Categorieën

Als ondernemer maak je kosten voordat er geld binnenkomt. Zeker in de groeifase van je bedrijf heb je vaak kapitaal nodig. Die uitgaven kun je niet altijd uit eigen zak betalen. Dit betekent dat je op zoek moet naar vreemd vermogen, oftewel financiering. Voor veel starters en bestaande ondernemers is krediet een uitkomst. In dit artikel leggen we uit wat dat inhoudt en hoe krediet aanvragen werkt.

Als ondernemer is het handig als je kunt investeren op momenten dat het nodig is. Zakelijk krediet kan je hier een handje bij helpen. Maar wat zijn jouw opties? Ontdek direct jouw mogelijkheden

Inhoudsopgave

Wat is zakelijk krediet?

Een zakelijke lening kan uitkomst bieden voor diverse economische zaken. Een krediet is een vorm van zo’n zakelijke lening, vooral bedoeld om kortlopende investeringen te doen op de momenten dat het voor jou als ondernemer nodig is.

Zakelijk krediet wordt ook wel doorlopend krediet genoemd. Het is een bedrag dat voor je klaarstaat op je bankrekening en je kunt er tot een vooraf afgesproken limiet geld uit opnemen.

Een microkrediet is een zakelijk krediet tot maximaal € 50.000. Vaak is een microkrediet makkelijker te regelen dan een gewone lening. Bijvoorbeeld via een kredietverstrekker speciaal voor ondernemers.

Waarom een krediet aanvragen?

Bij een krediet bepaal je vaak zelf wat je met het geld doet. De ene keer gaat het om een investering, de andere keer heb je werkkapitaal nodig. Bijvoorbeeld om rekeningen te betalen, de voorraad aan te vullen of machines te laten repareren.

Bij grotere kredietaanvragen is het belangrijk om hier een specifiek doel aan te verbinden. Anders durven kredietverstrekkers het uitlenen van geld niet aan.

(Micro)krediet aanvragen is in meerdere situaties een zeer geliefde optie. Dit zijn 3 belangrijke voordelen:

  • Grotere kans om te overleven. Voor de startende ondernemers ligt de nadruk op overleven. Onderzoek in de VS (Harvard Business Review, 2019) wijst uit dat bedrijven die krediet aanvragen een twee keer zo hoog overlevingspercentage hebben. Het gaat hier dan specifiek om krediet tot € 50.000. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat je beter op de kleintjes let. Dit in tegenstelling tot bij grotere leningen, waarbij vaker inefficiënte uitgaven plaatsvinden.

  • Duidelijkheid over rente. Bij een krediet betaal je rente. Deze rente is de ‘winst’ voor de kredietverstrekker. Zorg dat je vanaf het begin een duidelijk totaalplaatje hebt van de rentelasten. Dan weet je precies wat je moet terugbetalen aan geleend geld plus rente en hoef je niet in onzekerheid te leven.

  • Snelle financiering. Het aanvragen van een krediet is een stuk makkelijker dan vroeger. Geldverstrekkers stellen – zeker online – een stuk minder voorwaarden. Zo loop je sneller door het proces heen en heb je binnen de kortste keren al de beschikking over het geleende bedrag.

Wanneer komen ondernemers in aanmerking voor krediet?

Een krediet aanvragen kan zowel voor startende ondernemers als bestaande ondernemers. Ben je als starter geïnteresseerd in krediet? Dan is het extra belangrijk om te checken of je ervoor in aanmerking komt. Vaak heb je te maken met de volgende voorwaarden:

  • Je bedrijf moet een tijdje bestaan. Vaak eisen geldverstrekkers dat het bedrijf al langer bestaat. Dit is niet altijd het geval. Ook een net startende ondernemer heeft mogelijkheden. Zoek deze goed uit.

  • Zorg voor een goed businessplan. Zet je net een nieuwe onderneming op? Dan vormt een businessplan een belangrijke voorwaarde voor het krijgen van krediet. Geldverstrekkers willen wel een bepaalde zekerheid hebben.

  • Kredietbehoefte versus omzet. Tot slot werken geldverstrekkers vaak met grenzen als het gaat om kredietbehoefte en omzet. Bijvoorbeeld een maximale kredietbehoefte van € 50.000 en een minimale omzet van € 50.000.

Wat is het verschil tussen krediet en financiering?

Financiering is de verzamelnaam voor financiële diensten die betrekking hebben op verkrijgen van ondernemerskapitaal. Je financiert bijvoorbeeld een project met spaargeld, een krediet of een andere vorm van financiering. Niet elke vorm van financiering is dus standaard een krediet.

Heb ik krediet nodig?

Of je wel of geen lening nodig hebt, is iets wat je bepaald op basis van je een financieel plan en commercieel inzicht.

Voor een startende onderneming is het in veel gevallen handig. Dankzij een lening ben je bijvoorbeeld in staat om te investeren, eventueel personeel aan te nemen en te groeien. Gecombineerd met een gezonde dosis doorzettingsvermogen kan lenen van een kredietverstrekker een slimme zet zijn.

Let hierbij wel altijd op de kleine lettertjes. Bijvoorbeeld met betrekking tot de looptijd, de aflossing en de overige documenten in de administratie. Zo kom je niet voor onverwachtse verrassingen te staan.

Je bedrijf starten of laten doorgroeien met (micro)krediet vormt vaak een ontbrekende schakel tussen een goed ondernemingsplan en de dagelijkse realiteit. Ben jij een van de ondernemers die zijn bedrijf gaat laten groeien door voor een goede financieringsvorm te kiezen?

Nieuwsgierig geworden wat jouw kredietopties zijn en tegen welke voorwaarden? Ontdek direct je opties.

Lees ook…
Als je als kleine ondernemer een lening nodig hebt om je zaak verder te helpen, kun je bij een bank aankloppen. Vaak is dat een moeilijke weg. Op zo’n…
Als je voor je bedrijf financiering nodig hebt, dan zou je kunnen aankloppen bij familie of vrienden. Dat scheelt je een heel proces bij een bank of…
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) mag je geld lenen van je eigen bv. Dit kan een aantrekkelijke manier zijn om persoonlijke uitgaven te…
Financiering is van vitaal belang voor iedere ondernemer. Of je nu financiering zoekt voor je start up, of geld nodig hebt om je bedrijf te laten…