Categorieën

In samenwerking met
Vakantie nemen is voor veel ondernemers makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het echt de moeite waard, want een pauze biedt je de kans om op te laden en met frisse inzichten terug te komen. Daarom hebben we een vakantiechecklist voor je samengesteld. Zo kun je zonder zorgen weg.

Inhoudsopgave

Het is bijna zover, mei is vakantiegeld maand. Heb jij genoeg werkkapitaal voor het uitbetalen van vakantiegeld? Met factoring heb jij je geld van openstaande b2b facturen binnen 24 uur uitbetaald.

Waar werknemers vaak reikhalzend uitkijken naar het benutten van hun vakantiedagen, ligt dit voor ondernemers wat gecompliceerder. Als je aan het roer staat van je eigen bedrijf, kan het lastig zijn om het werk los te laten. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de vijf ondernemers zichzelf geen vakantie gunt. Vooral zelfstandigen zonder personeel en eigenaren van kleinere mkb-bedrijven hebben het idee dat ze hun onderneming niet zomaar kunnen achterlaten. En dat terwijl af en toe pauze nemen om tal van redenen belangrijk is.

Waarom vakantie nemen zo belangrijk is

Het is wetenschappelijk bewezen dat vakantie nemen niet alleen fijn, maar ook ontzettend belangrijk is voor ondernemers. Er zijn verschillende redenen waarom een pauze je verder kan helpen. 

Het houdt je gezond

Uit onderzoek blijkt dat constant doorwerken het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Voor je lichamelijke gezondheid is het dus cruciaal om af en toe op de pauzeknop te drukken, ook als je ondernemer bent. 

Je barst van de nieuwe ideeën

Afstand nemen van je bedrijf zorgt ervoor dat je terugkomt met meer energie en frisse perspectieven. Je ontdekt nieuwe manieren om dingen aan te pakken of te verbeteren. Welke ondernemer zegt daar nou nee tegen? 

Je bent een betere collega of werkgever

Non-stop werken kan ertoe leiden dat je opgebrand raakt. Een onbedoeld scherpe opmerking is dan snel gemaakt. Vakantie helpt om weer een aangenamere collega en werkgever te zijn. 

Succes volgt na ontspanning

Vakantie nemen leidt tot succes. Elke ondernemer droomt van een bloeiend bedrijf en een goed uitgeruste geest is een sleutel tot meer succes.

Relaxed-op-vakantie-checklist

Om ervoor te zorgen dat jij zorgeloos van je vakantie kunt genieten, hebben we een checklist opgesteld. Volg deze tips en vertrek met een gerust hart. 

Tip 1: plan vooruit

Begin op tijd met het plannen. Zorg dat alle taken die voor je vertrek afgerond kunnen worden, daadwerkelijk klaar zijn. Een duidelijk overzicht van opdrachten, deadlines en wie waarvoor verantwoordelijk is, helpt jou en je team om alles soepel te laten verlopen. Dit betekent dat je even geen nieuwe, grote projecten aanneemt vlak voor je vakantie, hoe moeilijk dat ook is. 

Tip 2: communiceer je afwezigheid

Laat je team en externe contacten ruim op tijd weten wanneer je er niet bent. Zo blijven je telefoon en mailbox rustig. Vergeet niet te vermelden wie het aanspreekpunt is tijdens je afwezigheid. 

Tip 3: delegeer 

Accepteren dat je niet alles zelf kunt doen, kan soms lastig zijn voor ondernemers. Het magische woord is delegeren. We helpen je op weg.

E-mail en telefonisch contact. Wie neemt dit over terwijl jij geniet van je vakantie? Zorg dat zowel je team als belangrijke klanten hiervan op de hoogte zijn. 

Probleemoplossing. Bepaal wie de leiding neemt bij uitdagingen en hoe ver hun bevoegdheden reiken. Maak duidelijke afspraken over wanneer je gestoord mag worden. 

Besluitvorming. Wie mag welke beslissingen nemen in jouw afwezigheid? Definieer duidelijk de grenzen en zorg ervoor dat je team weet wanneer ze jou moeten benaderen. 

Wil je meer tips over hoe je effectief kunt delegeren? Dan is het boek Schaamteloos Delegeren een aanrader voor op het strand of in de bergen. 

Tip 4: regel tijdelijke versterking

Droom je van een onbezorgde vakantie van drie weken? Overweeg dan om tijdelijk extra krachten in te zetten, zoals een freelancer. Dit is zeker handig als meerdere teamleden tegelijk op vakantie zijn. Een flexibele schil kan je bedrijf soepel laten draaien, ook als jij er niet bent. 

Tip 5: laat digitale tools het werk doen

Wil je ook op vakantie toegang tot je bestanden? Werk dan in de cloud. Moeten facturen ook doorlopen als je er niet bent? Een online boekhoudsysteem is je beste vriend. Misschien kan een chatbot zelfs enkele klantvragen afhandelen. Veel processen kunnen geautomatiseerd worden, wat jou ook na de vakantie meer ruimte geeft. 

Tip 6: stel een duidelijke afwezigheidsmelding in

Het lijkt een kleine moeite, maar een duidelijke out-of-office melding maakt een groot verschil. Zo voorkom je de verleiding om toch te reageren op binnenkomende mails vanaf je vakantieadres. 

Tip 7: neem écht afstand van je werk

Wil je volledig ontspannen? Overweeg dan om tijdelijk de bedrijfsapp te verlaten of op zijn minst de meldingen uit te zetten. Zo kun je zelf kiezen wanneer je op de hoogte blijft van de laatste nieuwtjes en taken binnen het bedrijf, zonder de constante onderbrekingen. Zoek de balans die voor jou werkt, of dat nu betekent helemaal offline gaan of af en toe een vakantiefoto delen met je team.

Met vertrouwen op vakantie

Met deze checklist ben je klaar om met een gerust hart een vakantie te plannen. Gun jezelf die welverdiende pauze, je zaak kan echt wel even zonder je. Je komt terug met nieuwe energie en ideeën, klaar om je onderneming naar succes te leiden. Fijne vakantie!

Ben je liquide genoeg om vakantiegeld uit te betalen in mei? Je kunt factoring inzetten om je B2B factuur binnen 24 uur uitbetaald te krijgen

Logo Voldaan

Voldaan, partner van De Zaak

Voldaan is een bankonafhankelijke factormaatschappij. De werkwijze van Voldaan maakt factoring snel & eenvoudig. Met de app verkoop je gemakkelijk jouw factur(en) én binnen 24 uur staat het geld bij jou op de rekening. De factuur nemen wij 100% over en regelen het debiteurenbeheer, zo eenvoudig kan het zijn! Wij werken met een vast tarief voor de overname van jouw factuur, daarmee is de factuur verzekerd en ben jij niet meer aansprakelijk na de verkoop.

Bekijk alle artikelen van Voldaan>

Lees ook…
i.s.m.
Ondernemers praten steeds vaker over het verkopen van vorderingen. Dit komt doordat steeds meer ondernemers de voordelen van factoring ontdekken. In…
i.s.m.
Hoe voorkom je als ondernemer dat je cashflow problemen krijgt omdat je klanten te laat of misschien wel nooit betalen? Een goede oplossing is factuur…
i.s.m.
Bij de meeste bedrijven is mei de maand van het vakantiegeld. Voor werknemers een moment om naar uit te kijken, maar wat betekent het voor jou als…
i.s.m.
Als ondernemer wil je vooral doen waar je goed in bent: zorgen dat je dienst of product top is en je bedrijf kan groeien. Daarvoor is een gezonde…
i.s.m.
Hoe zorg je ervoor dat jij als zzp’er of mkb’er niet in de liquiditeitsproblemen komt omdat de uitstaande facturen te laat, of in het ergste geval niet…
i.s.m.
Als ondernemer loop je risico’s. Dat hoort bij het ondernemen. Maar te laat of nog erger niet betaalde facturen kan je als kleine ondernemer of…