Categorieën

Reis jij binnenkort voor de zaak naar India? Dan heb je een visum nodig. Geen zorgen, aanvragen is niet moeilijk, maar er zijn wel een paar dingen die je moet weten. Want wie zijn papieren niet op orde heeft, kan geweigerd worden bij het boarden of bij aankomst in India.

Inhoudsopgave

Heb jij vragen over het opstarten van een bv of holding? Bekijk gratis de webinar en krijg direct antwoord op al je vragen.

 

E-visums voor India

Goed nieuws. Sinds het voorjaar van 2019 komen bijna alle reizigers met een Nederlandse nationaliteit in aanmerking voor een e-visum. Dat scheelt in de tijd en in de kosten en je hoeft geen fysieke documenten aan te leveren. Met name voor toeristische en zakelijke reizen is een e-visum voldoende. Wie in dienst treedt bij een Indiase werkgever of langer dan 180 dagen in één jaar in het land verblijft, heeft een visum nodig dat in het paspoort wordt aangebracht.

Een visum voor India. De algemene voorwaarden

Welk visum ook op jouw reis van toepassing is, er gelden altijd een aantal voorwaarden. Bij aankomst in India moet je de volgende zaken bij je hebben:

 • Het paspoort dat is gebruikt voor de aanvraag van het visum
 • Een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is én minimaal twee lege pagina’s bevat
 • Een terug- of doorreisticket dat aantoont dat je het land binnen 90, of 180 dagen als je op zakenreis bent, weer verlaat.
 • Een bankafschrift waaruit blijkt dat je de middelen hebt om de reis in India te voltooien.

De voorwaarden van een online visum aanvraag voor India

Voorheen was het enige visum voor India een sticker in je paspoort, die werd aangebracht door het consulaat. Gelukkig kun je sinds 2014 ook online een visum aanvragen. De kosten zijn lager en het kost veel minder tijd. Je hebt je visum gemiddeld binnen vier dagen in huis en voor een spoedaanvraag staat gemiddeld 24 uur. Houd er rekening mee dat dit geen garantie is.

De voorwaarden van het visum zijn bij een online aanvraag nog wat specifieker. Zo kun je niet op alle vliegvelden en in alle havens terecht met een e-visum. Controleer dus of jouw bestemming in de lijst onder de link staat. Verder moet je reisdoel aan de volgende eisen voldoen:

 • Deze is zakelijk of toeristisch
 • Je gaat geen dienstbetrekking aan in India
 • Je werkt niet voor een NGO en gaat geen vrijwilligerswerk doen
 • Je gaat geen studie volgen aan een Indiase onderwijsinstelling
 • Je verlaat India op één van de vliegvelden of havens uit de lijst of via een Immigration Check Post. Die vind je op vrijwel alle grote vliegvelden en grote grensovergangen van India.

Zakenvisums voor India

India kent visums voor verschillende doeleinden. Eén daarvan is het zakenvisum. Waarschijnlijk het visum dat jij nodig hebt. Let ook even op als je al vaker voor je werk naar India ging. Want de regels rond de zakenvisa voor India zijn in 2019 veranderd.

De belangrijkste wijziging is dat aanvragen makkelijker is geworden, omdat het nu ook online kan. In principe kun heb je genoeg aan een eBusiness visum als je maximaal 180 dagen in één jaar in India verblijft. Dat mag aaneengesloten zijn of verdeeld over meerdere reizen. Verblijf je binnen een jaar meer dan 180 dagen in India, dan heb je een fysiek visum nodig.

Op basis van je elektronische visum mag je de volgende zaken in India doen:

 • Zakelijke evenementen en bijeenkomsten bijwonen
 • Afspreken met (potentiële) leveranciers, klanten en andere zakenpartners
 • Producten leveren, installeren of onderhouden
 • Advies geven, implementeren of andere diensten leveren
 • Personeel werven

Hoe vraag je een visum voor India aan?

Voldoet jouw reisdoel aan de eisen voor een e-Business visum, dan is aanvragen makkelijk. Je vult het online aanvraagformulier in voor jezelf en je eventuele reisgenoten. Dat duurt ongeveer tien minuten. Als dat nodig is, vink je hier ook het vakje ‘Spoed’ aan. De kosten maak je gemakkelijk over met IDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard. Na vier dagen wordt je visum je per mail toegestuurd. Print hem uit in kleur en op A4-formaat. Bewaar hem tijdens je reis steeds bij je paspoort.

Het visum is precies een jaar geldig. Weet je bij de aanvraag nog niet weet wanneer je precies vertrekt, dan mag je dat later nog wijzigen.

Nu weet je alles om goed voorbereid je trip aan te vangen. Rest ons niets meer dan je een goede zakenreis te wensen.

Er komt veel kijken bij het oprichten van een bv. Tijdens dit gratis webinar krijg je antwoord op al je vragen, kijk wanneer het jou uitkomt!

Lees ook…
Als ondernemer ben je de term ‘proforma factuur’ vast en zeker eens tegengekomen. Vaak wordt dit vergeleken met een conceptfactuur of offerte, terwijl…
i.s.m.
Als ondernemer sta je voor diverse keuzes als het gaat om het uitbesteden van je boekhouding. Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke…
i.s.m.
Boekhouden…De meeste ondernemers hebben er een hekel aan. Tegelijkertijd is een goede boekhouding onmisbaar voor iedere ondernemer en ieder bedrijf….
i.s.m.
Een geordende boekhouding vormt de ruggengraat van een succesvolle onderneming. Het gaat verder dan alleen het bijhouden van cijfers; het is een…
Een goede bedrijfsadministratie vormt het financiële hart van alle bedrijfsmatige activiteiten – dat geldt zowel voor zzp’ers als mkb’ers. Naast…
Een liquiditeitsbegroting is een belangrijk instrument voor elke ondernemer. Het biedt inzicht in de financiële gezondheid van een bedrijf en helpt…