Ieder bedrijf probeert ziekteverzuim zoveel mogelijk te voorkomen. Dit is natuurlijk niet voor alle oorzaken van verzuim ook daadwerkelijk mogelijk. Bij psychische klachten is het dit echter vaak wél. Maar dan moet je de juiste signalen wel weten te herkennen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

5 verzuimsignalen 

Psychisch verzuim ontstaat nooit in één dag. Vaak is het een opeenstapeling van gebeurtenissen en/of stress die ertoe leiden dat iemand een (mentale) break nodig heeft. De volgende oorzaken komen het vaakst voor en zijn in veel gevallen al tijdig te herkennen:

Toenemende werkdruk of een te hoge werkdruk 

Te herkennen aan een collega die regelmatig doorwerkt tijdens pauzes en na werktijd. Ook een stijgend aantal fouten kan een teken zijn van werkdruk. 

Eigen klachten: psychisch en fysiek

Veel mensen geven het zelf al (subtiel) aan als ze zich mentaal of lichamelijk niet goed voelen. Luister dus goed naar de onderliggende boodschap van iemand en onderneem direct actie. 

Geen plezier meer in het werk / Minder plezier in het werk

Is een medewerker wat stiller dan voorheen, zijn de reacties kortaf en is iemand prikkelbaar? Dan is de kans groot dat iemand uit gevoel van verplichting naar het werk komt in plaats van plezier. Ook vermoeidheid, afwezigheid en futloosheid kunnen wijzen op ontevredenheid over het werk. 

Problemen in privésferen

Psychisch verzuim hoeft niet altijd te ontstaan op de werkvloer. Ook privéproblemen kunnen een grote invloed hebben. Medewerkers die hier last van hebben zijn vaak verdrietig, in mindere mate alert en vinden het lastig om actief, productief en betrokken te werken. 

Toenemende ziekmeldingen

Meld een medewerker zich steeds vaker ziek? Dit kan gewoon pech zijn, maar houd er rekening mee dat er meer aan de hand kan zijn. Een van de makkelijk te herkennen verzuimsignalen is ziekmelding.

Let dus goed op tekenen van vermoeidheid, teruggetrokkenheid, prestatieverminderingen en het hebben van een kort lontje. 

Hoe ga je om met deze signalen? 

Herken je één van deze verzuimsignalen? En denk je dat de vitaliteit van je werknemer aan het teruglopen is? Ga dan direct het gesprek aan. Vraag wat er aan de hand is, waar de oorzaak van het probleem precies ligt en ga vervolgens na wat jij hierin kunt betekenen. Door problemen serieus te nemen en op de juiste wijze op zoek te gaan naar passende oplossingen voelt het personeel zich gehoord en creëer je direct een goede naam op de arbeidsmarkt. Een open cultuur binnen een organisatie biedt vertrouwen en mogelijkheden voor alle partijen. 

Werkstress verminderen

Een groot deel van de verzuimsignalen kan worden aangepakt door werkstress te verminderen. Met een cliëntvolgsysteem en plan dat gericht is op duurzame inzetbaarheid zorg je ervoor dat medewerkers makkelijker stoom af kunnen blazen, zich op de juiste plek binnen de organisatie bevinden en de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen. Blije, gezonde medewerkers en een blij, gezond bedrijf!

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Kerst is één van de leukste feestdagen van het jaar. Wij hebben ervoor gezorgd dat liefde, familie en gezelligheid centraal staan tijdens deze…
Maatwerk softwareontwikkeling kan de ideale keuze zijn voor jouw bedrijf, omdat het diverse voordelen biedt, zoals betere schaalbaarheid en…
Wanneer je over een eigen bedrijf beschikt, is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het goed om te weten dat er een paar…
In een wereld waarin digitale communicatie de overhand heeft, is er iets tijdloos en betekenisvols aan een tastbaar geschenk….
Om je huis het hele jaar door comfortabel te houden, zijn er twee belangrijke dingen nodig: een goede verwarming voor de koude maanden en een…
In de wereld van e-commerce zijn efficiënte logistieke processen essentieel voor het succes van een online business. Fulfilment en e-fulfilment zijn…