Je kunt niet in de toekomst kijken. Is groeien dan altijd gokken? Zeker niet. Wie wijze lessen trekt uit zijn eigen data, komt zelden voor nare verrassingen te staan. Gebruik je sales en marketing-resultaten en voorspel je groei.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans 2023 van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Verkoopcijfers en groei

“Als je het niet kunt meten, kun je het niet managen”. In het geval van sales is dat helemaal waar. Sales kunnen wispelturig en kwetsbaar zijn. Je wil dus niet alleen zo goed mogelijk resultaten kunnen voorspellen, je wil de prestaties ook kunnen bijsturen. Daarvoor moet je ze begrijpen. En om ze te begrijpen, moet je ze meten. Doe je dat niet, dan manage je in feite weinig.   Salesdata helpen je om:

  • Huidige en vroegere resultaten te beoordelen
  • Sterke en zwakke plekken te herkennen
  • Voorspellingen te maken voor de toekomst
  • Gefundeerde beslissingen te nemen

  Wie vooruit wil, moet dus zijn eigen verkoopdata nauwgezet onder de loep nemen. Alleen zo krijg je de inzichten om je business gezond te laten groeien, zonder zorgen.  

Lessen uit je data

Door met real-time data te werken, kan je niet alleen behoorlijk nauwkeurig je sales voorspellen, maar ook realistische én uitdagende doelstellingen formuleren. En er is een hoop data voorhanden waar je heel wat mee kan:  

1. Slimme funnel

Bouw een funnel voor marketing en voor sales, zorg er dan voor dat je marketingfunnel goed aansluit op je salesfunnel, en hou je conversieratio’s in het oog. Zo weet de marketingafdeling hoeveel marketing qualified leads je salesmensen nodig hebben als ze groeicijfers willen (blijven) voorleggen.  

2. Versterk zwakke plekken

Wil je je verkoopproces bijschaven? Begin bij de fase(s) waarin je merkbaar minder converteert. Of kijk wat je kan doen aan de meest voorkomende reden dat een deal niet wordt aanvaard. Dankzij actuele data kan je gaan bijsturen voordat het echt fout loopt.  

3. Doorrekenen

Hoeveel kost het als een verkoopkans verloren gaat? Wat is de echte waarde van een project? Hoeveel levert elke medewerker op? Die antwoorden heb je nodig om écht te begrijpen hoe je business werkt. Want wie wil groeien, moet weten waarin te investeren.  

4. Bekijk waar je de meeste winst boekt

Probeer zowel successen als mislukkingen te begrijpen. Dat kan door bijvoorbeeld na te gaan in welke sector en regio je beste klanten zitten, maar ook door de factoren te identificeren die de afloop van een verkoopkans beïnvloeden. Zo weet je welke de beste kans op slagen hebben, en dus het meest je aandacht verdienen.  

Toekomstgericht verkoopproces

Door aan de hand van data en statistieken regelmatig de pols te nemen van je onderneming, leg je de fundering voor een toekomstgericht verkoopproces waarin prestaties continu worden geoptimaliseerd en er ruimte is om op tijd van strategie te veranderen.   Ook kan je je middelen optimaal gebruiken, zoals tijd, geld en personeel, weet je wie je waar moet inzetten en welke deals prioriteit verdienen. Zo kan je gezond groeien, zonder al te veel zorgen.  

Met CRM meer inzicht in je business

Met een gebruiksvriendelijke online CRM als Teamleader kan je niet alleen in een handomdraai je dagelijkse business meten en beoordelen, je kan er ook je groei mee voorspellen, zodat je op het juiste tempo personeel kan aannemen wanneer je business uitbreidt. Met de Statistieken-module kan je bovendien targets instellen, je meest profijtelijke klanten herkennen en je cashflow, inkomsten en omzet berekenen voor dit kwartaal én het volgende.    

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Nu er alsmaar meer bedrijven in Nederland te vinden zijn, betekent dit dat er in diverse branches sprake is van meer concurrentie. Dat houdt in dat het…
Als ondernemer ben je voortdurend op zoek naar nieuwe kansen. Denk aan mogelijkheden om partnerships aan te gaan met andere partijen, mogelijkheden om…
Je kent het wel: bellende collega’s, gesprekken die je vanuit de andere kamer kunt horen of muziekoverlast van de verdieping boven. Niks is zo…
Heb jij er altijd al van gedroomd om je eigen onderneming te starten? Dan is dit natuurlijk het perfecte moment! Vooral aan vakmensen is er vandaag de…
In de wereld van snelgroeiende bedrijven is het bijna onvermijdelijk dat je huidige bedrijfspand op een gegeven moment te klein wordt. Heb je al…
De juiste werkschoenen zijn essentieel op de werkvloer, en dit geldt voor tal van beroepen, mogelijk zelfs meer dan je in eerste instantie denkt. Er…