Categorieën

Deze keer zetten we wijnkenner Paul Brasz en kok Aziz Chafai bij elkaar. Welke wijnen passen het beste bij deze lekkere gerechten? 

De kok

Aziz Chafai (49) startte in 1998 met Marokkaans restaurant La Cocotte in ‘s-Hertogenbosch. Koken zit in zijn bloed, dat heeft hij van zijn moeder en oma. Ondernemerschap kreeg hij mee via vaderskant. Het concept van La Cocotte is ‘relaxed tafelen’ voor mensen die écht van eten houden. Alles wordt vers bereid op een traditioneel Marokkaanse manier.

De wijnkenner

Paul Brasz (61) is in 2007 voor zichzelf begonnen als wijnboer in Zutphen. Hij won al drie keer de Grand Prix St. Hubert, een blindproefwedstrijd in de Benelux van The Wine and Food Association. Zijn wijnen zijn exclusief: er is geen webshop of supermarkt waar je ze kunt krijgen.
Wil je een wijntje bestellen bij Paul? Ga naar dezaak.nl/mijnzaak en bekijk zijn profiel.

Droge Riesling bij koude salades

De Duitse wijn John Baptiste Schäfer (Riesling) past mooi bij een voorgerecht van koude salades. Deze witte wijn is licht sprankelend, sappig en heeft een minerale afdronk. Hij vindt moeiteloos de aansluiting bij gerechten met veel kruiden en een zoet/zure combinatie. Hier gecombineerd met een aantal Arabische salades: wortelsalade, Oosterse komkommersalade, bietensalade, gegrilde paprika en tomaat en olijvenmix.

Sainte Leocadie bij gekruid lamsvlees

Een rode wijn zoals de Domaine Sainte Leocadie (Frans) ruikt naar tijm, rozemarijn, zwarte olijven, bosfruit en een hint van drop. Het is een wijn met kruidige accenten, die heel goed past bij vleesgerechten, zoals een tajine van gekruid lamsvlees met pruimen, amandelen, honing en kaneel. Daarbij gekruid filodeeg gevuld met kip en ei.

Zoete Riesling bij Arabische zoetigheid

De Riesling Dorsheimer Pittermänchen Spätlese past goed bij het dessert: Arabische zoetigheden. Deze wijn is overwegend zoet, maar bij een zoeter gerecht zoals dit komen de frisse ondertonen in de wijn meer naar boven. Hij heeft een frisse afdronk en een laag alcoholpercentage.

Lees dit artikel ook in tijdschrift 6.

Lees ook…
Tonio de Beer is oprichter en eigenaar van Iron Man Wasserij & Stomerij in Bussum. Zijn team bestaat uit 8 medewerkers, onder wie een jonge vrouw met…
Bij een prijsvraag voor een tiny house kreeg hun ontwerp zulke positieve reacties, dat de vier bedenkers ermee verder wilden. Als samenwerkingsvorm…
Als startende ondernemer neem je anno 2022 duurzaamheid natuurlijk meteen mee in je propositie en bedrijfsvoering. Maar ja, hoe dan? En wat kan? Wouter…