Categorieën

Je hebt advertenties, je hebt marketing en je hebt growth hacking. Daarbij worden creatieve, onconventionele marketingmethoden gecombineerd met productontwikkeling, data-analyse en gebruikerservaring ingezet om exponentiële groei te stimuleren. En dat willen we allemaal. Maar hoe pak je dat aan? Hoe wordt je een gewiekste growth hacker? Definities, tips en voorbeelden.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is growth hacking?

Snelle en schaalbare klantwerving, daar gaat het om bij growthhacking. Het zal je niet verbazen dat zowel de term growthhacking als de methode ontstonden in de wereld van tech-startups, rond 2010.

Technische mogelijkheden zijn van groot belang voor growth hackers. Toch is mentaliteit misschien wel het belangrijkste element van de term growth hacking. Het gaat kort gezegd om een voortdurende zoektocht naar nieuwe kansen, experimenten en aanpassingen om de groei van een bedrijf te stimuleren en het concurrentievoordeel te vergroten. Dat wordt ook wel de growth mindset genoemd.

Klantengroei

Growth hackers experimenteren voortdurend met verschillende strategieën, tactieken en kanalen om te ontdekken wat het beste werkt voor het stimuleren van klantengroei. Data-analyse speelt daarin een cruciale rol. Marketeers analyseren cijfers en gebruikersgedrag om patronen te identificeren en weloverwogen beslissingen te nemen.

Het primaire doel van growth hacks is om snel en efficiënt nieuwe klanten te verwerven. Denk aan het identificeren en targeten van specifieke gebruikerssegmenten. Een growth hacker maakt vaak gebruik van virale marketingtechnieken om gebruikers aan te moedigen producten, diensten of inhoud te delen met hun netwerken, waardoor de boodschap organisch wordt verspreid.

Om groei te stimuleren omvat growth hacken vaak het aanbrengen van productveranderingen of -verbeteringen. Dit kan het verbeteren van de gebruikerservaring op de website, het toevoegen van functies of het optimaliseren van aanmeldingsprocessen zijn.

Goedkoop en flexibel

Een zo groot mogelijke impact tegen zo laag mogelijke kosten. Dat is wat growth hackers nastreven. Het draait om groei realiseren zonder zwaar te leunen op traditionele advertentie- of marketingmethoden.

Growth hacking is iteratief, wat betekent dat marketeers voortdurend hun strategieën testen, verfijnen en aanpassen op basis van feedback en resultaten. De prioriteit ligt bij het snel implementeren en testen van strategieën.

Voorbeelden van growth hacking-technieken zijn verwijzingsprogramma’s, het creëren van virale inhoud, A/B-testen, zoekmachineoptimalisatie (SEO), betrokkenheid op sociale media, e-mailmarketingcampagnes en samenwerkingen met invloedrijke personen (influentials).

Is growth hacking iets voor mij?

Voor iedereen zijn onderdelen van growth hacking uitstekend in te zetten voor de groei van het bedrijf. Of je nou een startende ondernemer bent, of al langer in business, de growth mindset is het belangrijkst.

Als je op zoek bent naar snelle en efficiënte manieren om je bedrijf te laten groeien… Growth hacking moedigt het gebruik van creatieve en innovatieve benaderingen aan, die nieuwe kansen bieden om je klantenbestand uit te breiden en je omzet te verhogen.

Growth hacking is gericht op het maximaliseren van resultaten met minimale middelen. Voor veel MKB-ondernemingen met beperkte middelen is dat een uitkomst. Je moet dan wel bereid zijn om veel data te verzamelen en gebruiken. Growth hacking is namelijk sterk gebaseerd op het verzamelen en analyseren van gegevens om te begrijpen welke strategieën effectief zijn en welke niet.

Als je bedrijf een sterke online aanwezigheid heeft of wil opbouwen, kan growth hacking effectief zijn. Growth hacking maakt gebruik van digitale kanalen, zoals sociale media, online adverteren, zoekmachineoptimalisatie en meer.

