Categorieën

Op zakelijk gebieden streven bedrijven er steeds meer naar om hun medewerkers een werkomgeving te bieden die niet alleen comfortabel is, maar ook de productiviteit verhoogt, de gezondheid bevordert en de concentratie verbetert. Een van de benaderingen die de afgelopen jaren aandacht heeft gekregen, is zit-sta werken. Onderzoek, zoals dat van Dr. Alan Hedge, toont aan dat dit concept niet alleen heel populair is, maar ook tastbare voordelen kan opleveren voor zowel werknemers als werkgevers.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Productiviteit op de werkvloer

In de zoektocht naar manieren om de productiviteit van werknemers te verhogen, heeft Dr. Alan Hedge een belangrijke bijdrage geleverd aan het begrip van zit-sta werken. Zijn diepgaande onderzoek richtte zich specifiek op de relatie tussen deze ergonomische benadering en de prestaties op de werkplek. Wat hij ontdekte, vormt een cruciale schakel in het begrip van de voordelen van zit-sta werken.

In een omvangrijke studie analyseerde Dr. Hedge de werkgewoonten van werknemers en de invloed van zitten en staan op hun dagelijkse taken. De resultaten waren opmerkelijk. Werknemers die de gelegenheid kregen om hun werkplek af te wisselen tussen zitten en staan, vertoonden niet alleen een meetbare toename in productiviteit, maar rapporteerden ook een hogere tevredenheid over hun werkomgeving. Dit betekent niet alleen meer werk dat wordt verzet, maar ook een positieve invloed op de algehele bedrijfscultuur en werknemersbetrokkenheid.

Dr. Hedge concludeerde dat zit-sta werken een win-winsituatie creëert, waarin werknemers zich energieker voelen, minder last hebben van werk gerelateerde vermoeidheid en daardoor hun taken met meer enthousiasme en precisie kunnen uitvoeren. Dit resulteerde in een duidelijke stijging van de algehele productiviteit, wat voor bedrijven een aanzienlijke troef kan zijn in een competitieve zakelijke omgeving.

Gezonde werknemers

Naast de overduidelijke voordelen voor productiviteit is de gezondheid van werknemers een van de meest cruciale overwegingen bij het implementeren van zit-sta werken op de werkplek. Hier speelt het baanbrekende onderzoek van Dr. David Rempel een centrale rol in het begrijpen van de diepgaande gezondheidsimplicaties.

Dr. Rempel’s onderzoek richtte zich op de fysieke belasting van het langdurig zitten tijdens het werk. Hij ontdekte dat dit een direct verband houdt met een reeks gezondheidsproblemen, waaronder chronische rug- en nekpijn, wat kan leiden tot verminderde arbeidsgeschiktheid en verhoogde zorgkosten voor werknemers en werkgevers. Bovendien suggereert zijn onderzoek dat langdurig zitten kan bijdragen aan gewichtstoename en een verhoogd risico op obesitas, wat op zijn beurt geassocieerd wordt met diverse gezondheidscomplicaties zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Het introduceren van zit-sta werken als standaardpraktijk op de werkplek is een belangrijke stap in de richting van het verminderen van deze gezondheidsrisico’s. Door werknemers de mogelijkheid te bieden om regelmatig te staan tijdens hun taken, kunnen bedrijven bijdragen aan een verbeterde houding, een vermindering van lichamelijke klachten en de preventie van gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Het belangrijkste inzicht dat Dr. Rempel’s onderzoek biedt, is dat zit-sta werken niet alleen een positieve invloed heeft op de productiviteit, maar ook een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan het welzijn van werknemers. Werkgevers die in dit ergonomische initiatief investeren, investeren niet alleen in de prestaties van hun personeel, maar ook in hun algehele gezondheid en levenskwaliteit. Dit resulteert in een winstgevende, gezonde en tevreden werkomgeving waarin werknemers gedijen en bloeien.

Geconcentreerde medewerkers

Dr. Mark Benden, een deskundige op het gebied van ergonomie en menselijke prestaties, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de impact van zit-sta werken op de concentratie en alertheid van werknemers. Zijn bevindingen bieden inzicht in hoe deze praktijk niet alleen de fysieke gezondheid, maar ook de cognitieve functies van werknemers kan beïnvloeden.

