Categorieën

Als je je website wilt migreren, vraag je je wellicht af wat de impact hiervan is op je zoekmachine optimalisatie (SEO). Het antwoord is vrij duidelijk: ja, een website migratie kan aanzienlijke gevolgen hebben voor je SEO. Het begrijpen van de risico's en het correct uitvoeren van een migratie kan echter veel van deze zorgen wegnemen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is een SEO migratie?

Een SEO migratie heeft als focus het behouden en soms zelfs verbeteren van de zichtbaarheid in zoekmachines tijdens en na grote wijzigingen aan een website. Een SEO migratie betreft het nauwgezet overdragen van autoriteit, indexering signalen, rankings en andere belangrijke prestatiecijfers. Wanneer een site ondergaat wat kan worden beschouwd als een “grote verandering”, is het noodzakelijk deze migratie uit te voeren om SEO-verliezen te voorkomen.

Wat betekent een website migratie?

Een website migratie is niet enkel gelinkt aan een totaal redesign van jouw site. Het omvat elk proces waarbij een site of pagina verhuist van de ene locatie naar de andere. Naast een redesign, kunnen er diverse andere redenen zijn voor een migratie:

 • Wijziging van HTTP naar HTTPS: Een verhuizing naar een beveiligde versie van de site.
 • Verandering van URL-structuur: Dit kan ontstaan vanuit een behoefte om de site gebruiksvriendelijker of logischer gestructureerd te maken.
 • Verandering van CMS (content management Systeem) Een CMS, zoals bijvoorbeeld WordPress, stelt gebruikers in staat om website-inhoud te beheren. Een website migratie kan nodig zijn bij overstap naar een efficiënter CMS.


Er zijn verschillende soorten website migraties:

 1. Domeinmigratie: Wanneer een website verhuist van het ene domein naar het andere. Bijvoorbeeld van voorbeeld.nl naar voorbeeld.com.
 2. Platformmigratie: Wanneer een website verhuist van het ene CMS of e-commerce platform naar het andere. Bijvoorbeeld van WordPress naar Drupal.
 3. Structuurmigratie: Wanneer de URL-structuur of de interne linkstructuur van een site verandert.
 4. Servermigratie: Verhuizen naar een andere hostingprovider of server.


Waarom is SEO belangrijk bij een website migratie?

 • Behoud van organisch verkeer: Een groot deel van het verkeer naar veel websites komt van zoekmachines zoals Google. Als een migratie niet goed wordt beheerd vanuit een SEO-perspectief, kan dit leiden tot een aanzienlijk verlies van organisch verkeer, wat op zijn beurt kan leiden tot een afname van leads, verkoop en inkomsten.
 • Behoud van zoekranglijsten: Websites hebben vaak jaren besteed aan het opbouwen van hun positie in de zoekresultaten. Door een migratie zonder rekening te houden met SEO, kunnen die posities in gevaar komen.
 • 301-omleidingen: Wanneer URL’s veranderen tijdens een migratie, is het essentieel om correcte 301-omleidingen (permanente doorverwijzingen) in te stellen van de oude URL’s naar de nieuwe. Dit zorgt ervoor dat bezoekers en zoekmachines naar de juiste plaats worden geleid en dat de opgebouwde “linkwaarde” van de oude URL wordt overgedragen aan de nieuwe.
 • Website-structuur: De manier waarop een website is gestructureerd, heeft invloed op SEO. Een migratie is vaak een kans om de structuur te verbeteren, maar zonder aandacht voor SEO kan de nieuwe structuur minder zoekmachinevriendelijk zijn dan de oude.
 • On-page elementen: Zaken zoals meta-titels, meta-beschrijvingen, H1-tags en content zijn allemaal belangrijk voor SEO. Bij een migratie moeten deze elementen correct worden overgebracht naar de nieuwe site.
 • Snelheid en technische prestaties: De snelheid van een website en andere technische aspecten hebben invloed op SEO. Tijdens een migratie kan de snelheid of andere technische aspecten van een website veranderen, dus het is belangrijk om deze in de gaten te houden.
 • Indexering: Als zoekmachines niet op de hoogte zijn van je migratie of als ze de nieuwe inhoud niet kunnen indexeren, kan dit leiden tot een daling in rankings. Het is belangrijk om sitemaps te updaten en, indien nodig, herindiening van de nieuwe sitemap in Google Search Console te overwegen.


De drie pijlers van SEO

Binnen de wereld van SEO zijn er drie cruciale pijlers die gezamenlijk bijdragen aan het succes van een website:

 1. Content en relevantie: Hier gaat het om het creëren van waardevolle en relevante content die beantwoordt aan de behoeften en vragen van gebruikers.
 2. Autoriteit: Dit heeft zowel betrekking op de autoriteit van de pagina zelf als de algemene autoriteit van het domein. Hoe meer kwalitatieve backlinks een pagina of domein heeft, hoe hoger de autoriteit.
 3. Techniek (on-page SEO): Dit omvat technische elementen op de website zelf, zoals de site-snelheid, mobiele bruikbaarheid, interne linkstructuur en andere technische SEO-aspecten.
Gast artikel

Hoe migreer ik mijn website zonder SEO te verliezen?

Op de dag van de migratie moet je voorbereid zijn om de DNS-instellingen van je site bij te werken, de nieuwe site te lanceren, de nieuwe site te crawlen, ontbrekende en dubbele content te identificeren en op te lossen, te controleren op omleidings ketens en te zorgen dat Google Analytics en Google Search Console geïmplementeerd zijn. Het is ook essentieel om de migratiedatum in Analytics te markeren en sitemaps in te dienen.

Factoren die SEO beïnvloeden

De belangrijkste factoren die je SEO ranking beïnvloeden zijn:

 1. Keyword selectie.
 2. Kwaliteit van de inhoud.
 3. Ervaring, Expertise, Gezag, Betrouwbaarheid (EEAT).
 4. Backlinks.
 5. Site structuur en ontwerp.
 6. Gebruikerservaring.


De juiste voorbereiding met hulp van een SEO expert

Een website migratie kan grote gevolgen hebben voor je SEO. Het is dan ook essentieel om te begrijpen wat er tijdens een migratie gebeurt en om alle nodige stappen te nemen. Een SEO bureau kan je helpen om het migratieproces succesvol te doorlopen en je site performance en gebruikerservaring zo nodig verbeteren. 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Het kopen van een boot is altijd een spannende stap. En niet alleen dat, want het is ook nog eens erg leuk! Zeker als het je eerste boot is. Of je nu…
Over anderhalve maand is het alweer zover: de Kerstdagen. Van oudsher is het traditie om je personeel rond de feestdagen een kerstpakket te geven als…
Stel je voor hoe gaaf het zou zijn om je eigen vrachtwagen te hebben die door heel Nederland rijdt met jouw reclame erop. En wat nog mooier is, bedenk…
E-mailmarketing heeft een enorme positieve impact op je business. Misschien zet je e-mail daarom ook al in om je (potentiële klanten) te bereiken en…
De complexiteit van het navigeren in een wereld die economische en sociale veranderingen ondergaat, inclusief oorlogen en conflicten, neemt toe….
Het laten maken van je iPhone kan een stressvolle ervaring zijn, vooral als je niet precies weet waar je moet beginnen. Gelukkig zijn er tal van opties…