Growth hacking voor startups

Startups kunnen veel hebben aan growth hacking. Daar is de methode in eerste instantie ook voor bedacht. Het idee is dat met weinig middelen zo veel mogelijk groei wordt gerealiseerd, zowel voor wat betreft omzet, als aantal klanten, als online aanwezigheid.

Juist als startup heb je vaak de potentie om creatieve en innovatieve benaderingen te gebruiken om op te vallen in een drukke markt. Growth hacking moedigt het vinden van unieke en onconventionele manieren aan om je doelgroep te bereiken. De customer journey vormt daarbij dikwijls het uitgangspunt.

Startups die aan het begin staan van hun reis en zich willen concentreren op het opbouwen van hun klantenbestand vinden in growth hacking vaak een oplossing. Veel growth hacking-methoden maken gebruik van sociale media, e-mailmarketing, contentmarketing en online adverteren. Dat helpt je met het vergroten van je bereik en je zichtbaarheid online.

Growth hacking voor bestaande bedrijven

Ook ondernemers die al wat langer aan de weg werken, kunnen hun voordeel doen met de principes van growth hacking. Bijvoorbeeld omdat de groei stagneert, of een groeiplafond is bereikt.

Growth hacking biedt bijzondere vormen van marketing om klanten te vinden en binden bijvoorbeeld. De customer journey wordt op vele punten aantrekkelijker gemaakt.

Het bereik van je onderneming kan een flinke boost krijgen met behulp van growth hacking. Avontuurlijke marketingmethoden helpen je om je klantenbestand uit te breiden in soms onverwachte richtingen.

Als je op het punt staat een nieuw product of nieuwe dienst te lanceren, kan growth hacking een helpende filosofie zijn. De naamsbekendheid van je onderneming of product gaat er flink van vooruit, je kunt werken aan een enorm bereik.

Wat doet een growth hacker? Growth hacker skills

 • Een growth hacker richt zich op het identificeren, experimenteren en implementeren van creatieve en geavanceerde strategieën om de groei van je bedrijf te stimuleren.
 • Growth hackers gebruiken data om inzicht te krijgen in het gedrag van gebruikers en klanten.
 • Ze analyseren statistieken om te begrijpen waar gebruikers vandaan komen, hoe ze omgaan met de website of app, en waar mogelijke knelpunten zitten die de conversie beïnvloeden.
 • Ze voeren voortdurend tests en experimenten uit om te ontdekken wat wel en niet werkt.
 • Growth hackers proberen vaak virale groei te stimuleren door gebruik te maken van bestaande gebruikers om nieuwe gebruikers aan te trekken.
 • Ze richten zich op het vinden van nieuwe kanalen en methoden om potentiële klanten aan te trekken zoals sociale media, zoekmachineoptimalisatie, influencer-samenwerkingen, e-mailmarketing en meer.
 • Growth hackers zijn gericht op het verbeteren van conversiepercentages, of het nu gaat om het verhogen van de inschrijvingen op een nieuwsbrief, het verhogen van het aantal gebruikersregistraties of het stimuleren van directe aankopen.
 • Growth hackers proberen processen te automatiseren om snel te kunnen groeien zonder handmatige tussenkomst op elk punt.


Growthhacking: hoe werkt het, stap voor stap

1. Doelstellingen en Metrics (meetwaarden) definiëren

Bepaal duidelijke doelstellingen voor groei, bijvoorbeeld het vergroten van het aantal gebruikers, het verbeteren van conversiepercentages of het verhogen van de omzet. Bepaal vervolgens de belangrijkste prestatie-indicatoren (KPI’s) die zullen worden gebruikt om het succes van de groeistrategie te meten.

2. Gebruikersinzicht vergaren

Verzamel diepgaande informatie over de huidige gebruikers, hun gedrag, voorkeuren en pijnpunten. Gebruik tools zoals Google Analytics, heatmaps en enquêtes om inzicht te krijgen in gebruikersinteracties.

