerd en voert controles uit om eventuele fouten of discrepanties te identificeren.

Hoewel controllers een waardevolle rol spelen in het waarborgen van financiële nauwkeurigheid, brengt deze benadering aanzienlijke risico’s met zich mee voor jou als ondernemer. Het “garbage-in-garbage-out”-scenario kan optreden. Hierbij is de nauwkeurigheid van de gegevens afhankelijk is van de initiële invoer door de ondernemer. Als er fouten worden gemaakt in deze initiële invoer, kunnen deze over het hoofd worden gezien of niet volledig worden gecorrigeerd door de controller.

Het volledig uitbesteden van de boekhouding aan een full-service administratiekantoor biedt in tegenstelling hiermee een aanzienlijk voordeel. Een full-service boekhouder neemt niet alleen de verantwoordelijkheid voor het controleren van gegevens, maar is ook belast met de daadwerkelijke invoer van boekingen en het beheer van financiële gegevens. Dit betekent dat er minder ruimte is voor fouten bij de initiële invoer, waardoor de kans op nauwkeurige en betrouwbare financiële rapportage toeneemt.

Kosten versus waarde: de ware prijs van zelf boekhouden

Het idee van zelf je boekhouding beheren, met of zonder behulp van geavanceerde softwarepakketten, lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk. Toch schuilt er een complexiteit en tijdsintensiviteit in deze taak die vaak over het hoofd wordt gezien.

Het opzetten van een boekhoudsysteem vereist niet alleen het installeren van een softwarepakket. Het gaat ook om het begrijpen van de specifieke behoeften van jouw bedrijf, het correct configureren van het systeem en het inrichten van de boekhouding op een manier die in lijn is met fiscale regelgeving. Dit vergt vaak meer tijd en kennis dan in eerste instantie wordt verwacht.

Het beheren van je boekhouding gaat verder dan alleen het invoeren van cijfers in een systeem. Het vereist een diepgaand begrip van fiscale regels en voorschriften. Fouten in belastingaangiften kunnen kostbaar zijn en het is vaak lastig om alle fiscale nuances te begrijpen zonder gespecialiseerde kennis.

Full-service: zorgeloos boekhouden voor ondernemers

Hoewel het uitbesteden aan een full-service administratiekantoor mogelijk iets duurder lijkt, zijn de voordelen op lange termijn aanzienlijk en wegen ze op tegen de initiële kosten.

Een full-service boekhouder brengt expertise mee in het opzetten, bijhouden en rapporteren van financiële gegevens. Hierdoor minimaliseer je de kans op fouten bij de initiële invoer, wat resulteert in nauwkeurige en betrouwbare boekhouding. Bovendien kun je door het uitbesteden van je boekhouding kostbare tijd vrijmaken die je kunt besteden aan de kernactiviteiten van je bedrijf. Dit leidt tot een efficiëntere bedrijfsvoering en uiteindelijk tot groei.

Daarnaast houdt een full-service administratiekantoor niet alleen toezicht op je boekhouding, maar neemt ook verantwoordelijkheid voor mogelijke fouten en correcties. Dit minimaliseert het risico op het missen van belangrijke aftrekposten en fiscale voordelen.

Maak een weloverwogen keuze voor jouw onderneming

Weeg je opties zorgvuldig af en maak een weloverwogen keuze bij het selecteren van je boekhoudpartner. Als je twijfelt, bekijk dan hier de belangrijkste overwegingen

Op zoek naar professionele hulp voor je boekhouding, jaarcijfers of belastingaangifte? Ontdek direct je opties.

ENTRPRNR

Entrpnr, partner van De Zaak

Entrpnr is het innovatieve administratiekantoor voor gedreven ondernemers. Met de modernste software verwerken wij automatisch de administratie van meer dan 2000 zzp’ers en ondernemers in het mkb. Zo besparen we ondernemers tijd en geld en geven wij hen real-time inzicht in hun data om succesvol te ondernemen.

Bekijk alle artikelen van Entrpnr >

Lees ook…
Een goede bedrijfsadministratie vormt het financiële hart van alle bedrijfsmatige activiteiten – dat geldt zowel voor zzp’ers als mkb’ers. Naast…
Wat is een service level agreement (sla)? En waarom is het belangrijk voor ondernemers? Wil je als ondernemer de kwaliteit van je dienstverlening…
Excel rekent met heel veel decimalen. Bij de uitkomst toont het programma echter niet altijd alle decimalen. Dat hangt namelijk af van hoe Excel…
Twijfel je over de financiële haalbaarheid van je nieuwe bedrijf of project? Stel dan een exploitatiebegroting op. Die helpt je bij het in kaart…
In 2023 minder belasting betalen? Dan is december hét moment om in actie te komen. Met deze praktische tips kun je maximaal voordeel behalen. Of het…
i.s.m.
Voor veel ondernemers, met name de kleinere, speelt de prijs van boekhouding een belangrijke rol bij het maken van een keuze. Begrijpelijk, maar vaak…