Categorieën

De wereld rondreizen terwijl je werkt, of het reizen combineren met je werk. We noemen hen digital nomads. Digital nomads zijn niet afhankelijk van een locatie om hun werk te doen. Ze doen alles op afstand. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Laptop onder de arm

Je ziet ze steeds meer, ondernemers die leven als digital nomad en met een laptop onder de arm de wereld verkennen. Want waarom zou je je beperken tot één locatie, terwijl er zoveel meer te zien is in de wereld? De digital nomad verenigt werken en reizen. Een werkende internetverbinding is genoeg.

Voor een digital nomad betekent locatie onafhankelijk leven veel. Vrijheid, evenwicht, avontuur, zelfstandigheid, flexibiliteit, ondernemerschap, alles komt samen. Toch is het digital nomad leven zonder vaste woonplaats niet voor iedereen weggelegd. Je moet zelf van die levensstijl houden, maar ook je manier van ondernemen moet bij die levensstijl passen.

Heb je besloten voor onbepaalde tijd de vrijheid te kiezen op een andere locatie en een bestaan als digital nomad te gaan leiden, dan moet je aan heel wat zaken denken.

Wat is een digital nomad?

Een digital nomad is een persoon die de vrijheid heeft om zijn of haar werk volledig online uit te voeren en is niet gebonden is aan een vaste locatie. Iemand die geld gaat verdienen in het buitenland, veel reist, en voor financiële vrijheid kiest

Digital nomads gebruiken communicatie- en informatietechnologieën zoals laptops, smartphones, draagbare wifi-routers en cloudservices, om hun werk te doen vanuit verschillende plaatsen over de hele wereld. Ze werken bijvoorbeeld vanuit cafés, co-working spaces, stranden, hostels, Airbnb-accommodaties en andere plekken met internettoegang.

Digital nomads kunnen hun werkuren aanpassen aan hun persoonlijke voorkeuren en de tijdzones van hun klanten of werkgevers. Ze kunnen reizen combineren met werken. Onderweg ontmoeten ze andere nomads. Nomads kiezen bewust voor deze onafhankelijke levensstijl zonder sociale zekerheid.

Sinds de opkomst van internet

Het concept van digital nomadisme is populair geworden dankzij de opkomst van technologieën die werken op afstand mogelijk maken. Deze levensstijl trekt mensen aan die streven naar een balans tussen werk en privéleven, de vrijheid om te reizen en nieuwe ervaringen op te doen, en de mogelijkheid om hun professionele vaardigheden te benutten zonder aan één vaste locatie gebonden te zijn.

To-do lijstje voor digital nomads

Goed, je hebt besloten dat je reizen en werken wilt combineren. Dan moet je met de volgende zaken rekening houden:

Waarin ga je ondernemen

Niet alle vormen van ondernemen zijn geschikt voor digital nomadisme. Denk goed na waarmee jij je geld gaat verdienen. Over het algemeen geldt dat de werkzaamheden van een digital nomad locatie onafhankelijk zijn en met een internetverbinding gedaan kunnen worden. Populaire manieren van ondernemen zijn onder meer:

 • Freelance discipline als: schrijvers, ontwerpers, programmeurs, vertalers en meer zelfstandig ondernemers zijn geschikt voor een remote job. Zij zoeken immers zelf hun klanten uit die zich overal op de wereld kunnen bevinden, en bepalen zelf wanneer ze leveren.
 • Online coaching en consulting: digital nomads bieden hun expertise aan, van zakelijk advies tot persoonlijke ontwikkeling. Dat kunnen ze op eigen titel doen, maar ook in dienst van een concern, in de vorm van videoconferenties of via online platforms.
 • Affiliate marketing: een digital nomad kan geld verdienen door producten of diensten van andere bedrijven te promoten en een commissie te verdienen voor elke verkoop die via een unieke affiliatelink wordt gegenereerd.
 • E-commerce: het opzetten van een online winkel om fysieke of digitale producten te verkopen, zoals kleding, accessoires, digitale kunst of e-books kan in sommige gevallen prima vanuit een uithoek van de wereld.
 • Contentcreatie: het maken van inhoud voor platforms zoals YouTube, podcasts, blogs of sociale media. Geld verdien je via advertentie-inkomsten, sponsoring, donaties of betaalde lidmaatschappen.
 • Digitale producten: het maken en verkopen van digitale producten zoals online cursussen, e-books, sjablonen, grafisch ontwerp of software. Dat kan als zelfstandig ondernemer, of als werknemer.
 • Softwareontwikkeling: digital nomads met programmeervaardigheden kunnen software of apps ontwikkelen en verkopen via app stores of op andere manieren.
 • Vertaal- en schrijfdiensten: het aanbieden van vertaal-, schrijf- en redactiediensten voor bedrijven die internationaal actief zijn.
 • Dropshipping: dit is een vorm van e-commerce waarbij je producten verkoopt zonder deze zelf op voorraad te hebben. De leverancier stuurt de producten rechtstreeks naar de klant. Jij zit e rop afstand als handelaar tussen.


