Categorieën

Vreemde Vogel: Seth Leenman (25)

Een paar jaar geleden maakte Seth zijn droom waar en kocht hij een Ford Mustang uit 1969. Hij wilde de auto niet voor zichzelf houden, maar ook andere mensen blij mee maken. Nu runt hij LoyaltyRide: een online verhuurplatform voor klassieke auto's. Bekijk de video.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Oldtimers hebben iets speciaals, vindt Seth Leenman (25). “Als je de sleutel omdraait, je hoort de motor brullen. Het idee dat het echt wérkt voor je. Dat heb je niet met een moderne auto.”

Dure hobby

Een oldtimer kopen is niet voor iedereen weggelegd, want het is een dure hobby. De restauratie kostte veel geld en tijd, vertelt Leenman. Hij studeerde nog toen hij zijn auto kocht. “Daarom had ik vooraf bedacht de auto te verhuren.” Tijdens gesprekken met andere oldtimerliefhebbers kwam hij erachter dat verhuur nog best ingewikkeld is. “Normaliter zitten er veel risico’s aan, een verzekering regelen is bijvoorbeeld lastig. Bovendien moet je huurders vinden, bijvoorbeeld door de adverteren. En dan heb je nog het liefst huurders bij jou in de buurt, op het moment dat het jou uitkomt.”

AirBnb voor klassiekers

Verhuur moet toch makkelijker en toegankelijker kunnen, dacht hij. Leenman volgde de minor Explore your Entrepreneurship bij Fontys in Eindhoven en besprak zijn idee met een docent. Met zijn hulp bedacht hij LoyaltyRide: een online verhuurplatform voor klassieke auto’s. Op de website kunnen oldtimereigenaren hun auto’s aanbieden. Huurders kunnen via de site een auto vinden in hun omgeving. Een soort AirBnb voor klassiekers dus. Leenman verhuurt dus niet alleen zijn eigen Mustang, maar auto’s van eigenaren uit heel Nederland. Hij vindt nieuwe verhuurders vooral via oldtimerclubs. Daar valt hij zelf nogal op, omdat hij veel jonger is dan de gemiddelde leden.
Wil jij 3 maanden lang de tankpas van MoveMove uitproberen? Probeer gratis via De Zaak.

Vertrouwen

“Eigenaren zijn vaak oudere mannen, die niet zo goed bekend zijn met verhuur via online platformen”, vertelt hij. “Zij vinden het soms nog best spannend, dus het helpt als ik ze persoonlijk ontmoet en vertel hoe het allemaal werkt. Dat schept vertrouwen. Als we weten wat het inhoudt, is het voor veel eigenaren een uitkomst. Zij vinden het leuk om anderen van hun trotse bezit te laten genieten en wat bij te verdienen met hun hobby.” Inmiddels staan er zo’n 80 auto’s op de site: van Volkswagencampers tot Rolls-royces en eenden. “We verhuren de auto’s nu nog met chauffeur”, vertelt Leenman. “Dat is makkelijker qua verzekering en de autoeigenaren vinden het vaak nog leuk ook om te doen. Zij rijden bijvoorbeeld naar gala’s, trouwerijen en jubilea en bezorgen de huurders zo een extra leuke dag met hun klassieker.”

Percentage

Leenman verdient geld aan het platform door een percentage van 10 tot 15 procent van de verhuurprijs in te houden. In ruil daarvoor regelt hij de verzekering, controleert hij toekomstige huurders en zorgt hij voor de betalingen. Het platform brengt de eigenaren in contact met huurders. “We verhuren aan allerlei types: van bruidsparen tot vrienden die graag samen een dagje in hun droomauto willen toeren”, zegt de ondernemer. “Soms ook aan mensen die twijfelen of ze zelf een klassieker willen kopen.”

Traditionele verhuur

Er zijn op dit moment ongeveer 141.000 klassieke personenauto’s van 40 jaar of ouder in Nederland, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Driekwart daarvan mag ook echt de weg op. De meeste wagens zijn van particulieren. Er zijn ook bedrijven die auto’s verhuren voor speciale gelegenheden, maar een online marktplaats speciaal voor oldtimers bestond nog niet. Een auto huren via het platform vaak goedkoper dan via een ‘traditionele’ partij, belooft Leenman. “Dat kan, omdat wij huurders en verhuurders koppelen die bij elkaar in de buurt zitten.” Hij is inmiddels afgestudeerd binnen zijn eigen onderneming en werkt nu hard om het platform uit te breiden.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Zoek je een manier om je omzet te boosten zónder hoge investeringen? Met twee beproefde verkooptechnieken verhoog je je gemiddelde bestelwaarde:…