Categorieën

In 2024 zien we een voortzetting van de trend waarbij zit sta bureaus een onderdeel van de moderne werkplek worden. Deze bureaus zijn niet alleen functioneel, maar ook een verlengstuk van onze persoonlijke stijl en professionele imago. Het design van deze bureaus is cruciaal omdat het 'het oog wil ook wat'-principe benadrukt. In een tijdperk waarin we veel tijd doorbrengen aan onze bureau, is het van belang dat deze niet alleen comfort biedt, maar ook esthetisch aantrekkelijk is.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Een trend die we in 2024 zien, is het gebruik van duurzame en milieuvriendelijke materialen in zit-sta bureaus. Het bewustzijn over milieu-impact is sterk toegenomen, en dit reflecteert in de materiaalkeuze. Daarnaast is er een toename in de integratie van technologie. Denk aan bureaus met ingebouwde draadloze oplaadpunten en aanpasbare hoogte-instellingen via een app. Wat betreft design, zien we een verschuiving naar minimalistische stijlen met strakke lijnen en neutrale kleuren, wat bijdraagt aan een rustgevende werkomgeving.

Ergonomische bureaustoelen zijn een must voor elke werkplek

Naast de zit-sta bureaus, is het belang van ergonomische bureaustoelen op de zaak in 2024 niet te onderschatten. Een ergonomische stoel ondersteunt een correcte houding, vermindert fysieke klachten en verhoogt de productiviteit. Bedrijven zijn zich steeds meer bewust van het belang van gezondheid en welzijn van werknemers, en investeren daarom in kwalitatief hoogwaardige ergonomische stoelen.

De trends op het gebied van ergonomische bureaustoelen omvatten aanpasbare armleuningen, lendensteun, en de mogelijkheid om de stoel volledig naar het lichaam van de gebruiker te vormen. Materialen die ademen en zorgen voor comfort tijdens lange werkdagen zijn essentieel. We zien ook een trend in het gebruik van felle kleuren en gewaagde designs, wat breekt met de traditionele kantooruitstraling en een vleugje persoonlijkheid toevoegt aan de werkplek.

Een gezonde en stijlvolle werkplek in 2024

De trends voor 2024 laten zien dat de werkplek blijft evolueren naar een omgeving die zowel de fysieke als mentale gezondheid ondersteunt. Zit-sta bureaus en ergonomische bureaustoelen zijn hierin onmisbaar. Het gaat niet alleen om de functionaliteit, maar ook om het design dat past bij de persoonlijke stijl en de professionele uitstraling van de werkplek. Een investering in deze elementen is een investering in de gezondheid, productiviteit en tevredenheid van werknemers, wat uiteindelijk bijdraagt aan het succes van elk bedrijf.

Leuk die trends maar wat zeggen de onderzoeken?

Het belang van zit-sta bureaus en ergonomische bureaustoelen in de werkplek wordt ondersteund door verschillende Europese onderzoeken. Een studie gepubliceerd door het European Journal of Preventative Cardiology in 2017 toonde aan dat staan gedurende 6 uur per dag, in plaats van zitten, gewichtstoename kan voorkomen en zelfs kan helpen bij het afvallen. Een persoon van ongeveer 65 kg zou per dag 54 extra calorieën kunnen verbranden met deze routine​​.

Echter, een andere studie gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology vond dat individuen die langdurig staan gedurende de dag een twee keer zo hoog risico hebben op het ontwikkelen van hartziekten​​. Desondanks toonde een studie aan dat busconducteurs die de hele dag stonden in plaats van zaten, de helft minder risico liepen op hartgerelateerde sterfgevallen​​.

Met betrekking tot de gezondheid van de rug is er veel klinisch onderzoek dat aantoont dat langdurig zitten kan leiden tot rugpijn, vanwege de compressie van de wervelkolom in een onnatuurlijke houding. Staande bureaus bieden een eenvoudige oplossing voor rugpijn gerelateerd aan zitten, omdat ze de compressie op de wervelkolom verminderen​​.

Bovendien hebben studies aangetoond dat werknemers die langdurig zitten een hoger risico lopen op insulineresistentie, wat kan leiden tot Type II diabetes. Een onderzoek met 10 kantoorwerkers toonde aan dat degenen die na de lunch 180 minuten stonden, de bloedsuikerspiegels met 43% verlaagden in vergelijking met de controlegroep​​. Een aanvullende studie wees uit dat kantoorwerkers die elke 30 minuten afwisselden tussen zitten en staan, hun bloedsuikerpieken met 11,1% verminderden​​.

Terwijl staande bureaus de alertheid kunnen verhogen door een toename van de bloedcirculatie en ademhaling, waardoor meer zuurstof naar de hersenen gaat, is er geen overtuigend bewijs dat ze de werkproductiviteit verbeteren. Een 7-weekse studie vond echter dat deelnemers die staande bureaus gebruikten minder vermoeidheid en stress meldden dan degenen die de hele werkdag zaten​​.

Toch zijn er ook potentiële nadelen aan het gebruik van staande bureaus. Een studie uitgevoerd door Curtin University in Australië in 2017 toonde aan dat staande bureaus negatieve effecten kunnen hebben op de gezondheid en productiviteit, met problemen zoals vermoeidheid, spierpijn en zwelling in de onderste ledematen na het gebruik van een computer aan een staand bureau gedurende maximaal 2 uur​​.

Deze bevindingen benadrukken het belang van een evenwichtige benadering bij het gebruik van staande bureaus en de noodzaak van ergonomische stoelen die een correcte houding ondersteunen en fysieke klachten verminderen. Het integreren van zowel zit-sta bureaus als ergonomische stoelen in de werkplek kan dus bijdragen aan zowel de fysieke gezondheid als het algemeen welzijn van werknemers.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Binnen het bedrijfsleven is Apple natuurlijk al een bekende naam. Niet alleen door haar iPhones maar ook door hun laptops, pc’s en soepele systemen….
Verzenden kan stressvol zijn vooral als je niet weet welk type pakketje geschikt is voor je goederen. Verpakking moet goed gekozen worden zodat het…
Financiering is een belangrijk onderdeel van het succes van elk bedrijf, vooral voor kleine bedrijven die vaak beperkte middelen hebben. Gelukkig zijn…
Ben je als ondernemer eigenlijk aansprakelijk voor immateriële schade? Het is een onderwerp dat vaak over het hoofd wordt gezien. Dit komt niet alleen…
Als het aankomt op verfklussen binnen- of buitenshuis, wil je natuurlijk verzekerd zijn van een strak en duurzaam…
Heb je weleens van managed services gehoord? Steeds vaker kiezen ondernemers ervoor om dit soort diensten af te nemen. Ben jij benieuwd naar de…