Wil jij graag aan storytelling gaan doen, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Fred Tiggelman, eigenaar van bakkerij Hartog vertelt over zijn ervaringen.

Inhoudsopgave

Benieuwd wat online marketing voor de groei van jouw bedrijf kan betekenen? Doe de Online Marketing Scan en krijg een advies hoe jij snel groeit!

Fred is 22 jaar geleden bij familiebedrijf Hartog gekomen. “Ons bedrijf heeft een rijke geschiedenis, ik ben gaan uitzoeken hoe dingen zijn gekomen zoals ze zijn. Ik wilde het verhaal vertellen en het inzetten voor ons bedrijf.”

Storytelling, wat is dat?

Storytelling is het vertellen van het verhaal achter je bedrijf. Met een goed bedrijfsverhaal kun je alles wat je doet motiveren. Je bedrijf krijgt ook een menselijk gezicht waardoor consumenten zich identificeren met je merk. Zo’n positief imago kan ervoor zorgen dat je meer producten of diensten verkoopt. Bovendien kunnen je medewerkers geïnspireerd raken door je bedrijfsverhaal. Dat zorgt weer voor meer motivatie op de werkvloer.

Het verhaal

Het bedrijfsverhaal van Hartog begint eind 1800. Aagje Hartog bakte haar eigen brood in het dorpje Aartswoud in West-Friesland. Toen de familie Hartog bezoek kreeg uit Amsterdam, vonden die kennissen het brood zo lekker dat ze Aagje overhaalden om brood te gaan verkopen in Amsterdam.

Authenticiteit

“Als je je geschiedenis gebruikt om je acties te motiveren, moet alles wat je vertelt écht zijn”, vertelt Fred. “Je moet als ondernemer geen onzinverhalen verkopen. Ik heb ook nooit een bureau ingeschakeld om een verhaal te verzinnen. De ideeën zijn authentiek, ik bedenk ze en schakel dan derden in om de uitvoering professioneler te maken.”

Gemeenschap

Dankzij storytelling heeft bakkerij Hartog inmiddels een echte ‘gemeenschap’ opgebouwd. De visie van Hartog is dat brood puur moet zijn en dus uit niets anders mag bestaan dan volkorenmeel, zout, gist en water. “Deze visie sluit aan bij wat deze mensen belangrijk vinden. Eerlijk eten. Hiervoor hoef je ons brood niet eens lekker te vinden. Het gaat erom dat ze zich kunnen identificeren met ons verhaal.” De fans zijn onder andere te vinden op de Facebookpagina (ruim 1.000 likes) en Instagram (232 volgers) en natuurlijk in de winkel (2000 klanten per dag).

Geïnspireerde collega’s

Fred merkt dat zijn medewerkers ook geïnspireerd raken door het bedrijfsverhaal. “We hadden helemaal niet verwacht dat ze zo enorm geïnspireerd zouden raken. Door verhalen te vertellen hebben we een veel meer betrokken groep, iedereen voegt iets toe. Onze jongste werknemer is 15 en de oudste is 92. De jongste draagt bijvoorbeeld ideeën aan over automatisering, de oudste is de oud-eigenaar, hij draait met al zijn ervaring nog steeds mee in de bakkerij.”

Blijven vernieuwen

Soms is het nodig om het verhaal uit te breiden met nieuwe ontwikkelingen. “De afgelopen 20 jaar is het ons altijd voor de wind gegaan. Toch is er in Amsterdam zo veel concurrentie dat we moeten blijven vernieuwen.” Zo opent Hartog op 18 september haar deuren in een nieuw pand. “Als we vernieuwen, doen we dat op basis van onze geschiedenis en onze visie. We zijn gaan onderzoeken welke sfeer ons verhaal uitstraalt. De winkel zelf is volledig in jaren ‘20 stijl. Zo laten we het verhaal doorklinken in de winkel.”

Tip van Fred

Fred heeft ook een tip voor andere ondernemers: “Mkb’ers adverteren vaak, hier gaat een groot deel van het budget naar toe. Het is beter om vanuit je ziel je verhaal te vertellen. Maak een documentaire over hoe het er in jouw bedrijf aan toe gaat, of organiseer een workshop.”

Hoe bereik jij meer naamsbekendheid, meer traffic en dus meer omzet in 2023? Vraag de gratis Online Marketing Scan aan.

Lees ook…
i.s.m.
Wanneer je de wereld van online marketing betreedt, en dat is onvermijdelijk, sta je voor cruciale keuzes die het succes van je bedrijf beïnvloeden….
Soms zitten je klanten om de hoek. Zeker voor kleinere bedrijven geldt dat ze zich vaak het beste kunnen richten op een lokale doelgroep. Door middel…
Jouw website beter vindbaar in de lokale zoekresultaten? Dat bereik je door te investeren in lokale SEO. Zo komen je bedrijfsprofiel en webpagina’s…
Prachtige producten, uitstekende diensten, goede service. Dat is de basis van de meeste bedrijven. Maar de commerciële economie speelt een belangrijke…
Online reviews zijn essentieel voor het succes van je bedrijf. Het vragen van een klantbeoordeling is een kleine moeite en geeft veel plezier. Maar hoe…
B2b marketing is voor veel ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf de drijvende kracht achter zakelijk succes. Terwijl grote bedrijven vaak over…