Wil jij de huisstijl van je bedrijf ontwikkelen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Het hebben van een huisstijl is onmisbaar voor jouw bedrijf. Een goede huisstijl is consistent, herkenbaar en past bij het karakter en de waarden van je bedrijf.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Benieuwd hoe je precies kunt zorgen voor een sterke huisstijl? In dit artikel vertellen wij je hoe je de huisstijl van jouw bedrijf kunt ontwikkelen en waar je rekening mee moet houden.

Wat is een huisstijl?

Een huisstijl bestaat onder andere uit een uniek logo, kleurenpalet, typografie, beeldmateriaal en vormgeving van alle communicatiemiddelen. Denk aan websites, flyers, brochures, visitekaartjes en briefpapier. De huisstijl draagt bij aan de herkenbaarheid van een merk of organisatie. Ook zorgt het voor eenheid in alle uitingen. Het maakt het mogelijk om een positieve en professionele indruk achter te laten op klanten en stakeholders.

Je huisstijl is ook een richtlijn voor het gebruiken van visuele elementen binnen je organisatie. Hierdoor worden eenheid en consistentie bewaard. Dit zorgt ervoor dat jouw bedrijf herkenbaar is en als betrouwbaar wordt gezien.

Daarom een sterke huisstijl

Het ontwikkelen en onderhouden van een sterke huisstijl is belangrijk voor een effectieve branding en marketingstrategie. Het zorgt voor een consistente merkbeleving bij het publiek en draagt bij aan het opbouwen van een sterk en betrouwbaar imago. Jouw publiek weet wie je bent en vertrouwt je, waardoor ze sneller gebruikmaken van jouw producten of diensten. En dat is natuurlijk wat je wilt. 

1. Start met je merkidentiteit

De huisstijl moet passen bij de identiteit van je bedrijf. Definieer daarom eerst je merkidentiteit: wie zijn we, waar staan we voor, en wat willen we uitstralen? Dit kan aan de hand van merkpositionering, missie, visie en kernwaarden. Dit is de basis van je huisstijl.

2. Kies je kleuren en typografie

Kleuren hebben een grote impact op de uitstraling van je bedrijf. Kies daarom kleuren die passen bij je merk en doelgroep. Combineer deze met een passende typografie, die leesbaar is en aansluit bij je merkidentiteit.

3. Ontwerp je logo

Je logo is het belangrijkste visuele element van je huisstijl. Het moet herkenbaar zijn en de kern van je merkidentiteit uitstralen. Een goed logo is eenvoudig, uniek en tijdloos. Zorg ervoor dat het ook in verschillende formaten en op verschillende achtergronden goed leesbaar is.

4. Creëer een stijlgids

Een stijlgids is een document waarin je de huisstijlrichtlijnen vastlegt. Denk aan kleurcodes, lettertypes, de toepassing van het logo, en regels voor beeldmateriaal. Dit zorgt voor consistentie en herkenbaarheid. Zowel intern als extern.

5. Pas je huisstijl toe

Nu je een huisstijl hebt ontwikkeld, is het tijd om deze toe te passen op al je communicatie-uitingen. Denk aan je website, social media, drukwerk, verpakkingen, kleding, voertuigen en panden. Zorg ervoor dat alle materialen consistent zijn en dezelfde uitstraling hebben.

6. Test en optimaliseer

Nadat je de huisstijl hebt toegepast, is het belangrijk om te evalueren. Werkt de huisstijl zoals je had gehoopt? Wordt deze herkend en onthouden door je doelgroep? Pas de huisstijl aan waar nodig en blijf deze optimaliseren. Zo maak je jouw huisstijl steeds sterker en sterker.

Aan de slag met het ontwikkelen van je huisstijl

Maak gebruik van onze tips en ga snel aan de slag met het ontwikkelen van jouw huisstijl. Onthoud dat een huisstijl niet in steen gebeiteld staat. Een goede huisstijl is flexibel en kan meegroeien met je bedrijf. Blijf dus altijd openstaan voor veranderingen en pas je huisstijl aan wanneer dit nodig is. Heb je hulp nodig? Kies dan voor een professioneel marketingbureau, zodat je zeker weet dat de uitstraling van jouw bedrijf straks staat als een huis!

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Ben jij het ook beu om elke maand een klein fortuin uit te geven aan de nieuwste gadgets en tech-spullen voor je bedrijf? In deze razendsnelle wereld…
Welkom in de wereld van online shoppen, waar elke klik je dichter bij een aankoop brengt. Een wereld waarin bedrijven tactieken bedenken om jouw…
Problemen met de leidingen in huis kunnen voor huiseigenaren slechts kleine en kortstondige ongemakken veroorzaken, maar voor kantoren kan zelfs de…
De kans is groot dat je al wel weet dat een gietvloer voor kantoor daadwerkelijk prachtig is. Daarnaast is zo’n vloer ook nog eens extreem…
Het digitale tijdperk heeft geleid tot aanzienlijke veranderingen in de financiële sector, met name op het gebied van bankieren. Ondernemers worden nu…
Toptalent aantrekken voor je bedrijf kan moeilijk zijn. Dit is al helemaal het geval bij starters. Met een toename van externe werkomgevingen en…