Column Marcel Willems | Thexton Armstrong Willems

De wereld van de bedrijfsfinanciering is in beweging. De banken zijn strikter geworden en mede als gevolg daarvan zijn er vele alternatieve financiers op de markt gekomen zoals crowdfunders, microfinanciers en private investeerders. Stapelfinanciering is normaal aan het worden en als ondernemer moet je maar je weg zien te vinden in dit oerwoud.

Inhoudsopgave

Verbeter je cashflow met flexibel zakelijk krediet. Ontdek gunstige financieringsopties tijdens een gratis oriëntatiegesprek.

Er zijn tal van experts die je veel beter dan ik kunnen informeren over de diverse vormen van financiering. Echter op basis van mijn ondersteuning van diverse ondernemers in de realisatie van hun financiering, deel ik graag met jou deze 4 praktische stappen om je financiering geregeld te krijgen. Het oordeel over jouw aanvraag ligt uiteindelijk bij de financier zelf maar hiermee bewandel je in ieder geval de juiste weg om het maximale resultaat te bereiken.

1. Zorg dat je cijfers op orde zijn

Ja het is misschien een open deur maar ik schrik er nog dagelijks van hoe weinig ondernemers eigenlijk een goed zicht hebben op hun financiën. Je wilt niet weten hoeveel ondernemers er nu nog zijn die niet weten wat hun resultaat voor 2016 is geweest. En geef niet de schuld aan de accountant dat hij de jaarrekening nog niet heeft gemaakt. Als ondernemer moet je op z’n minst maandelijks weten hoe je bedrijf er financieel voorstaat. Je moet in staat zijn een balans en een winst- en verliesrekening te presenteren. Dan weet je enerzijds zelf precies hoe je ervoor staat en anderzijds kun je dan heel makkelijk aan een financier laten zien dat jouw cijfers op orde zijn. En dan maakt het niet eens uit of je resultaten goed of slecht zijn, zolang je maar weet wat je resultaat is.

2. Bepaal duidelijk je doel; waarom heb je financiering nodig?

Als je dit inzicht eenmaal hebt, dan kun je ook beter onderbouwd aangeven waarom je financiering nodig hebt. Je moet dus iets van een plan hebben, een verhaal, een onderbouwing zodat je kunt uitleggen aan een financier wat je van plan bent met het geld te doen. En hoe meer je vraagt, hoe beter je plan moet zijn. Zeker bij uitbreidingsfinancieringen is het handig om een business plan te hebben zodat de financier kan begrijpen hoe je denkt de investering te gaan terugverdienen. En als je twijfels hebt hierover, dan is het zeker aan te bevelen om de hulp in te roepen van een onafhankelijk adviseur die samen met jou kan bepalen welke financiering je nodig hebt.

3. Zie een financier als een zakelijke partner en behandel hem ook zo

Vooral ten opzichte van banken zie ik vaak nog een negatieve houding bij ondernemers. Enerzijds is dat wel te begrijpen omdat die banken tijdens de crisis nou niet bepaald lieverdjes zijn geweest en menig ondernemer extra onder druk hebben gezet. Anderzijds moet je als ondernemer ook begrijpen dat een financier, bank of wie dan ook, een zakelijke partner is. En je weet zelf heel goed dat je meer bereikt als je een goede relatie met elkaar hebt. Investeer dus in een goede relatie met je financier. Zie hem niet als vijand maar als een zakelijke partner. Je zult zien dat er dan toch meer mogelijk blijkt dan dat je
had gedacht. Uiteraard handelt een financier binnen bepaalde kaders maar binnen die kaders is er nog altijd speelruimte en het is aan jou om daar het maximale uit te halen.

4. Geef alle informatie die nodig is om te kunnen beslissen

Tot slot zal een financier nog vele andere vragen hebben. Maar met de eerste 2 stappen heb je vele vragen al beantwoord. En als jouw financier nog meer informatie nodig heeft, zorg dan wel dat hij je kan uitleggen waarom dat hij dat nodig heeft. Als jij dat namelijk goed begrijpt, kun je er ook beter voor zorgen dat je de juiste informatie aanlevert. Er zijn nou eenmaal vele regeltjes bij een financier waaraan ze moeten voldoen om iets goedgekeurd te krijgen. Je kunt dus maar beter meewerken hieraan; dat bespoedigt alleen maar het hele proces om te komen tot een uiteindelijke beslissing.
Succes met het regelen van je financiering. Mocht je nou toch hulp hierbij nodig hebben, dan weet je me te vinden.

Wil jij je voorraad aanvullen of betalen je klanten laat? Dit kan je makkelijk oplossen met flexibel zakelijk krediet. Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek.

Lees ook…
In de hectiek van alledag heb je ongetwijfeld weleens een factuur betaald zonder er goed naar te kijken. Helaas kan zo’n moment van onoplettendheid je…
i.s.m.
Het kan handig zijn om een zakelijk krediet af te sluiten. Bijvoorbeeld als je klanten laat betalen of als je je voorraad aan wilt vullen. Want je hebt…
Start-ups zijn voor ondernemers een spannend en potentieel lucratieve investering, maar er komen ook grote risico’s bij kijken. In dit artikel…
i.s.m.
Het kan handig zijn om een zzp-rekening af te sluiten, bijvoorbeeld als je een eenmanszaak of BV hebt waarvan je de enige eigenaar bent, wanneer je…
Ga je om tafel met investeerders? Dan wil je ze natuurlijk over de streep trekken. Of je nu een start-up bent die op zoek is naar groeikapitaal of een…
Als ondernemer wil je vooruitkijken, maar zonder financiële prognoses werk je in het duister. Een goede prognose geeft je inzicht in je toekomstige…