Dr. Benden ontdekte dat de afwisseling tussen zitten en staan gedurende de werkdag een belangrijke rol kan spelen bij het behouden van een scherpe geest. Langdurig zitten kan leiden tot een afname van de alertheid en concentratie, wat vooral problematisch kan zijn voor taken die precisie en aandacht vereisen. Door de mogelijkheid te bieden om regelmatig van houding te veranderen, kunnen werknemers vermijden dat ze in een staat van vermoeidheid en afleiding belanden.

Dit inzicht heeft belangrijke implicaties voor werknemers die zich bezighouden met taken zoals complexe analyses, creatieve probleemoplossing en nauwkeurige gegevensverwerking. Door gebruik te maken van zit-sta werken kunnen ze hun concentratie op peil houden gedurende de hele werkdag, waardoor ze beter in staat zijn om uitdagende taken aan te pakken en met succes af te ronden.

De conclusie van Dr. Benden’s onderzoek benadrukt dat zit-sta werken niet alleen een kwestie van fysieke gezondheid is, maar ook van mentale alertheid. Werkgevers die deze ergonomische aanpak omarmen, bieden hun werknemers de mogelijkheid om op hun best te presteren, zowel op fysiek als cognitief gebied. Dit resulteert in een werkomgeving waarin zowel de lichamelijke gezondheid als de geestelijke scherpte van werknemers worden ondersteund en geoptimaliseerd.

Waar koop je een kwalitatief hoogwaardig zit-sta bureau?

Nu we de voordelen van zit-sta werken hebben belicht, is het tijd om na te denken over de praktische implementatie ervan. Het kiezen van het juiste zit-sta bureau is van cruciaal belang. Bij Van Garderen Kantoormeubelen bieden ze de Ergowork en de Ergowork Pro aan. De Ergowork Pro is ideaal voor werknemers die werken met zwaardere beeldschermen of monitorarmen, terwijl de Ergowork de perfecte keuze is voor de gemiddelde werknemer in Nederland. Deze bureaus zijn ontworpen met ergonomie in gedachten en stellen werknemers in staat om eenvoudig tussen zitten en staan te schakelen, waardoor ze de voordelen van zit-sta werken volledig kunnen benutten. 

Investeer in zit-sta werken voor een gezondere en productievere werkomgeving

Als afsluiting is het van essentieel belang dat bedrijven het welzijn van hun medewerkers als prioriteit beschouwen. Zit-sta werken is geen modegril, maar eerder een wetenschappelijk onderbouwde benadering om de productiviteit te verhogen, de gezondheid te bevorderen en de concentratie te verbeteren. Door te investeren in ergonomische oplossingen zoals de Ergowork van Van Garderen Kantoormeubelen, kunnen werkgevers een positieve werkomgeving creëren en het welzijn van hun personeel ondersteunen.

In een tijd waarin de grenzen tussen werk en privé vervagen en de werkdruk toeneemt, is het belangrijk om te erkennen dat de fysieke omgeving waarin werknemers hun tijd doorbrengen een aanzienlijke invloed heeft op hun prestaties en welzijn. Zit-sta werken biedt een veelbelovende weg naar een gezondere en productievere toekomst op de werkplek. Het is nu aan bedrijven om deze kans te omarmen en te investeren in de gezondheid en het succes van hun medewerkers.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Iedereen moet eraan geloven, of je nu wilt of niet. Dat klinkt negatiever dan het is, want het verduurzamen van je bedrijf is behalve een nuttig ook…
Payhawk heeft een nieuwe functie voor internationale betalingen gelanceerd. Hiermee kunnen klanten betalingen doen in meer dan 50 valuta’s in meer dan…
Wil je de voorraad van je bedrijf uitbreiden? Of wil je (online) uitbreiden? Dan moet je investeren. Dit kan uiteraard alleen als je voldoende kapitaal…
Het geven van relatiegeschenken doen we om verschillende redenen. De eerste reden is dat een relatiegeschenk laat zien dat je je klanten, medewerkers…
De slaapkamer is een belangrijke ruimte in ons huis, waar we elke dag weer tot rust komen en opladen voor een nieuwe dag. Het kiezen van het juiste bed…
We weten allemaal dat wanneer medewerkers zich goed voelen en op topniveau werken, het bedrijf als een geoliede machine loopt. Maar hoe zorg je ervoor…