Categorieën

Niet elk incassobureau is hetzelfde en daarom is het uit handen geven van een betalingsopdracht niet altijd even simpel.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Wat zijn de verschillen tussen incassokantoren?

Niet elk incassobureau is hetzelfde en daarom is het uit handen geven van een betalingsopdracht niet altijd even simpel. Het ene incassobureau heeft een specialisatie die misschien niet goed bij jouw betalingsopdracht past en zal je daarom misschien af wijzen als klant. Een ander bureau wat misschien twee deuren verder zit zal jouw opdracht juist met plezier aannemen. Dit komt omdat elk kantoor zijn eigen specialisaties heeft en je daarom niet met elke opdracht zomaar bij elk incassokantoor terecht kan.

Tijd om je openstaande facturen te innen? Vergelijk de beste incassobureaus via De Zaak.

De verschillende fasen in een incassoproces

Het ligt, naast de specialisaties van het incassobureau, ook aan jouw wensen welk incassobureau het best bij je past. Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om hoe je de vordering door wilt laten voeren. Het kan zijn dat je het liefst heeft dat het incassobureau direct begint met incasseren. Het kan ook zien dat je liever ziet dat er nog een minnelijke fase wordt doorlopen. Dit houdt in dat de eisende partij, in dit geval jij, de schuldenaar nog een bepaalde periode geeft om zich zonder bijkomende gerechtelijke kosten van de vordering te ontdoen.

De kosten van de deurwaarder zijn dan voor de schuldenaar. Als je de voorkeur heeft voor de laatste optie is het goed om te weten dat als de schuldenaar niet tot betaling over gaat, er onmiddellijk en zonder aankondiging wordt over gegaan tot een gerechtelijke procedure om de openstaande betaling te kunnen innen.

Een risico hiervan is dat je, als eisende partij, in het ongelijk zou kunnen worden gesteld door de rechter. Als dit het geval is zijn de kosten van de gerechtelijke procedure voor jezelf en dat is niet niks. Het kan zo zijn dat het openstaande saldo dit risico niet waard is. Daarom is het van groot belang dat als je in een gerechtelijke procedure zou komen je over voldoende bewijsmateriaal beschikt.

Nationale en internationale incassobureaus

Naast de verschillende specialisaties van een incassobureau, jouw wensen op het gebied van de fasen in een incassoproces loont het ook om na te denken over of je graag in zee gaat met een incassobureau dat zich enkel binnen uw eigen land inzet, of liever werkt met een incassobureau dat zich internationaal inzet.

Dit laatste kan een groot voordeel zijn als je vorderingen heeft in de bedrijfssector omdat er dan ook vorderingen mogelijk zijn bij filialen van de schuldenaar in het buitenland. Het ligt dus aan je soort vorderingen of dit zijn vruchten zal afwerpen.

Wat is je recht bij incasso?

Als je degene bent die het incassobureau wilt huren moet je zorgen voor een goede onderbouwing van de vordering. Ook moet de schuldenaar op de hoogte worden gesteld van het feit dat er een incassobureau wordt ingeschakeld en dat dit kosten met zich meebrengt.

Als er een incassobureau op je wordt afgestuurd moet je incassokosten van ongeveer 15% over de hoofdsom betalen. Het kan zijn dat incassokosten hoger zijn dan de hoofdsom. Hiermee staat het incassobureau in zijn recht.

Als je vermoedt dat er te hoge incassokosten worden berekent kan je in bezwaar gaan bij het incassobureau. Aan te raden is om het in ieder geval aan te kaarten!

Hoe werkt een incassobureau?

Een incassobureau schakel je in als je een klant hebt die niet wil betalen. Maar wat doet een incassobureau dan precies waardoor de klant wel zou gaan betalen? Het incassobureau maakt een aanmaning op die dat wordt verstuurd namens de schuldeiser. In de eerste aanmaning staat dat je op korte termijn moet betalen en dat er anders incassokosten worden gerekend.

