In samenwerking met
Een holdingstructuur is een zakelijk concept dat steeds populairder wordt onder ondernemers en investeerders. Het is een strategische zet die verschillende voordelen biedt voor het beheren van meerdere bedrijven onder één paraplu. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van een holdingstructuur en waarom het de moeite waard kan zijn om te overwegen voor jouw zakelijke ondernemingen.

Inhoudsopgave

Wist je dat je tot 30 september met terugwerkende kracht kan profiteren van je BV? Geruisloze inbreng is een fiscale regeling waar je gebruik van kan maken als je je eenmanszaak of vof omzet naar een BV. Ontdek direct wat jouw opties zijn

Allereerst, wanneer wordt het interessant om een holdingstructuur op te zetten? Over het algemeen geldt dat het gunstig wordt om een holdingstructuur op te zetten, als je meerdere bedrijven met verschillende activiteiten hebt. Ook wanneer je bedrijf groeit en je nieuwe bedrijfsactiviteiten wilt ontplooien, kan een holdingstructuur flexibiliteit bieden. Je kunt nieuwe dochterondernemingen toevoegen aan de holding zonder de bestaande bedrijfsactiviteiten te verstoren.

Solide risicobeheer

Een van de meest aantrekkelijke voordelen van een holdingstructuur is de mogelijkheid om risico’s te spreiden en je activa te beschermen. Een holdingstructuur stelt je in staat om elk bedrijf afzonderlijk te beheren binnen dezelfde groep, waardoor risico’s gescheiden blijven en activa worden beschermd. Dat betekent dat als een dochteronderneming bijvoorbeeld financiële problemen ondervindt, dit de andere dochterondernemingen niet direct zal beïnvloeden. Deze strategie minimaliseert de kans op aanzienlijk verlies en draagt bij aan een solide risicobeheer.

Efficiëntie in beheer en beleid

Een holdingstructuur vereenvoudigt het beheer van meerdere bedrijven, omdat de overkoepelende holdingmaatschappij vaak verantwoordelijk is voor strategische beslissingen, financiële planning en het operationeel beleid. Zo kun je de bedrijfsvoering stroomlijnen en middelen effectiever inzetten voor de verschillende dochterondernemingen.

Fiscaal voordeel

Een andere aantrekkelijk aspect zijn de fiscale voordelen die een holdingstructuur biedt. Een belangrijk voordeel van een holdingstructuur in Nederland is de mogelijkheid van belastingvrije dividenduitkeringen tussen dochterondernemingen binnen dezelfde fiscale eenheid. Dit betekent dat winsten die aan de holding worden uitgekeerd en vervolgens als dividend aan de dochteronderneming worden doorgegeven, in veel gevallen niet opnieuw worden belast.

Daarnaast is het binnen een holdingstructuur in sommige gevallen mogelijk om verliezen van de ene dochteronderneming te verrekenen met winsten van een andere dochteronderneming. Zo kun je de totale belastinglast verminderen.

Flexibele financiering 

Een holding biedt ook flexibiliteit bij financiering en investeringen. De holdingmaatschappij kan bijvoorbeeld gemakkelijker toegang krijgen tot kapitaal door het uitgeven van nieuwe aandelen of het aantrekken van leningen. Dit kapitaal kan vervolgens worden geïnvesteerd in specifieke dochterondernemingen, wat groei en ontwikkeling stimuleert zonder dat elk bedrijf afzonderlijk financiële bronnen hoeft aan te trekken.

Overdracht van vermogen

Een holdingstructuur vergemakkelijkt ook de overdracht van vermogen en opvolgingsplanning. Het wordt eenvoudiger om eigendom en aandelen tussen familieleden of andere belanghebbenden te verdelen. Dit is vooral waardevol voor familiebedrijven die een gestructureerd proces willen voor het overdragen van leiderschap en eigendom.

Internationale activiteiten

Tot slot kan een holdingstructuur voor bedrijven met internationale activiteiten gunstig zijn vanwege belastingverdragen en internationale planning. Het kan helpen dubbele belastingheffing te verminderen en efficiënte internationale operaties te faciliteren.

Benieuwd of jij met terugwerkende kracht kan profiteren van geruisloze inbreng? Ontdek direct je opties >

NOTRS logo

NOTRS, partner van De Zaak

Bij NOTRS geloven we dat notariële zaken sneller en eenvoudiger geregeld kunnen worden. Daarom kun je bij ons alles wat te maken heeft met de rechtsvorm van jouw onderneming, snel en gemakkelijk online wijzigen. Wij begeleiden voor ondernemers volledig online het gehele proces van de oprichting van een bv of holding, een statutenwijziging of aandelenoverdracht. Jij hoeft niet meer naar de notaris en bespaart jezelf een hoop tijd en papieren rompslomp. En dat doen we altijd tegen een vaste, scherpe lage prijs.

Bekijk alle artikelen van NOTRS >

Lees ook…
Voor de directeur-grootaandeelhouder (dga) gaat er de komende jaren op fiscaal gebied veel veranderen, als zij dividend aan zichzelf willen uitkeren….
i.s.m.
In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om je eenmanszaak om te zetten naar een bv (besloten vennootschap). Bijvoorbeeld als je onderneming groeit…
i.s.m.
Een bv of holding biedt bescherming tegen de aansprakelijkheid voor schulden. Daarnaast betaal je met een bv een lager belastingtarief over de…
i.s.m.
In de dynamische en complexe bedrijfswereld is effectief management van cruciaal belang voor succes. Maar om een bedrijf goed te leiden en te laten…
i.s.m.
Wanneer je onderneming groeit en steeds meer omzet, kan het verstandig zijn om een bv op te richten. Een bv biedt minder persoonlijke aansprakelijkheid…
i.s.m.
Indien je als ondernemer een winst maakt die snel stijgt of je wilt geen aansprakelijkheid dragen voor je onderneming, is het verstandig om een bv op…