Werk aan je online aanwezigheid

Online zijn is key voor elke beginnende digital nomad. Dat is de enige manier om dicht bij je klanten te zijn. Je kunt zo laten zien dat je expert bent op je vakgebied, dat je bereikbaar bent en professioneel. Bovendien kun je online werken aan het verbeteren van je eigen merk.

Het is om die reden noodzaak om van tevoren te weten hoe goed je internetverbinding is. Daarvoor zijn tal van tools beschikbaar. Kies voor een hotel of internetcafé met goede wifi, of koop een lokale simkaart zodat je je eigen hotspot kunt opzetten.

 • Bepaal je doelgroep: wie zijn de mensen die je wilt bereiken met je producten of diensten? Dit zal je helpen om gerichte content te creëren die aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep.
 • Bouw een professionele website: je website is je online visitekaartje. Zorg ervoor dat die professioneel oogt, gemakkelijk te navigeren is en relevante informatie bevat over wie je bent, wat je doet en hoe mensen contact met je kunnen opnemen.
 • Contentcreatie: publiceer regelmatig waardevolle en relevante content op je website en op sociale media. Dit kunnen blogposts, video’s, podcasts, infographics en meer zijn. Dit toont je expertise en trekt potentiële klanten aan.
 • Sociale media: kies de socialemediaplatforms die het meest relevant zijn voor jouw doelgroep en industrie. Wees actief op deze platforms door regelmatig content te delen, deel te nemen aan gesprekken en interactie te hebben met je volgers.
 • SEO: optimaliseer je website voor zoekmachines zodat mensen je gemakkelijker kunnen vinden wanneer ze gerelateerde zoekopdrachten uitvoeren. Gebruik relevante zoekwoorden in je content en optimaliseer meta-tags en afbeeldingstags.
 • E-mailmarketing: verzamel e-mailadressen van geïnteresseerde bezoekers en bouw een e-maillijst op. Stuur regelmatig waardevolle nieuwsbrieven of updates naar je abonnees om ze betrokken te houden en op de hoogte te houden van je activiteiten.
 • Netwerken: neem deel aan online communities, forums en groepen die relevant zijn voor je vakgebied. Wees actief in discussies, deel je kennis en bouw relaties op met gelijkgestemde mensen. Ga op zoek naar een digital nomad community, dan kun je ervaringen uitwisselen.
 • Gastbloggen en samenwerkingen: schrijf gastartikelen voor andere websites of neem deel aan samenwerkingsverbanden met andere professionals. Dit vergroot je zichtbaarheid en helpt je een bredere doelgroep te bereiken.
 • Online cursussen/webinars: bied waardevolle online cursussen of webinars aan over onderwerpen waarin je expertise hebt. Dit laat niet alleen je kennis zien, maar kan ook nieuwe leads genereren.
 • Klantbeoordelingen en getuigenissen: vraag tevreden klanten om beoordelingen en getuigenissen achter te laten. Positieve feedback van anderen kan potentiële klanten overtuigen om met jou in zee te gaan.


Zorg voor een financiële basis

Zorg dat je je financiële zaken goed geregeld hebt voor je naar het buitenland gaat. Blijf je in Nederland ingeschreven staan, blijf je in Nederland belasting betalen? Wat doe je met je normale zorgverzekering? Hoe zit het met internationale belastingverdragen? Moet ik me in Nederland uitschrijven als ondernemer bij de KvK? Hoeveel tijd heb ik nodig als ik onderweg mijn bedrijf wil opzetten?

