Een persoonlijk ontwikkelingsplan helpt je personeel om alles uit zichzelf te halen. Je stelt er doelen mee op die helpen bij de zakelijke én persoonlijke ontwikkeling van een medewerker. Zo geef je iemand meer waarde, voor zichzelf én voor jouw bedrijf. Hieronder alles dat je moet weten over het persoonlijk ontwikkelingsplan.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Een persoonlijk ontwikkelingsplan (pop) is bedoeld om een medewerker te ondersteunen in zijn persoonlijke ontwikkeling. Het is een plan waarin de medewerker aangeeft wat hij nog wil bereiken in zijn carrière. Bij die doelen hoort een stappenplan. En natuurlijk houdt de medewerker in dit plan ook bij wat de voortgang is van het proces om de gestelde doelen te bereiken.

Een pop maakt iemand nooit in zijn eentje: een HR-medewerker of leidinggevende geeft ondersteuning bij het opstellen én het uitvoeren van het plan. Je kunt het dan ook beschouwen als een overeenkomst tussen de werkgever en de werknemer.

Zo maak je werk van een persoonlijk ontwikkelingsplan

Een pop maken is niet ingewikkeld, maar je moet er samen met je werknemer wel even voor gaan zitten. Want de persoonlijke ontwikkeling van een medewerker en wat hij nog wil bereiken in zijn carrière, in de nabije of in de verdere toekomst, staat centraal. Daarbij kijk je samen naar waar iemand wel en (nog) niet zo goed in is en welke vaardigheden iemand verder wil ontwikkelen.

Een persoonlijk ontwikkelingsplan maak je altijd SMART. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel/aanwijsbaar, realistisch en tijdgebonden. Meestal wordt voor een pop uitgegaan van een periode van een jaar, maar een andere termijn kan natuurlijk ook. Dit alles leg je vast in een pop (het persoonlijk ontwikkelingsplan).

De voordelen van een persoonlijk ontwikkelingsplan

Een persoonlijk ontwikkelingsplan helpt je personeel zich verder te ontwikkelen. Het zorgt ervoor dat je kansen ziet om iemand te laten groeien, waarmee je waarde toevoegt aan je organisatie. Een pop brengt veel voordelen met zich mee:

  • Iemand gaat eens goed nadenken over zichzelf, zijn wensen en wat bij hem past, maar ook wat hij wil, al goed kan en wat nog niet
  • Iemand wordt beter in zijn vak en kan talenten ontwikkelen
  • Iemand kan zijn functie uitbreiden
  • Iemand kan zich ontwikkelen tot een echte specialist
  • Iemand kan overstappen naar een andere afdeling of functie
  • Misschien komt er bij een persoonlijk ontwikkelingsplan wel een cursus of studie kijken: die nieuwe kennis geeft waarde aan jouw organisatie en geeft de medewerker een betere positie op de arbeidsmarkt.

Wanneer maak je een persoonlijk ontwikkelingsplan, vraag je? Dat kan in de volgende situaties veel waarde hebben voor de persoonlijke ontwikkeling van een persoon:

  • Tijdens een studie of stage, zo kan iemand ontdekken welke richting op te gaan
  • Bij een baan, voor blijvende zelfontwikkeling of wanneer iemand niet lekker in zijn functie zit, bijvoorbeeld omdat die te zwaar of juist niet uitdagend genoeg is.

Hoe kun je ontwikkelingsdoelen opstellen?

Om de doelen te bereiken, moet je de medewerker zichzelf goede vragen laten stellen. Bijvoorbeeld:

  • Wat voor soort persoon ben ik?
  • Wat vind ik belangrijk in een baan?
  • Waar ben ik goed in?
  • Waar wil ik beter in worden?
  • Wat wil ik bereiken in mijn baan?
  • Wat doe ik graag?
  • Welke richting wil ik graag op?
  • Wat zijn mijn ambities voor de toekomst?
  • Hoe kan ik beter worden in mijn functie?
  • Welke vaardigheden kunnen me helpen?
  • Wat kan ik leren om mezelf te verbeteren (persoonlijk of in mijn werk)?

Hoe stel ik een persoonlijk ontwikkelingsplan op?

