De introductie van Het Nieuwe Werken (HNW) leidde bij veel managers tot grote weerstand. De belangrijkste oorzaak: angst om controle te verliezen. Kritische vragen als 'Hoe kan ik controleren waar iedereen precies mee bezig is?', 'Hoe leer ik mijn mensen kennen als ik ze zo weinig zie?' en 'Wat gebeurt er met het teamgevoel van mijn afdeling?' spelen hierbij een rol.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

De introductie van Het Nieuwe Werken (HNW) leidde bij veel managers tot grote weerstand. De belangrijkste oorzaak: angst om controle te verliezen. Kritische vragen als ‘Hoe kan ik controleren waar iedereen precies mee bezig is?’, ‘Hoe leer ik mijn mensen kennen als ik ze zo weinig zie?’ en ‘Wat gebeurt er met het teamgevoel van mijn afdeling?’ spelen hierbij een rol.
Nu flexwerken anno 2015 niet meer weg te denken is uit de maatschappij krijgen managers te maken met een nieuwe uitdaging. Binnen de  groep thuiswerkers is er een groep die locatie onafhankelijk werken wel erg serieus neemt: de Digital Nomads. Pieter Levels, oprichter van Nomad List voorspelt zelfs dat er in 2035 maar liefst een miljard digital nomads zullen zijn.

Virtueel managen

Huidige deelnemers aan het HNW komen doorgaans wekelijks naar kantoor, zijn regelmatig fysiek aanwezig bij team overleggen en stellen een face-to-face voortgangsgesprek op prijs. Voor de digitale nomade geldt echter dit niet. In de praktijk kan het voorkomen dat een leidinggevende een tijdelijke project medewerker misschien wel nooit in levende lijve ontmoet. Maar hoe ga je er als project manager zijnde mee om als je te maken hebt met een team dat voor het grootste gedeelte of misschien zelfs uitsluitend uit werkende globetrotters bestaat? Mark Pohlmann, Project Manager bij Hewlett Packard, beschrijft in dit artikel hoe je met een team dat wereldwijd gestationeerd is weldegelijk optimale resultaten kunt boeken. Hij gaat hier met name in op de fundamentele rol die het gebruik van de virtuele task manager Droptask speelt. Maar met een overzichtelijke en efficiënte online werkplek alleen ben je er nog niet.

Coaching 2.0

Naast plannen en organiseren behoren ook coaching en sturing van medewerkers tot de kerntaken van een goede manager. Een team bestaande uit telewerkers vraagt om een andere aanpak dan een team die dagelijks op dezelfde werkvloer rondloopt vraagt. De volgende drie boeken vormen een uitstekende leidraad naar succesvol (team) management op afstand.
Influencing Virtual Teams: 17 Tactics That Get Things Done with Your Remote Employees. – Hassan Osman Dit boek is een bestseller op Amazon in maar liefst drie categorieën. Hassan Osman behandelt onderwerpen zoals communicatie, onderhandelingen en het uitoefenen van invloed waarbij de gebruikte tactieken gebaseerd zijn op psychologisch onderzoek.
Managing without walls: Maximize Success with Virtual, Global, and Cross-cultural Teams – Colleen Garton en Kevin Wegryn Een praktisch handboek dat onder andere advies geeft over hoe een virtueel team succesvol te ontwikkelen en te coachen. Schrijfster Colleen Garton is oprichter van de Garton Consulting group, heeft vier boeken geschreven en is werkzaam als succesvol trainer en business coach.
Mastering Virtual Teams: Strategies, Tools, And Techniques That Succeed – Deborah L. Duarte en Nancy Tennant Snyder Met behulp van handige tools , praktische oefeningen  en real -life voorbeelden laat dit boek zien hoe je met moderne communicatietechnologie virtuele teams het best ondersteunt. Nieuwe strategieën worden uiteengezet waarbij afstand en tijdsverschil geen rol meer spelen. Tip: ook verkrijgbaar op Itunes.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Wil jij je bedrijf klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat je medewerkers blijven ontwikkelen en ontwikkelen? Ontdek hoe de SLIM-regeling…
6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet…
The war for talent is volop aan de gang en nog nooit wisselden zoveel werknemers – 1 op de 5 in 2022 – van werkgever. Bedrijven trekken alles uit…
Sinds 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je scholing die wettelijk verplicht is…
In deze tijd van arbeidskrapte is investeren in opleidingen van je medewerkers een strategische zet om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Benieuwd…