De Nederlandse projectontwikkelaar Peter van Wingerden ging in 2015 mee op handelsmissie naar China. Doel: een afzetmarkt vinden voor zijn innovatieve Floating Farm. Missie: geslaagd.

Inhoudsopgave

Benieuwd welke subsidies relevant zijn voor jou als mkb’er? Vul de subsidiewijzer in van onze partner Leap om te kijken welke regelingen voor jou van toepassing zijn.

 

PASPOORT:
Ondernemer: Peter van Wingerden
Bedrijf: Floating Farm
Ontstaansjaar: 2015
Aantal medewerkers: 3

Peter van Wingerden reisde voor zijn Floating Farm naar China. “Nog voordat we voet hadden gezet op Chinees grondgebied, zat onze agenda al bomvol met afspraken”, zegt hij. “De handelsmissie werd georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Die had voorafgaand aan ons bezoek Chinese journalisten in Nederland uitgenodigd om verhalen te schrijven voor Chinese media. Daardoor was er vroegtijdig al aandacht voor ons concept. Het grootste Chinese zuivelbedrijf wilde met ons praten, maar ook diverse veeteeltbedrijven en investeerders. Door de grondige voorbereiding en een brede aankondiging van onze komst, verliep de missie vlekkeloos. Zelfs van cultuurverschillen hebben we niets gemerkt.”

Boerderij in de stad
Van Wingerden bedacht de Floating Farm samen met twee partners. “De groeiende wereldbevolking trekt steeds vaker naar steden”, vertelt hij. “Daarmee stijgt de behoefte naar voedsel in die gebieden. Met een boerderij in de stad vangen we dat productietekort op. Zo verkorten we niet alleen de logistieke keten, maar zorgen ook voor een educatieve functie. De stadsbewoners kunnen langskomen en dagverse, gezonde producten afhalen.”

En dan is er nog iets bijzonders aan de boerderij. “Hij drijft”, vervolgt Van Wingerden. “De klimaatverandering zorgt regelmatig voor overstromingen. Met een aarde die voor 70 procent uit water bestaat, is het nodig om alternatieven te ontwikkelen voor voedselproductie op land om ook in de toekomst in onze behoefte te blijven voorzien.”

Brede afzetmarkt
China importeert veel voedsel vanuit onder meer Nederland. In de vele grote steden heeft het land geen mogelijkheid om dat zelf te produceren. “Juist daar is ons concept geschikt”, aldus Van Wingerden. “In het buitenland zit onze grootste afzetmarkt.”

De belangstelling is groot. Behalve uit China ook vanuit Amerika, dat vooral kampt met logistieke uitdagingen vanwege de immense afstanden. En het drukbevolkte Singapore, waar op het land geen ruimte is voor eigen voorzieningen, is ook enthousiast. “Ons concept is schaalbaar. We kunnen de boerderij op zowel grote als kleinere wateroppervlaktes neerzetten.”

Internationaal zakendoen
Volgens Van Wingerden is een bezoek aan het buitenland niet eenmalig. “Als je internationaal zaken wilt doen, moet je er meer dan één keer heen. Het zijn geen snoepreisjes. Het is hard werken en vereist een proactieve instelling. De handelsmissie heeft onze verwachtingen volledig waargemaakt. Naast een goed beeld van de belangstelling in ons concept toonde het ons ook de mogelijkheden en denkbare hindernissen, zoals bouwkundige belemmeringen. Maar bovenal hielden we er waardevolle, zakelijke contacten aan over.”

  • Lees meer over Floating Farm in de eerste editie van het online magazine »
  • Ook mee op handelsmissie? Ga van 17 t/m 20 mei mee naar Ethiopië: http://bit.ly/1njja36

Tip: Ben je benieuwd welke subsidies voor jou interessant zijn? Start de subsidiewijzer voor  MKB ondernemers  en ontvang direct een overzicht met alle relevante subsidiekansen.

Lees ook…
Je blijven ontwikkelen en leren is anno 2023 essentieel. De wereld ontwikkelt zich razendsnel en veranderingen volgen elkaar in rap tempo op. Des te…
Subsidies scheppen mogelijkheden voor de startende ondernemer én de ervaren ondernemer. Soms maken ze zelfs net het verschil tussen wél of niet met…
De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale regeling waarmee de overheid innovatie aanmoedigt. Wat de WBSO precies is, wie…
Subsidie is een welkome financiële ondersteuning voor je bedrijf. Waar moet je bij een aanvraag allemaal rekening mee houden? Deze 9 tips helpen je op…
Wil jij als werkgever investeren in de kennis, groei en ontwikkeling van je medewerkers? Dan kun je de stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb…
Voor ondernemers liggen heel wat subsidies klaar. Soms is het best lastig ze te vinden en aan te vragen, maar het is zonde om er geen gebruik van te…