3. Ideeën genereren

Brainstorm over ideeën voor mogelijke groeistrategieën, rekening houdend met de behoeften van de gebruikers en de doelstellingen van het bedrijf. Overweeg zowel traditionele als out-of-the-box methoden.

4. Prioriteren van experimenten

Evalueer de haalbaarheid en potentiële impact van elke groeistrategie. Geef prioriteit aan de experimenten op basis van hun verwachte rendement en investering. Minste effort, grootste impact.

5. Experimenten uitvoeren

Implementeer de gekozen groeistrategieën als experimenten. Dit kan inhouden dat je bijvoorbeeld nieuwe functies aan de website toevoegt, veranderingen in de gebruikersinterface aanbrengt of nieuwe marketingkanalen test. Gebruik A/B-testen om verschillende varianten van een strategie te vergelijken en te bepalen welke de beste resultaten oplevert.

6. Gegevens verzamelen en analyseren

Meet en verzamel gegevens over de resultaten van elk experiment. Kijk naar KPI’s zoals gebruikersbetrokkenheid, conversieratio’s, gebruikersacquisitie en retentie. Analyseer de gegevens om inzicht te krijgen in welke strategieën succesvol zijn en welke aanpassingen nodig zijn.

7. Itereren en optimaliseren

Gebruik de inzichten uit de gegevensanalyse om de strategieën aan te passen en te optimaliseren. Bouw voort op wat werkt en verfijn wat niet werkt.

8. Schaalbare groei identificeren

Identificeer strategieën die potentieel schaalbaar zijn en aanzienlijke impact kunnen hebben op de groei. Richt je op mechanismen die gebruikers betrekken bij het verspreiden van het product of de service.

9. Continue monitoring

Blijf de prestaties van de groeistrategieën monitoren en meet regelmatig de KPI’s om ervoor te zorgen dat de groei consistent blijft.

10. Kennisdeling en samenwerking

Deel de geleerde lessen en succesverhalen met het team en andere belanghebbenden binnen het bedrijf. Werk samen met verschillende teams, zoals marketing, productontwikkeling en techniek, om groeistrategieën naadloos te integreren.

Growth hacking tips

Ben jij MKB’er? Dan zou je deze aspecten van growth hacking kunnen overwegen.

 • Identificeer nauwkeurig je doelgroep en segmenteer deze in kleinere groepen op basis van demografische gegevens, interesses, gedrag en andere relevante factoren.
 • Probeer verschillende marketingkanalen uit, zoals sociale media, zoekmachineoptimalisatie (SEO), contentmarketing, e-mailmarketing en betaalde advertenties. Meet de resultaten en focus op de kanalen die de beste resultaten opleveren voor je specifieke doelgroep.
 • Creëer content over producten of diensten die mensen graag willen delen met anderen. Dat kan leiden tot virale verspreiding en mond-tot-mondreclame, wat kan helpen om je bereik exponentieel te vergroten.
 • Voer A/B-tests uit om verschillende elementen van je marketingcampagnes te optimaliseren, zoals koppen, afbeeldingen, oproepen tot actie en landingspagina’s.
 • Maak gepersonaliseerde e-mails om je klanten te bereiken. Segmenteer je e-maillijst en verstuur relevante en gerichte berichten op basis van de interesses en interacties van je abonnees.
 • Moedig bestaande klanten aan om nieuwe klanten aan te brengen door middel van een verwijzingsprogramma. Bied beloningen aan voor verwijzingen, zoals kortingen of gratis producten.
 • Schrijf als growth hacker gastartikelen voor relevante websites en blogs in je branche. Dit kan je helpen om je expertise te tonen en een breder publiek te bereiken.
 • Creëer waardevolle en informatieve content die aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Dat kan helpen om je als een betrouwbare bron te positioneren en potentiële klanten aan te trekken.
 • Maak gebruik van sociale media om te communiceren met je doelgroep, waardevolle inhoud te delen en interacties aan te gaan.
 • Houd vast aan het principe van snelle iteraties. Test regelmatig nieuwe strategieën en tactieken, meet de resultaten en pas je aanpak aan.


