Categorieën

De inschrijving bij de KVK is voltooid, yes je bent nu echt ondernemer! Super spannend en een droom die uitkomt. Toch komt er bij ondernemen een tikkeltje meer kijken dan je misschien van te voren bedacht had. Over veel praktische zaken zoals het bijhouden van een goede boekhouding, het zorgen voor de juiste verzekeringen of het regelen van je pensioen wordt door startende ondernemers vaak niet goed nagedacht. Je zit immers vol met ideeën over jouw nieuwe bedrijf en hoe je dit in de markt gaat zetten. Toch zijn de praktische zaken misschien wel net zo belangrijk, en is het aan te raden dit meteen te regelen. Het bijhouden van een goede administratie is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar je bent dit zelfs wettelijk verplicht. Misschien krijg je al klamme handjes als je eraan denkt. Al die cijfers en getallen, niks voor jou. Het uitbesteden van de administratie kan jou als zelfstandige veel voordelen opleveren.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Waar kan een boekhouder jou mee helpen

Onder de administratie verstaan we al het papierwerk dat bij een bedrijf komt kijken. Een belangrijk onderdeel van de administratie is de boekhouding ofwel de financiële administratie. Een boekhouder houdt de financiële transacties die jij als ondernemer doet bij. Dit gaat vaak via een online boekhoudprogramma. De boekhouder zorgt ervoor dat alle transacties geboekt worden en dat alle informatie klopt. Maar een boekhouder doet meer dan dat. Zo kan een boekhouder jou ook voorzien van financieel advies. Op deze manier kun jij het meeste uit jouw onderneming halen.

Wat kun je allemaal uitbesteden

Een goede boekhouding en administratie bestaat uit veel verschillende onderdelen. De belangrijkste onderdelen waar een boekhouder jou mee kan helpen zetten wij op een rij:

      Een boekhouder kan de BTW aangifte verzorgen. Als ondernemer ben je verplicht om ieder kwartaal de BTW aangifte te doen. De BTW die jij klanten berekent moet jij namelijk weer terugbetalen aan de belastingdienst. Een boekhouder zorgt ervoor dat de BTW aangifte op tijd ingediend wordt en dat een naheffing voorkomen wordt.

      De jaarrekening, dit is een financieel overzicht van de financiële situatie van jouw bedrijf. De jaarrekening bestaat uit drie onderdelen; de balans, de winst- en verliesrekening en de toelichting. De jaarrekening heb je nodig voor de inkomstenbelasting.

      Heb jij medewerkers in dienst? Dan kan een boekhouder jou helpen met de salarisadministratie. Het is belangrijk dat de salarissen nauwkeurig verwerkt worden.

      Wanneer je als ZZP’er aan de slag gaat moet je belasting betalen over je inkomen. Waar dit in loondienst allemaal automatisch geregeld wordt, moet je dit als zelfstandige jaarlijks zelf regelen. De aangifte van de inkomstenbelasting is iets waar veel ondernemers tegenop zien en wat een boekhouder voor jouw kan regelen. 

      Advies; een boekhouder kan jou voorzien van advies en helpen met het opstellen van een financiële strategie. Op deze manier heb je jouw inkomsten en uitgaven duidelijk op papier staan. 

Welke voordelen zitten er aan het uitbesteden van de boekhouding

Hoewel het uitbesteden van de administratie gezien kan worden als een extra kostenpost. Staat dit zeker niet in verhouding met de voordelen die het jou als zelfstandige kan opleveren:  

      Laten we maar meteen met de deur in huis vallen; het uitbesteden van de administratie is ontzettend tijdbesparend. Het bijhouden van een goede administratie kan namelijk best wel wat tijd kosten. Je moet alle facturen maken, inboeken, versturen en verwerken. Om nog niet te beginnen over de BTW aangifte en inkomstenbelasting. Wanneer je dit allemaal zelf gaat doen kan dat een behoorlijk tijdrovend klusje worden.

      Maak gebruik van de expertise van een boekhouder of boekhoudprogramma. Wanneer je zelf aan de slag gaat met de administratie heb je vaak geen flauw idee wat je aan het doen bent en of je de juiste regels van de belastingdienst volgt. Wanneer je fouten maakt in je administratie kan je dat op termijn duur komen te staan. Het uitbesteden van de administratie zorgt daardoor voor rust en zekerheid. Doordat een boekhouder op de hoogte is van alle wetten en regels weet deze ook altijd het onderste uit de kan te halen. Dit levert jou dus vaak ook nog eens een besparing op.

      Een boekhouder zorgt voor overzicht. Doordat alle cijfers correct verwerkt worden heb jij een duidelijk beeld van het financiële plaatje van jouw onderneming. De boekhouder kan jou stap voor stap meenemen in jouw cijfers en omzetten. Wel zo prettig!

Zoals je ziet komt het uitbesteden van de administratie met behoorlijk wat voordelen. Het is een investering die zich in de meeste gevallen dubbel en dwars terugbetaald. 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Als je wilt stoppen met je bedrijf dan is dat vaak een emotionele stap. Jaren heb je er je ziel en zaligheid in gelegd en nu komt daar een eind aan….
Verzendetiketten en labels bieden snelheid, efficiëntie en professionaliteit bij het verwerken van bestellingen en maken het mogelijk om een naadloze…
Een goed georganiseerd en efficiënt magazijnbeheer is belangrijk voor het soepel verlopen van de supply chain en het minimaliseren van bedrijfskosten….
Heb je als ondernemer te maken met hoge kosten voor Microsoft licenties? Dan hebben we goed nieuws voor je! Er is namelijk een manier om flink te…
Je leest het goed: 99% van de bezoekers van jouw websites doet niets. Ze komen en gaan zonder ook maar één conversiedoel te voltooien, zoals…
Als het aankomt op verfklussen binnen- of buitenshuis, wil je natuurlijk verzekerd zijn van een strak en duurzaam…