Een beetje extra zekerheid is aan te bevelen als je gaat werken en reizen. Dat scheelt je een boel kopzorgen. Zorg daarom dat je genoeg geld achter de hand hebt onderweg voor onverwachte situaties.

Als digitale nomad komt er veel onzekerheid op je af. Dan is het handig om hieraan te denken:

 • Startkapitaal: het is aan te raden om voldoende startkapitaal te hebben voordat je de sprong waagt. Dit geldt voor zowel je reis- en verblijfskosten als voor eventuele opstartkosten voor je online onderneming of freelance activiteiten.
 • Opdrachtgevers: je kunt er ook voor zorgen dat je meteen geld kunt verdienen als je bij vertrek al wat opdrachtgevers hebt.
 • Variabele inkomsten: als digitale nomade werk je waarschijnlijk als freelancer, ondernemer of in een baan met flexibele werktijden. Dit betekent dat je inkomsten kunnen variëren en niet altijd stabiel zijn zoals in een traditionele baan. Het is dus belangrijk om financiële reserves op te bouwen om onverwachte situaties op te vangen.
 • Kosten van levensonderhoud: de kosten van levensonderhoud kunnen sterk variëren afhankelijk van het land en de stad waarin je verblijft. Onderzoek de kosten van huisvesting, voedsel, transport en andere uitgaven op je beoogde locaties om een realistisch beeld te krijgen van je maandelijkse uitgaven.
 • Ziektekostenverzekering: zorg ervoor dat je een geschikte ziektekostenverzekering hebt die zowel medische kosten als reisgerelateerde situaties dekt. Dit is van vitaal belang, omdat medische zorg in het buitenland duur kan zijn. Je Nederlandse zorgverzekering aanhouden is meestal een goed idee. Zorg wel voor een doorlopende reisverzekering met werelddekking.
 • Belastingen: afhankelijk van je nationaliteit en je verblijfsstatus in verschillende landen, kunnen er belastingimplicaties zijn. Het is verstandig om te begrijpen hoe belastingen werken voor digitale nomaden in de landen waar je wilt reizen en werken.
 • Als je langer dan 8 maanden per jaar buiten Nederland verblijft moet je je KvK inschrijving niet vergeten. Uitschrijven is verplicht bij een langer verblijf buiten Nederland.
 • Pensioen en spaargeld: vergeet niet na te denken over je langetermijnfinanciën. Als digital nomad moet je mogelijk zelf voor je pensioen en spaargeld zorgen. Het is een goed idee om financiële doelen te stellen en plannen te maken voor de toekomst.
 • Budgetteren en planning: het opstellen van een gedegen budget en financieel plan is essentieel. Hierdoor kun je je inkomsten en uitgaven beheren, je doelen bereiken en eventuele financiële uitdagingen aanpakken.


Vraag het andere digital nomads

De wereld ligt aan je voeten, je wilt als digital nomad alles ontdekken. Dat moet je vooral doen, maar het is wel verstandig je van tevoren in te lezen. Heel wat digital nomads gingen je voor. Zij zijn de beste bron van informatie voor je.

Online kun je heel wat van hun ervaringen lezen, boeken vol zijn er geschreven, ook in de vorm van een e book. Engelstalige titels zijn er in overvloed, Nederlandstalige zijn er ook plenty. Hieronder enkele voorbeelden.

 • ‘Handboek voor wereldburgers’ van Esther Jacobs
 • ‘The digital Nomad handbook’ van Lonely Planet
 • ‘Remote: Office Not Required’ door Jason Fried en David Heinemeier Hansson
 • ‘Vagabonding: An Uncommon Guide to the Art of Long-Term World Travel’ door Rolf Potts
 • ‘The Suitcase Entrepreneur: Create Freedom in Business and Adventure in Life’ door Natalie Sisson
 • ‘Work from Anywhere: The Ultimate Guide to Remote Jobs That Will Allow You to Travel the World’
 • ‘Remote Work Revolution: Succeeding from Anywhere’ door Tsedal Neeley


Waarheen?

Jouw kantoor kan overal zijn. Toch is de ene plek beter geschikt voor een leven als digital nomad, dan de andere. Dat heeft te maken met regelgeving, aanwezigheid van internet en andere voorzieningen, kostenniveaus en meer. Dit zijn locaties die over het algemeen worden gezien als goede bases voor de digital nomad.