Voorbeeld: Dropbox

Heel wat ondernemingen gingen je al voor als het gaat om growth hacking. Vooral techbedrijven zetten de manier in om snel in omzet te groeien door middel van vooral creatieve marketingmethoden. Enkele bekende growth hacking voorbeelden hadden veel profijt van de technieken.

Dropbox

Een van de beroemdste growth hacking voorbeelden is die van Dropbox en het gebruik van een “Referral Program.”

 • Bestaande gebruikers kregen extra opslagruimte als ze vrienden en collega’s uitnodigden om zich bij Dropbox aan te melden. Dit creëerde een sneeuwbaleffect.
 • Gebruikers konden mappen delen met mensen die nog geen Dropbox-account hadden. Als deze personen toegang tot de gedeelde map wilden krijgen, werden ze aangemoedigd om zich aan te melden voor Dropbox.
 • Gebruikers kregen gratis extra opslagruimte aan voor het voltooien van bepaalde acties, zoals het invullen van hun profiel, het volgen van Dropbox op sociale media, en meer. Dit stimuleerde gebruikers om betrokken te blijven en interactie te hebben met het merk.
 • Dropbox gebruikte opvallende CTA’s op zijn website en in de app om gebruikers aan te moedigen om actie te ondernemen, zoals het downloaden van de app of het aanmelden voor een account. Zulke growth hacks vonden veel navolging.
 • Eenvoudige maar effectieve demonstratievideo’s lieten zien hoe Dropbox werkt. Deze video werd gedeeld op platforms zoals YouTube en de homepage van Dropbox, waardoor nieuwe gebruikers het concept snel begrepen en enthousiast werden. Zie daar een goed uitgevoerde vorm van growth hacking.


Nadelen growth hacking

Wil je heel snel groeien, je klantenbestand uitbreiden, meer omzet verwerven en bekendheid genereren Dan is growth hacking waarschijnlijk een goed idee voor jou.

Heb je met meer rekening te houden dan snelle groei alleen, dan moet je de nadelen van de methode onder ogen zien.

 1. Een growth hacker richt zich vaak op korte termijnresultaten en snelle groei. Dit kan ten koste gaan van een langetermijnstrategie en duurzame groei.
 2. Sommige growth hacks kunnen ethische en juridische vraagstukken met zich meebrengen, zoals het verzamelen van gegevens zonder toestemming of het uitvoeren van misleidende marketingcampagnes.
 3. Wat vandaag effectief kan zijn als growth hack, kan morgen al verouderd of ineffectief zijn. Dit vereist voortdurende aanpassing en het vermogen om snel te reageren op veranderingen in de markt. Dat betekent dus dat growth hacking je erg veel tijd kan kosten.
 4. Soms kan te veel focus op growth hacking afleiden van de kernactiviteiten van je bedrijf. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen groei-initiatieven en het leveren van waarde aan je klanten.
 5. Een growth hack kan zich richten op het vergroten van kwantiteit (bijvoorbeeld het aantal gebruikers) zonder evenveel aandacht te besteden aan de kwaliteit van die gebruikers. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de groei wordt ondersteund door waardevolle en betrokken klanten.
 6. Het voortdurend zoeken naar nieuwe growth hacks leiden tot een verschuiving in je bedrijfsfocus. Dit kan ertoe leiden dat je regelmatig van koers verandert en moeite hebt om een consistente merkidentiteit op te bouwen.
 7. Sommige growth hacking-tools zijn moeilijk schaalbaar naarmate je bedrijf groeit. Wat werkte toen je klein was, werkt mogelijk niet op dezelfde manier wanneer je bedrijf aanzienlijk groter wordt.


Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Veelgestelde vragen

Werkt growth hacking voor mij?

Growth hacking toepassen is effectief als je snel wilt groeien en daarin veel energie en tijd wilt steken. Heb je ook zorgen over de langere termijn van je bedrijf en de kwaliteit van de communicatie met je klanten, dan is het raadzaam iets langer te overwegen of het growth hacking proces is wat je zoekt.