Een persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen kan heel gemakkelijk aan de hand van de volgende stappen:

Stap 1: Stel doelen op

De allereerste stap om een persoonlijk ontwikkelingsplan op te stellen is om een of meerdere doelen op te stellen. Door de doelen SMART te maken, zorg je ervoor dat je er werkelijk mee aan de slag kan gaan.

Stap 2: Geef de doelen een prioriteit

Heb je meerdere doelen? Dan is het belangrijk alle doelen een prioriteit mee te geven. Zo weet je waar eerst op gefocust moet worden.

Stap 3: Vermeld het huidige niveau

Bij elk doel is het handig om aan te geven op welk niveau iemand nu zit. Aan het eind van het traject kun je dan de groei zien die iemand heeft doorgemaakt.

Stap 4: Geef het gewenste niveau aan

Belangrijk is ook om aan te geven op welk niveau iemand aan het einde van het traject zou willen zitten: zo geef je een duidelijk doel aan.

Stap 5: Stel een deadline vast

Zorg ervoor dat je een specifieke einddatum aan het traject koppelt. Alleen zo kun je een duidelijke planning opstellen.

Stap 6: Stel acties of subdoelen op

Nu je je doelen weet en wanneer die bereikt moeten zijn, kun je gerichte acties gaan opstellen. Wat moet iemand doen om zijn doel(en) te bereiken?

Stap 7: Maak een duidelijke en complete planning

Zet ook bij al die acties weer een deadline. Het kan namelijk heel goed zijn dat het persoonlijk ontwikkelingsplan uit meerdere kleine doelen bestaat die samen een groter doel moeten bereiken. Alleen met een duidelijke planning zorg je ervoor dat alles op tijd af komt.

Stap 8: Waar werk je naartoe?

Maak concreet wat iemand precies wil bereiken: wat is het gewenste resultaat?

Stap 9: Welke ondersteuning is er nodig?

Bekijk tot slot of er hulp nodig is van iemand anders, binnen of buiten jouw organisatie. Zet dat dan duidelijk op een rijtje.

Nu weet je precies hoe je een persoonlijk ontwikkelingsplan opstelt en wat er allemaal bij komt kijken. Maar wist je ook dat het voor ondernemers ook heel belangrijk is om hun toekomstvisie op papier te zetten? In ons artikel In 8 stappen jouw toekomstvisie op papier lees je precies hoe je dat doet.

Veelgestelde vragen

Wat staat er in een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Een persoonlijk ontwikkelingsplan (pop) bevat informatie over de doelen en ambities van een persoon met betrekking tot zijn persoonlijke groei en ontwikkeling. Hierin worden stappen beschreven die genomen kunnen worden om deze doelen te bereiken, inclusief mogelijke middelen, tijdspaden en verantwoordelijkheden.

Hoe maak je een pop?

  • Bepaal wat je wilt bereiken op de lange termijn en waarin je wilt groeien.
  • Bepaal waar je nu staat en wat je sterke en zwakke punten zijn.
  • Bedenk hoe je je doelen kunt bereiken en bepaal de stappen die nodig zijn.
  • Maak een gedetailleerd plan met de stappen die je zult ondernemen om je doelen te bereiken.
  • Volg je plan en houd bij hoe je vordert. Aanpassen waar nodig.

Wat is verschil tussen een persoonlijk ontwikkelingsplan (pop) en een persoonlijk actieplan (pap)?

Een persoonlijk ontwikkelingsplan (pop) richt zich op het verbeteren van vaardigheden en kwaliteiten op de lange termijn. Het gaat om het identificeren van doelen voor persoonlijke groei en het ontwikkelen van een plan om deze doelen te bereiken. Een persoonlijk actieplan (pap) is daarentegen gericht op het oplossen van specifieke uitdagingen of het bereiken van specifieke doelen op korte termijn. Het gaat om het vaststellen van concrete stappen om deze doelen te bereiken en de voortgang te volgen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
In deze tijd van arbeidskrapte is investeren in opleidingen van je medewerkers een strategische zet om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Benieuwd…
Sinds 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je scholing die wettelijk verplicht is…
6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet…
Wil jij je bedrijf klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat je medewerkers blijven ontwikkelen en ontwikkelen? Ontdek hoe de SLIM-regeling…