Deze tweede aanmaning wordt verstuurd als de schuldenaar niet heeft betaald. Ook wordt er een ingebrekestelling verstuurd. Hierin staat dat je nog niet aan eerdere betalingseisen heeft voldaan en dat er rechtsmaatregelen volgen als dit niet veranderd.

Wat als je wel wilt betalen maar het niet kunt?

Een vaak gehoord probleem is dat schuldenaren wel willen betalen maar dit niet kunnen. Wat is dan het verstandigst om te doen? Het beste kan je dan contact opnemen met het incassobureau en uitleggen in welke situatie je zit. Vaak kan er dan een betalingsregeling worden opgesteld zodat je in termijnen kunt betalen. Het is dan wel een vereiste dat je je aan de afspraken houdt.

Ik negeer gewoon mijn incassobureau

Het negeren van een incassobureau is absoluut niet aan te raden, dit leidt al snel tot een gerechtelijke procedure. U wordt dan op de hoogte gesteld van de gerechtelijke procedure en voor de rechter gedaagd. Deze dagvaarding, zoals dat wordt genoemd, ontvangt u via de gerechtsdeurwaarder.

Na de dagvaarding

Als je de dagvaarding ontvangt krijg je te horen wanneer de rechtszaak is. Je mag hier aanwezig zijn en je verhaal doen, maar dit is niet verplicht. Ook als je niet aanwezig bent zal de rechter gewoon een uitspraak doen. Als je wordt veroordeeld tot betaling krijg je vaak een week om deze betaling te doen. Anders volgt er een beslaglegging op jouw inboedel of loon door de gerechtsdeurwaarder.

Wat zijn de bevoegdheden incassobureau?

Wanneer iemand niet aan een betaling voldoet zal de schuldeiser eerst een aanmaning sturen met de uiterste betaaldatum. Hierbij staat vermeld dat als er niet aan deze betaling voldaan wordt de vordering aan een incassobureau gegeven. Het zal dus voor de meeste schuldenaren geen verrassing zijn als zij te maken krijgen met een incassobureau. Toch komt het vaak toch wel als een kleine schok. Het is namelijk zo dat de schuldenaar, naast de vordering zelf, nu ook de overige kosten moeten betalen. Dit kan voor sommige schuldenaren tegenvallen.

Het effect van een incassobureau is vaak voldoende

Een brief van een incassobureau is even wat anders dan een vriendelijk kaartje met de vraag of je nu alstublieft toch en openstaande bedrag nog zou willen overmaken. De toon van een brief van een incassobureau zou zelfs als dreigend kunnen worden omschreven. Hier kunnen schuldenaren flink van schrikken en dat is nou ook precies de bedoeling. Een incassobureau mag namelijk niet echt veel verder gaan dan het sturen van brieven. Dit komt omdat een incassobureau geen wettelijke status heeft. Dit betekent ook dat iedereen een incassobureau zou kunnen starten. Zélfs mensen met een strafblad!

Als dreigende brieven niet werken

Het sturen van deze dreigende brieven kosten geld die op de schuldenaar worden verhaald. Deze zogenoemde incassokosten moeten samen met de vordering worden betaald en door het sturen van brieven met dreigende taal hoopt een incassobureau dit voor elkaar te krijgen. Kortom, een incassobureau kan je beter vermijden, want het zijn een hoop onnodige kosten. Helaas, als er eenmaal een incassobureau is ingeschakeld is de verstandigste zet toch om zo snel mogelijk de betaling te doen. Helaas is dat voor veel mensen niet mogelijk. Zij komen juist met een incassobureau te zitten omdat zij niet aan een betaling kúnnen voldoen.

Gelukkig is er dan wel de mogelijkheid om een betalingsregeling te treffen. Het zal dan wel om een redelijk bedrag moeten gaan. Wat vooral niet aan te raden is, is om het incassobureau te negeren en niets te doen. De kans is groot dat het incassobureau dan andere maatregelen neemt om je tot betaling te laten overgaan. Hiervoor zullen zij een gerechtsdeurwaarder of advocaat moeten inschakelen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Als ondernemer kun je te maken krijgen met klanten die niet betalen. Het inschakelen van een deurwaarder is dan soms een noodzakelijke stap om…