Categorieën

In samenwerking met
Blue Monday is in januari, maar ook maart heeft een blauw randje. Vanaf 1 maart is het namelijk weer tijd om belastingaangifte te doen. Voor sommige ondernemers gesneden koek, maar lang niet voor iedereen. Wist jij bijvoorbeeld dat je vaak een leuk belastingvoordeel kunt krijgen door je jaarruimte te benutten?

Inhoudsopgave

Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Start gratis Pensioen Scan en binnen 2 minuten heb je inzicht welke van de 8 opties voor pensioenopbouw het beste bij jouw situatie past

Even kort: wat is jaarruimte
De jaarruimte is het bedrag dat je maximaal van de Belastingdienst
per jaar in een persoonlijk pensioenpotje mag storten.

Pensioen opbouwen

Pensioen opbouwen voor later is altijd een goed idee. Of je dit nou doet door te sparen, beleggen of in een speciale pensioenrekening. Sparen of beleggen spreekt redelijk voor zich (al kunnen we hier ook een boekje over opendoen). Maar een pensioenrekening werkt net even wat anders. En heeft andere voordelen.

Belastingvoordeel vooral. En dat zijn de leukste. Zo valt het geld op een pensioenrekening niet onder de vermogensbelasting van box 3. Dat betekent dat je hier (nu) geen belasting over hoeft te betalen. Kun je in je zak steken dus.

Daarnaast: als je een bedrag op een pensioenrekening zet, krijg je bij je belastingaangifte van het jaar erop minstens 36,97% weer terug. Dat betekent dat van elke € 1000 die je stort je minstens € 369,70 weer terugkrijgt. Je mag zelf kiezen hoeveel geld je op deze pensioenrekening zet, maar het mag nooit meer zijn dan je jaarruimte.

Jaarruimte berekenen

Maar hoe kom je erachter of je jaarruimte hebt? Simpel: als je geen of te weinig pensioen opbouwt (en die kans is best groot), heb je waarschijnlijk jaarruimte. En die is sinds de Wet toekomst pensioenen waarschijnlijk hoger dan je misschien verwacht.

Waarop je jaarruimte gebaseerd is, hangt af van je dienstverband. Was je in loondienst? Dan is je jaarruimte gebaseerd op:

  • Je bruto-inkomen;
  • Je factor A. (Het totale bedrag dat je afgelopen jaar aan pensioen opbouwde bij een werkgever. Je vindt dit op je uniform pensioenoverzicht).


Was je heel 2023 ondernemer of freelancer? Dan is je jaarruimte alleen gebaseerd op je bruto inkomen.
Klinkt ingewikkeld, maar hoeft niet. Je berekent je jaarruimte in een handomdraai.

Maar wat heb je hier nou aan?

Heb je in 2023 een bedrag gestort op een pensioenrekening? Vergeet dit dan niet te melden bij je belastingaangifte straks in maart. Had je afgelopen jaar/jaren wel een jaarruimte maar heb je die niet gebruikt? Geen zorgen, dat kun je alsnog doen onder de noemer: reserveringsruimte. Dit is het totaal aan ongebruikte jaarruimte van de afgelopen 10 jaar. Dit bedrag mag je in één keer storten in een pensioenpotje. Bijvoorbeeld een pensioenrekening-beleggen of een pensioenrekening-sparen. De kans is groot dat je dan in 2025 alsnog profiteert van een fijn belastingvoordeel. 

En start je hier nu mee? Dan kun je langer profiteren van het rendement-op-rendement effect. Rendement is de winst die je maakt uit een belegging (voor of na aftrek van kosten). Dit geld kun je dan, inclusief rendement, het jaar erop doorbeleggen. Waardoor je hier opnieuw rendement over behaald, enzovoort. Hoe langer je dat doet, hoe hoger je uiteindelijke rendement.*  

Dus lukt het niet om dit jaar alles uit je belastingaangifte te halen? Pak dan je financiën erbij, kijk naar de mogelijkheden neem volgend jaar revanche!

* Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en je kunt een deel van je inleg verliezen.

Nieuwsgierig naar welke pensioenoptie het beste bij jouw situatie past? Start de gratis Pensioen Scan

BrandNewDay

Brand New Day, partner van De Zaak

Brand New Day is een online pensioenbank van deze tijd, onze klanten beleggen en sparen voor later. En net als bij de oprichting in 2010 houden we ervan om ouderwets hard te rennen voor onze klanten én om een prijsvechter te zijn. Calvinistisch in kosten, bourgondisch in service. Dat zijn we in een notendop.

Bekijk alle artikelen van Brand New Day>

Lees ook…
Een aanvullend pensioen opbouwen is voor zzp’ers geen luxe, maar een noodzaak. Want als je nu actie onderneemt, voorkom je later een hoop problemen. In…
Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen ingegaan. Daardoor gaat er veel veranderen, ook voor zzp’ers. Je kunt bijvoorbeeld nu een groter deel…
Wie zijn schaapjes allemaal op het droge heeft, hoeft niet bang te zijn om later op een houtje te moeten bijten. Maar is het dan nog steeds de moeite…
Je bent volop aan het ondernemen en je denkt nog lang niet aan stoppen of met pensioen gaan. Toch is het belangrijk om nu al na te denken over morgen….
Pensioenopbouw als zzp’er lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar vroeg of laat wordt het realiteit. Wist je dat je als zzp’er meer risico loopt…