Schrijven is voor veel mensen een lastige opgave. Hoe begin je met een offerte, zakelijke brief of presentatie? Wat als je vastloopt? 5 veel voorkomende schrijfproblemen plus tips om de juiste werkwijze te vinden en sneller en makkelijker te schrijven. 

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Schrijfprobleem 1. “Ik weet niet hoe ik moet beginnen”

Beginnen met schrijven is misschien wel het moeilijkste moment in het hele schrijfproces. Geen zorgen. Een stroeve aanloop is heel normaal.

Tips om er sneller de vaart in te krijgen:

– Maak eerst een tekstschema. Neem hier alle onderdelen van de tekst in op. Het voordeel hiervan is dat u tijdens het schrijven niet meer hoeft na te denken over de opbouw van de tekst.
– Begin eerst met steekwoorden als de zinnen niet spontaan komen. Na een tijdje gaat u dan vanzelf op zinnen over.
– Zeg hardop wat u wilt opschrijven en schrijf dat ook daadwerkelijk op. Daarna kunt u spreektaal omzetten in goedlopende zinnen. 

Schrijfprobleem 2. “Ik loop steeds vast”

Iedereen die schrijft, loopt wel eens vast. Schrik niet. Dit hoort gewoon bij het tot stand komen van een tekst.

Tips om er opnieuw de gang in te krijgen:

– Vertel een denkbeeldige luisteraar wat u eigenlijk wilt opschrijven. Leg het onderwerp zo concreet mogelijk uit. Zo ordent u uw gedachten.
– Stap over op een ander onderdeel van de tekst. Onbewust blijft u toch bezig de ‘knoop’ te ontwarren. Als u later terugkeert naar het lastige gedeelte, zult u merken dat u verder bent gekomen.

Schrijfprobleem 3. “Het kost te veel tijd”

Schrijven is nu eenmaal een tijdrovende bezigheid. Het is lastig om heel snel iets op papier te zetten wat meteen goed is.

Er is wel tijdwinst te behalen met deze tips: 

– Plan voldoende tijd in voor een schrijfklus. Reken uit hoe lang u gemiddeld bezig bent met een pagina en koppel daar een werkschema en een doel aan. Bijvoorbeeld: ‘het tweede hoofdstuk kost mij vier uur’.
– Wacht niet tot er inspiratie komt: die komt meestal
tijdens het schrijven.
– Verdiep u goed in een bepaald onderwerp. Hoe meer u weet, hoe makkelijker het wordt erover te schrijven.

Schrijfprobleem 4. “Ik heb een hekel aan schrijven”

Een hekel hebben aan schrijven, heeft vaak te maken met een verkeerde werkwijze of belemmerende overtuigingen over schrijven.

Deze tips kunnen daar wellicht iets aan veranderen:

– Geef uzelf een afgebakende opdracht, bijvoorbeeld ‘Vandaag schrijf ik twee pagina’s van een presentatie’. Leg de lat niet te hoog: dat remt alleen maar af.
– Zoek een werkplek waar u ontspannen kunt werken en schrijf op de momenten waarop u de meeste energie heeft.
– Beloon uzelf als het schrijven klaar is. Stel uzelf iets in het vooruitzicht wat u prettig vindt.

Schrijfprobleem 5. “Ik ben niet goed in schrijven”

Natuurlijk heeft schrijven voor een deel met talent en inspiratie te maken, maar met een goede werkwijze kan iedereen een heel eind komen. Schrijven kunt u leren.

Tips: 

– Schrijf elke dag een stukje tekst dat niks met uw werk te maken heeft. Kies daarvoor een vast moment. Het maakt niet uit waarover u schrijft,
als u maar schrijft.

– Stel niet al te hoge eisen aan uzelf. Waarschijnlijk bent u veel te kritisch. Dat remt ook weer af en maakt dat u schrijven als extra lastig ervaart. Bedenk dat niemand de eerste versie van een tekst hoeft te lezen.

Lees ook:

Dit artikel is een bewerking van een deel van hoofdstuk 6 ‘Het schrijven van de offerte’ uit het boek ‘Offertes schrijven die scoren’  van Mariet Hermans

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Een goed idee is goud waard, maar kun je anderen ook overtuigen? Met een krachtige pitch maak je het verschil. Of je nu op een netwerkbijeenkomst bent…
Een succesvolle onderhandeling kan het verschil maken tussen een goede en een geweldige deal. Onderhandelen is dan ook een kunst die elke ondernemer…