Categorieën

Zet de automatische piloot eens uit, pak uw werk anders aan normaal en gebruik uw kwaliteiten. U hoeft zichzelf daarvoor niet volledig te veranderen - een paar kleine aanpassingen kunnen al een enorme boost geven. Deze 5 tips helpen daarbij.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

1. Wees geen robot

U doet klussen omdat die nu eenmaal gedaan moeten worden, en gebruikt daarvoor de vaardigheden die vereist zijn. Omdat u het altijd op die manier hebt gedaan, of omdat het nou eenmaal zo in de taak- of functieomschrijving staat.

Herkenbaar?

Als u zo goed mogelijk probeert te voldoen aan wat van u wordt verwacht, wordt u goed beschouwd een soort ‘aangeklede robot’. U wordt bestuurd door de organisatie of het bedrijf dat aan de knoppen draait. Zij bepalen wat u moet doen en hoe u het moet doen.

U gaat mee in een ‘u vraagt wij draaien’-systeem. Het kan echter niet anders dan dat dit wringt met wat u met uw unieke kwaliteiten kunt bieden. U doet wel wat u aardig goed kunt, maar legt uw eigenheid er niet (voldoende) in. Dit maakt u mat en werkt middelmatigheid in de hand. Of het veroorzaakt een burn-out, omdat u zichzelf forceert in een harnas dat niet past.

2. Haal meer plezier en voldoening uit uw werk

De kern van het probleem is dat u een ander de leiding geeft over uzelf en daarmee uw eigen uniek-zijn opgeeft.

Juist door uw kwaliteiten in te zetten, ervaart u het meeste plezier en voldoening in uw werk. Dat zorgt ervoor dat u kunt excelleren en in de aangename energieke stand komt die maakt dat u er vol voor gaat! Dat is fijn voor uzelf én het biedt tegelijkertijd een grotere toegevoegde waarde voor de organisatie.

3. Zet uw talent in voor de doelstelling

Bedenk geen doelstellingen alleen maar omdat die zo leuk passen bij uw talenten. Dat is niet de bedoeling. Dan wordt u een soort ongeleid projectiel dat in een organisatie zijn eigen gang gaat.

De uitdaging is juist dat u organisatiedoelen behaald met de inzet van uw talenten.

4. Deze 5 stappen geven u een enorme positieve boost

Met een paar kleine aanpassingen kan uw werk al een enorme vlucht nemen. Veel mensen denken dat ze hun werkwijze volledig moet aanpassen en allerlei vaardigheden moeten ontwikkelen om dat voor elkaar te krijgen en schrikken er daarom van terug. Maar het enige dat u hoeft te doen is aan uw werk toevoegen wat u al heel erg goed kunt; namelijk uw kwaliteiten!

1. Kijk hoe u een klus normaal gesproken zou doen
Pak een klus die nu op uw bordje ligt. Schrijf op wat hierbij van u wordt verwacht en hoe u dat altijd heeft aanpakt. Het is bijvoorbeeld uw taak om iedereen dit jaar te beoordelen. Normaal kijkt u naar de resultaten die uw medewerkers hebben gehaald,  informeert op een aantal plekken naar het functioneren van die medewerkers en voegt hier uw eigen beeld aan toe. U zet dat in het beoordelingsformulier en vertelt hierover in een individueel gesprek.

2. Bepaal uw kwaliteit met meerwaarde
Bepaal welke van uw kwaliteiten een meerwaarde kunnen hebben voor deze klus. Stel dat uw kwaliteiten ‘spontaan’ en ‘doelgericht’ zijn.

3. Verander uw aanpak
Kijk wat u kunt veranderen aan uw aanpak als u deze kwaliteit volledig gebruikt. Wilt u uw spontaniteit inzetten? Dan kunt u ervoor kiezen om kort uw eigen beeld te vormen en het gesprek met de medewerker te gebruiken om een gezamenlijk juist beeld te vormen. Wilt u uw doelgerichtheid inzetten? Dan kunt u ervoor kiezen om het beoordelen van afgelopen jaar kort te houden en samen te kijken naar welke doelen volgend jaar van belang zijn en wat iemand hiervoor nodig heeft.

4. Ga die drempel over
Ga het doen. Heb het lef om het anders te doen. Meestal moet u er een drempel voor over. Als u die eenmaal over bent, wordt het leuk en gaat het bijna als vanzelf.

5. Kijk naar wat het oplevert
Kijk terug. Wat heeft het u opgeleverd aan resultaat en positieve energie? Neem uw persoonlijke rendement onder de loep. U dwingt zichzelf daarmee te bekijken of het de moeite waard is om een volgende keer weer die drempel (dat drempeltje?) over te gaan.

Kortom: werken vanuit uw eigen kwaliteiten en doe de dingen op uw manier. U legt daarmee uw hart in uw werk en wordt geen robot.

5. Van dezelfde auteur:

Creëer uw eigen positieve succes-spiraal met deze 3 tips »
In 5 stappen uw uitstelgedrag de baas »
– Zo werkt timemanagement wél: 3 tips »
Win 3,5 uur per dag! 3 tips om ongestoord te werken »
3 tips om plannen weer op te pakken »
5 tips om perfectionisme de baas te blijven »

Over de auteur

Callista Roelofs is eigenaar van WaanBrekers en trainer en coach. Ze begeleidt ondernemers en managers die worstelen met de Waan van de Dag om te doen wat er écht toe doet.

“Ik help hen een veel grotere toegevoegde waarde te leveren aan hun organisatie, door het inzetten van hun eigen kwaliteiten en authenticiteit. Dit levert meer rust, meer plezier, meer energie én meer resultaat op.”

Kijk voor meer informatie op www.waanbrekers.nl Daar kunt u zich ook registreren voor haar gratis eBook met vijf handige stappen om te bereiken wat u écht wilt.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
In deze tijd van arbeidskrapte is investeren in opleidingen van je medewerkers een strategische zet om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Benieuwd…
Sinds 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je scholing die wettelijk verplicht is…
In deze globaliserende markt is voor steeds meer ondernemers een vloeiende beheersing van Engels cruciaal. En hoewel Nederlanders over het algemeen…
Wil jij je bedrijf klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat je medewerkers blijven ontwikkelen en ontwikkelen? Ontdek hoe de SLIM-regeling…
6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet…