Zonder kleerscheuren een bedrijfspand huren? Dan zul je wakker en goed geïnformeerd moeten zijn. Vanaf de eerste contacten met de verhuurder tot en met het opzeggen van het contract. "Ga rekenen. En val vooral niet voor prestige."

Mondelinge afspraak of contract
Hoe vaak komt het voor dat een verhuurder van een bedrijfspand malafide is? Valt reuze mee, volgens bedrijfsmakelaar Theo Zijlstra van de Companyon Groep in Heemstede. “Slechts twee procent is onbetrouwbaar en erop uit om de huurder uit te melken”, is zijn ervaring.

Deze categorie ‘regelt het wel voor je’, zonder dat dat op papier komt. Bij deze lieden voel je al snel nattigheid, maar het betekent niet dat het in alle andere gevallen automatisch wel goed komt.

Waakzaamheid is geboden voor wie een winkel, kantoor of bedrijfspand gaat huren, vanaf het prille beginstadium. Zijlstra ziet huurders dikwijls met een probleem bij hem komen, wanneer het contract nog niet is getekend. “Dan hebben ze al wel zaken mondeling afgesproken en moeten wij alsnog proberen de boel recht te praten.”

Gecertificeerde bedrijfsmakelaars, adviseurs of juristen die dagelijks met deze tamelijk gecompliceerde materie bezig zijn, kunnen je in dit stadium dus voor onheil behoeden. Want als eenmaal het huurcontract is getekend, zitten beide partijen er ook aan vast.

Gebruik een ROZ-contract
Accepteer geen door de verhuurder zelf opgesteld contract van twee à drie pagina’s, maar bij voorkeur het standaardmodel van de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ).

Bauco van der Meulen, adviseur van De Zaak, raadt huurders wel aan om het ROZ-contract in overleg met de verhuurder aan te passen. “Ik vind het wat te veel naar de verhuurder geschreven. Zorg bijvoorbeeld dat ook de consequenties voor de verhuurder erin staan wanneer hij in gebreke blijft.”

Goed rekenen
Denk vóórdat je jouw handtekening zet onder een overeenkomst, goed na over het doel van de huur. Wil je een pand om je bedrijf de komende tien jaar stabiel door te laten draaien of om de in het bedrijfsplan geraamde snelle groei te kunnen accommoderen?

Makelaar Zijlstra: “Ga rekenen. En val vooral niet voor prestige. Huur niet voor zeshonderd euro per vierkante meter als je maar driehonderd kunt betalen. Alleen als je zeker weet dat je gaat groeien, moet je daar je bedrijfsbehoefte op baseren.”

Waarborgsom
De gebruikelijke waarborgsom van drie maanden huur vindt hij voor beide partijen een goede zaak. “Dat geeft de verhuurder het gevoel dat de huurder solvabel is. Als je als huurder die kosten al niet kunt dragen, moet je je afvragen of je wel solvabel genoeg bent om te gaan huren.”

Een fiks hogere waarborgsom getuigt mogelijk van wantrouwen van de verhuurder jegens de huurder.

Inflatiecorrectie
Gewoonlijk is in het contract een jaarlijkse huurprijsaanpassing op basis van de inflatiecorrectie opgenomen. Alleen na beëindiging van de contractuele huurperiode mag een huurprijsherziening worden aangevraagd. Let op dat de verhuurder zich hieraan houdt en niet tussentijds de prijzen opschroeft. Hetzelfde geldt voor de afgesproken servicekosten die vrijwel altijd op basis van nacalculatie worden verrekend.

Btw-vrij
De huur van bedrijfsruimte is standaard btw-vrij, maar vaak spreken beide partijen om fiscale redenen af om wel btw in rekening te brengen. Dit is binnen door de Belastingdienst vastgestelde grenzen toegestaan. Zie ook: Bedrijfspand en btw – 8 vragen »

Energieverbruik
Kijk ook uit dat je als energiezuinig bedrijf niet mede de kosten van je energieverslindende buurman in een bedrijfsverzamelgebouw betaalt. Dat kun je voor zijn door in het contract op te nemen dat je alleen de energie betaalt die jij verbruikt. Wanneer je geen zicht op de meterstanden hebt, vraag dan bij twijfel de verhuurder om een kopie van de opgave van de energieleverancier.  

Mocht het spaak lopen, zet dan vooral niet de hakken in het zand. Blijf communiceren met de verhuurder, liefst bijgestaan door een deskundige of mediator. Voorkom het Ajax-scenario, want een conflict levert vrijwel altijd slechts verliezers op.  

Opzeggen – voorkom stilzwijgende verlenging
Wil je opzeggen? “Doe dat aangetekend als dat in het contract verplicht is gesteld, een mailtje is dan niet rechtsgeldig”, zegt Van der Meulen.

“En zet in je agenda wanneer je volgens het contract moet opzeggen, anders zit je met een stilzwijgende verlenging mogelijk nog jaren aan de huur vast.”

Huren van een winkelpand – video
Een winkelpand huren is een heel ander verhaal. De huurder heeft dan tijd nodig om naamsbekendheid op te bouwen en de investering terug te verdienen en staat daarom sterker. Bekijk vooral ook deze adviesvideo over het huren van winkelruimte:

Lees ook:
11 tips voor het huren van een bedrijfspand »
“Wat zijn de gevolgen van tussentijds opzeggen huurcontract?” »
Kantoor aan huis – 7 tips »

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?
Nationale-Nederlanden
Meer pensioen nieuws?
Wat moet je als werkgever weten over de nieuwe pensioenregels? Lees het direct op het nieuwe kennisplatform vol verhalen van experts, pensioenfeiten en handige tips & tricks.
Lees ook…
Hoe dan ook, waar dan ook en wanneer dan ook geld verdienen zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar toch…
Als uw bank omvalt kunt u dankzij het depositogarantiestelsel tot € 100.000,- van uw spaargeld terugkrijgen. Deze regeling geldt voor particulieren…
Als je wilt groeien met je bedrijf, vraagt dat ook om investeringen. Maar hoe beperk je de risico’s als je een investering wilt doen? Lees hieronder 5…