Wat is het verschil tussen growth hacking en traditionele marketing?

Growth hacking legt de nadruk op snel experimenteren, leren van resultaten en iteratief aanpassen van strategieën om snelle en schaalbare groei te bereiken. Het draait om creativiteit, innovatie en het vinden van unieke manieren om groei te stimuleren.

Traditionele marketing maakt gebruik van gevestigde kanalen en strategieën zoals advertenties, PR, evenementen en reclame om het merk te promoten en klanten te bereiken. Het volgt vaak vaste processen en strategieën.

Welke tools of platforms kan ik gebruiken als ik growth hacking wil toepassen?

 • Google Analytics is er voor het bijhouden van websiteverkeer, gebruikersgedrag en conversies; Mixpanel is handig voor diepgaande analyse van gebruikersgedrag en het identificeren van groeikansen. Heap kan automatisch interacties op je website of app vastleggen van voor gedetailleerde analyse.
 • Optimizely is handig voor het uitvoeren van A/B-tests om verschillende versies van je website of app te vergelijken. Unbounce is geschikt voor het maken van aangepaste bestemmingspagina’s en het testen van conversieverbeteringen.
 • Gebruik Mailchimp voor het opzetten van e-mailcampagnes en het volgen van de prestaties en SendGrid voor het verzenden van transactionele en marketing-e-mails met geavanceerde trackingopties.
 • Buffer werkt goed voor het plannen en beheren van sociale media-updates. Hootsuite komt van pas voor het centraliseren van je sociale media-beheer en het bijhouden van betrokkenheid.
 • ReferralCandy is een uitkomst voor het opzetten van verwijzingsprogramma’s om bestaande klanten aan te moedigen nieuwe aan te brengen. UpViral gebruik je voor het creëren van virale marketingcampagnes om deelname en delen te stimuleren.
 • SurveyMonkey is er voor het uitvoeren van enquêtes en het verzamelen van feedback van gebruikers. Met Hotjar volg je gebruikersgedrag met heatmaps, opnames en enquêtes.
 • SEMrush analyseert zoekwoorden en concurrentie, en houdt zoekranglijsten bij. Google Search Console volgt de prestaties van je website in Google-zoekresultaten.
 • BuzzSumo is handig voor het identificeren van populaire content en het vinden van influencers in jouw branche. Outbrain komt van pas bij het promoten van je content op grote nieuwssites en blogs.


Welke risico’s zijn er verbonden aan growth hacking?

Sommige technieken kunnen grenzen aan ethische kwesties of zelfs in strijd zijn met de wet. Tactieken kunnen snelle en kortstondige resultaten opleveren, maar kunnen moeilijk vol te houden zijn op de lange termijn.

In het streven naar groei kan er een risico bestaan dat de focus op de kwaliteit van je producten of diensten verloren gaat. Sommige growth hacking-tactieken kunnen de gebruikerservaring negatief beïnvloeden, zoals agressieve pop-ups of pushmeldingen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Jean-Paul Taffijn

Jean-Paul Taffijn

Jean-Paul Taffijn werkte jarenlang in de journalistiek, voordat hij besloot zijn blik te verbreden. Zijn ervaring gebruikt hij voor het maken van producties die informatie op een aantrekkelijke manier presenteren. De menselijke kant is wat hij zoekt in zijn teksten.
Lees ook…
Prachtige producten, uitstekende diensten, goede service. Dat is de basis van de meeste bedrijven. Maar de commerciële economie speelt een belangrijke…
Je hebt besloten om in het diepe te springen en te starten als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). De baas zijn over je eigen agenda is…
Zoek je een manier om je (online) marketing- of reclamestrategie te finetunen? Gebruik dan een beproefd model dat de tand des tijds heeft doorstaan:…
B2b marketing is voor veel ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf de drijvende kracht achter zakelijk succes. Terwijl grote bedrijven vaak over…