 • Bali, Indonesië: Bali staat bekend om zijn prachtige stranden, levendige cultuur en goedkope levenskosten. Ubud is een favoriete hub voor digitale nomaden vanwege de coworking-ruimtes en gemeenschap.
 • Chiang Mai, Thailand: Chiang Mai heeft een bloeiende digitale nomadengemeenschap. Het heeft lage kosten voor levensonderhoud, tal van cafés en coworking-ruimtes, en biedt toegang tot cultuur en natuur.
 • Lissabon, Portugal: Lissabon biedt een mix van historische charme, goede internetverbindingen en een levendige cultuur. Het aangename klimaat en de relatief lage kosten maken het aantrekkelijk voor digitale nomaden.
 • Medellín, Colombia: Medellín heeft zich getransformeerd tot een moderne stad met een mild klimaat, betaalbare levenskosten en een groeiende digitale nomadengemeenschap.
 • Budapest, Hongarije: Boedapest biedt prachtige architectuur, bruisend nachtleven en redelijke prijzen. Het heeft ook een aantal coworking-ruimtes en evenementen voor digitale nomaden.
 • Tbilisi, Georgië: Tbilisi is een opkomende bestemming voor digitale nomaden. Het heeft een rijke geschiedenis, betaalbare levenskosten en een vriendelijke sfeer voor reizigers.
 • Canggu, Bali, Indonesië: Naast Ubud is Canggu in Bali ook populair bij digitale nomaden. Het biedt een ontspannen sfeer, surfmogelijkheden en een bloeiende digitale gemeenschap.
 • Hanoi, Vietnam: Hanoi heeft een mix van traditionele cultuur en moderne voorzieningen. De kosten van levensonderhoud zijn laag en het eten is heerlijk en betaalbaar.
 • Playa del Carmen, Mexico: Deze badplaats biedt witte zandstranden, een levendig nachtleven en een groeiende digitale nomadengemeenschap.
 • Kaapstad, Zuid-Afrika: Kaapstad combineert een prachtig landschap, culturele diversiteit en goede internetverbindingen. Het is een geweldige plek om te werken en te genieten van avontuurlijke activiteiten.
Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.


Veelgestelde vragen

Hoe vind ik als digital nomad klanten?

Het simpele antwoord: online. Werk aan je eigen website, wees actief op sociale media en andere platforms, sluit je aan bij netwerken. E-mailmarketing kan ook een uitstekende tool zijn.

Wat zijn de beste online platforms en marktplaatsen voor digital nomads?

Afgezien van LinkedIn bestaan er verschillende grote platforms waar jij je werk kunt ‘verkopen’, zoals: Upwork, Freelancer, Fiverr, Guru en Toptal.

Hoe behoud ik een gezonde werk-privébalans tijdens het leven als digital nomad?

Stel duidelijke grenzen; Creëer een werkplek; Werk met een planning; Beheer je online aanwezigheid; Stel doelen en prioriteiten; Plan vrije tijd; Stel communicatieregels met familie en vrienden in: Neem offline tijd voor jezelf; Blijf in beweging.

Welke soorten verzekeringen heb ik nodig als digitale nomade?

Reisverzekering, ziektekostenverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en rechtsbijstandsverzekering.

Wat zijn enkele van de beste manieren om productief te blijven tijdens het reizen?

Stel een routine in, werk vanuit een vaste plek, minimaliseer afleidingen, stel doelen, prioriteer taken, werk met tijdsblokken, gebruik online productiviteitstools, blijf gezond, plan vrije tijd en werk in sprints.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Jean-Paul Taffijn

Jean-Paul Taffijn

Jean-Paul Taffijn werkte jarenlang in de journalistiek, voordat hij besloot zijn blik te verbreden. Zijn ervaring gebruikt hij voor het maken van producties die informatie op een aantrekkelijke manier presenteren. De menselijke kant is wat hij zoekt in zijn teksten.
Lees ook…
Affiliate marketing is een populaire strategie om producten en diensten van je bedrijf via externe online partners onder de aandacht te brengen bij een…
Je eigen bedrijf starten is een spannend avontuur. Je gaat je misschien wel je droom realiseren en kan nu je eigen koers gaan bepalen. Maar het…
Affiliate marketing maakt een razendsnelle groei door. Deze vorm van online marketing is zeker ook interessant voor kleinere en middelgrote ondernemers…