Categorieën

De meeste ondernemers kampen met een hoge werkdruk, omdat ze (te) veel werk op hun bord hebben. U waarschijnlijk ook. Dit hoort op zich wel bij, toch is het vaak lastig om die hoeveelheid taken te verstouwen. Laten liggen is geen optie, omdat het dan later dubbel en dwars weer terugkomt. Dus gaat u toch maar weer aan de slag. Drie tips om de regie over uw werkdruk weer in handen te nemen.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Hoge werkdruk

U doet van alles een beetje, houdt zo alle ballen in de lucht en werkt consequent te lange dagen. Pas na structureel echt te veel werk, krijgt u uiteindelijk door dat het te veel is geworden.

Niet gek, deze manier van werken maakt u moe. De inhoud van het werk bevalt u wel, maat u voelt continu een hoge werkdruk en de grens van wat u volhoudt komt in zicht.

Negeren is een groot energielek

Het lastige is dat we vaak de neiging hebben om de druk die we ervaren zoveel mogelijk te negeren. Want dan lijkt het of we er minder last van hebben. Maar onder de oppervlakte broeit het gewoon door en zorgt het (ongemerkt) voor een groot energielek.

En zolang u het negeert, hoeft u er ook geen verantwoordelijkheid voor te nemen. Te druk ervaren we nogal eens als een teken van zwakte. Anderen gaan toch ook door? En zo kijken we allemaal naar elkaar.

Als u beter voor uzelf wilt zorgen, zult u meer moeten doen dan alleen maar ‘roepen dat u zo druk bent!’ U bent degene die de verantwoording draagt om goed voor uzelf te zorgen. Als ondernemer kunt u dit niet delegeren aan een baas of aan wie dan ook.

Het is dus zaak om aandacht aan uw situatie te geven, in plaats van hem te negeren. Dan wordt helder wat er precies allemaal speelt en kunt u op basis daarvan goede en duidelijke keuzes maken.

3 tips om de regie over uw werkdruk te krijgen

1.  Ga eens achterover zitten, bekijk wat er allemaal speelt en wat u daarvan écht belangrijk vindt. Door er bewust naar te kijken, ziet u wat belangrijk voor u is en wat niet, of minder. U weet het beste waar u vindt dat aandacht voor nodig is binnen uw bedrijf en welke dingen er anders opgelost kunnen of moeten worden.

2. Maak uw keuzes. Kies waar u uw aandacht aan wilt besteden, weet waarom u deze keuzes maakt en ken de argumenten die dit onderbouwen. Schrijf het op zodat u precies weet wat u wilt en waarom.

3. Ga het gesprek aan met anderen in het bedrijf en doe een voorstel over hoe u het werk wilt aanpakken op basis van uw keuzes. U zult merken dat u een heel ander gesprek krijgt. Wellicht krijgt u het niet helemaal precies zoals u wilt, maar het is zeker dat er iets zal veranderen.

Kortom: als u ECHT van uw te drukke agenda af wilt, zet dan zelf de eerste stap door te bepalen wat u niet meer wilt doen.

Deze drie tips kunt u trouwens ook meegeven aan werknemers die vaak bij u aankloppen over een hoge werkdruk.

Van dezelfde auteur:

– Zo werkt timemanagement wél: 3 tips »
Win 3,5 uur per dag! 3 tips om ongestoord te werken »
3 tips om plannen weer op te pakken »
5 tips om perfectionisme de baas te blijven »

Over de auteur:
Callista Roelofs is eigenaar van WaanBrekers en trainer en coach. Ze begeleidt ondernemers en managers die worstelen met de Waan van de Dag om te doen wat er écht toe doet.

“Ik help hen een veel grotere toegevoegde waarde te leveren aan hun organisatie, door het inzetten van hun eigen kwaliteiten en authenticiteit. Dit levert meer rust, meer plezier, meer energie én meer resultaat op.”

Voor meer informatie kijk op www.waanbrekers.nl Daar kunt u zich ook registreren voor haar gratis eBook met vijf handige stappen om te bereiken wat u écht wilt.

Volg Callista via haar blog of via Twitter

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
In deze tijd van arbeidskrapte is investeren in opleidingen van je medewerkers een strategische zet om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Benieuwd…
Wil jij je bedrijf klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat je medewerkers blijven ontwikkelen en ontwikkelen? Ontdek hoe de SLIM-regeling…
6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet…
Sinds 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je scholing die wettelijk verplicht is…
In deze globaliserende markt is voor steeds meer ondernemers een vloeiende beheersing van Engels cruciaal. En hoewel Nederlanders over het algemeen…