Elk jaar, in 2024 op 9 mei, vindt Hemelvaartsdag plaats. De hemelvaart van Jezus wordt dan herdacht. Hoe komt het dat Hemelvaartsdag altijd een andere datum heeft en moet je je werknemers op Hemelvaartsdag vrij geven? En moet je werknemers, die op Hemelvaartsdag werken, compenseren? In dit artikel gaan we daar nader op in.

Benieuwd wat je kan doen om je medewerkers meer te laten bewegen om verzuim te voorkomen? Download het gratis whitepaper “Bewegen tijdens het werk”.

Inhoudsopgave

Wat is Hemelvaartsdag?

Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag, 40 dagen na Pasen. Op deze dag herdenken christenen de hemelvaart van Jezus Christus, die volgens de Bijbel veertig dagen na zijn opstanding naar de hemel opsteeg.

Voor christenen is Hemelvaartsdag een belangrijke christelijke feestdag omdat het een herinnering is aan de belofte van Jezus dat hij terug zal keren naar de aarde. Het is ook een dag van dankbaarheid voor de verlossing die Jezus bracht door zijn leven, dood en opstanding.

Waarom heeft Hemelvaartsdag elk jaar een andere datum?

De exacte datum van Hemelvaartsdag verschilt elk jaar omdat de datum van Pasen elk jaar anders is. In 2024 valt Hemelvaartsdag bijvoorbeeld op donderdag 9 mei. Hieronder vind je de data van Hemelvaartsdag voor de komende jaren:

  • 2025: donderdag 29 mei
  • 2026: donderdag 14 mei
  • 2027: donderdag 6 mei 

Is Hemelvaartsdag een officiële vrije dag?

Hemelvaartdag is in Nederland een officiële feestdag en daarom hebben de meeste werknemers in Nederland op deze dag vrij. Een wettelijk recht op een vrije dag tijdens een feestdag bestaat echter niet.

Het kan dus zijn dat sommige werknemers wel moeten werken op Hemelvaartdag. Het is daarom verstandig voor een werknemer om de regels omtrent vrije dagen op feestdagen in het contract of cao te raadplegen, of navraag te doen bij jou als werkgever.

Hebben werknemers op Hemelvaartsdag recht op een toeslag?

Het is slim om waar mogelijk rekening te houden met de voorkeur van je werknemers. Ook is het een goed idee om je werknemers voor werken op een feestdag een extra compensatie te geven, bijvoorbeeld in de vorm van een toeslag of een vervangende vrije dag.

De hoogte van de toeslag kan verschillen per cao of arbeidsovereenkomst en kan bijvoorbeeld een percentage zijn van het reguliere uurloon of een vast bedrag. Ook hier is het voor de werknemer raadzaam om te zien wat er in de cao of arbeidsovereenkomst staat, of navraag te doen bij jou als werkgever.

Wie hebben er in ieder geval vrij op Hemelvaartsdag?

Scholieren en studenten zijn vrij op Hemelvaartsdag. Alle scholen en universiteiten zijn namelijk gesloten. Ook ambtenaren zijn op deze dag vrij. Het kan wel afwijken voor de politie, defensiepersoneel en academische ziekenhuizen.

Werken tijdens Hemelvaartsdag in de horeca, detailhandel en recreatie is juist aanbevolen, omdat dan extra omzet kan worden gecreëerd.

Welke andere christelijke feestdagen zijn er?

  • Kerstmis – Op 25 december wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. Ook 26 december (Tweede Kerstdag) is een christelijke feestdag.
  • Goede Vrijdag – Op de vrijdag voor Pasen wordt herdacht dat Jezus werd gekruisigd en stierf aan het kruis.
  • Pasen – Op de zondag na de eerste volle maan na de lente-equinox (rond 21 maart) wordt de opstanding van Jezus uit de dood gevierd.
  • Hemelvaartsdag – Op de 40e dag na Pasen wordt herdacht dat Jezus naar de hemel opsteeg.
  • Pinksteren – Op de 50e dag na Pasen wordt gevierd dat de Heilige Geest neerdaalde op de apostelen van Jezus.

Naast deze belangrijkste christelijke feestdagen zijn er ook nog andere feestdagen die in sommige kerken of landen worden gevierd, zoals Driekoningen, Aswoensdag, Maria-Hemelvaart, Allerheiligen en Allerzielen.

Zitten is één van de grootste risico’s van verzuim. Tijd om in beweging te komen! Maar hoe stimuleer je je werknemers? Download het whitepaper “Bewegen tijdens het werk” met praktische tips & tricks en verlaag vandaag nog jouw risico op langdurig verzuim.

Peter Westhof

Peter Westhof

Ik schrijf als journalist veel over ondernemerszaken en voor De Zaak specifiek over energie voor ondernemers. Ook heb ik veel ondernemers geïnterviewd. Ondernemers willen vooral graag ondernemen, zo heb ik gemerkt. Het is buitengewoon handig en waardevol voor hen als een site als De Zaak op een begrijpelijke manier bepaalde ingewikkelde onderwerpen uitlegt. Daar draag ik graag aan bij.
Lees ook…
Veel mkb’ers bepalen de salarissen op basis van individuele onderhandelingen. Naarmate je bedrijf groeit, kan dit leiden tot beloningsverschillen. Het…
Zelf je personeel beoordelen is als ondernemer niet altijd eenvoudig. Met de 360 graden feedback-methode hoef je het niet alleen te doen. Je verzamelt…
Je hebt een beoordelingsgesprek met een medewerker op de agenda staan. Deze werknemer meldt zich regelmatig ziek. Mag je dit verzuim meewegen in de…
Hoge werkdruk kan leiden tot meer ziekteverzuim en uiteindelijk een burn-out. Vervelend voor werknemers, maar ook voor jou als werkgever. Werk stapelt…
Een werknemer is een kersverse moeder of trotse papa geworden. Die werknemer wil minder werken om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Nog even…
Sinds 2 augustus 2022 hebben ouders en verzorgers recht op (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof. Dat heeft consequenties voor jou als werkgever en…