Als u afscheid wilt – of moet – nemen van een medewerker, is er een ontslagmethode die u veel tijd en energie kan besparen: ontslag met wederzijds goedvinden. Veel werkgevers denken dat ze bij deze methode verplicht zijn een ontslagvergoeding te betalen. Is dat zo?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Antwoord van Bauco van der Meulen, adviseur bij De Zaak

“Nee, het betalen van een ontslagvergoeding bij ontslag met wederzijds goedvinden is niet verplicht. Dat is een groot misverstand. Het is meer een kwestie van gunnen.

“Bij ontslag met wederzijds goedvinden onderhandelen de werkgever en de werknemer over de ontslagvoorwaarden. Als ze er samen uitkomen, spreken we dus van ‘wederzijds goedvinden’. Het staat werkgever en werknemer dan vrij om zelf te bepalen of er een ontslagvergoeding betaald wordt en hoe hoog die zal zijn. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een beeïndigingsovereenkomst.

“Een ontslagvergoeding – of gouden handdruk – is wél vaak onderdeel van de onderhandelingen over de ontslagvoorwaarden. Een werkgever kan bijvoorbeeld een ontslagvergoeding aanbieden om de werknemer zover te krijgen aan het ontslag mee te werken.”

“Ik adviseer werkgevers om eerst voor zichzelf te bepalen hoe ver ze in die onderhandelingen willen gaan en goed na te denken over de hoogte van een eventuele ontslagvergoeding, voordat ze met een werknemer om tafel gaan.”

Kantonrechtersformule

“Als beide partijen er niet uitkomen, moet mogelijk de kantonrechter tussenbeide komen. Deze zal vaak oordelen dat de werknemer recht heeft op een ontslagvergoeding. De hoogte van de vergoeding wordt dan bepaald met behulp van de zogenaamde kantonrechtersformule.”

“Ook als werkgever en werknemer zelf afspraken maken over een ontslagvergoeding – dus zonder tussenkomst van de kantonrechter – is het gebruikelijk dat deze formule gebruikt wordt.”

Lees ook:

– Ontslag om bedrijfseconomische redenen »
– De 7 grootste ontslagblunders »
– “Wanneer kan ik een medewerker op staande voet ontslaan?” »

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Zeg je een arbeidsovereenkomst op van een van je medewerkers? Dan betaal je in de meeste gevallen een transitievergoeding. Dit artikel biedt helderheid…
Goede Vrijdag is een officiële feestdag. Maar dat betekent niet automatisch dat het ook een wettelijk bepaalde vrije dag is. Of dat zo is, verschilt…
Ben jij up-to-date als het gaat om nulurencontracten? Over deze flexibele contractvorm is veel te doen en daarom is het essentieel om op de hoogte te…
De tijd voor tijd regeling is een manier voor werkgevers en werknemers om overuren te compenseren in tijd. In plaats van overuren uit te betalen,…
Een start met een nieuwe werknemer begint vaak met een proeftijd. Maar hoe zit het precies met de regels? Wist je bijvoorbeeld dat je bij een tijdelijk…