Categorieën

Plus tips voor beginnende freelancers

Je kent ze misschien wel. Die mensen zonder vaste baan met opdrachten overal en nergens. Ze worden zzp’ers, freelancers en zelfstandige ondernemers genoemd. Wat een zzp’er precies is en wanneer het interessant is om als zzp’er aan de slag te gaan, lees je in dit artikel.

Is werkstress een probleem binnen jouw team? Pak stress gerelateerd verzuim aan met gerichte adviezen. Download het whitepaper ‘Werkstress’ voor praktische inzichten en voorkom verzuim door werkstress.

Inhoudsopgave

Wat is het verschil tussen een zzp en freelance?  

Om alle verwarring gelijk de wereld uit te helpen: tussen een zzp’er, een freelancer en een zelfstandig ondernemer zit geen verschil. Er zijn gewoon verschillende benamingen voor. Zzp staat voor zelfstandige zonder personeel.

Zelfstandigen zonder personeel werken voor verschillende opdrachtgevers, hebben geen vast dienstverband (hoewel sommigen er een parttime job naast houden) en hebben wisselende inkomsten. Een zzp’er valt altijd onder de rechtsvorm van een eenmanszaak. De eigenaar is volledig aansprakelijk voor de onderneming. Ook met zijn privévermogen. 

Voordelen voor een zzp’er

Ondernemen neemt ook voor zzp’ers risico’s met zich mee, maar heeft natuurlijk ook heel veel voordelen. 

Jij bepaalt de tijd en de plek 

Zo ben je helemaal vrij in het vullen van jouw agenda. Als jij de ene week liever op zaterdagochtend werkt, omdat je die week daarna een middag vrij wilt, is dat geen probleem. Jij bent de baas en kan ook zelf jouw uurtarief bepalen.

En met veel werk is het tegenwoordig zelfs zo dat een zzp’er niet alleen zelf kan bepalen wanneer die werkt, maar ook waar die werkt. We doen steeds meer online, dus waar jij fysiek uithangt, is steeds minder relevant. Je kiest zelf waar en wanneer jij jouw zelfgekozen opdrachten uitvoert.

Verschillende opdrachtgevers

Cliché maar waar: als ondernemer kan je écht doen wat je leuk vindt. Je bepaalt namelijk zelf welke klussen je aanneemt en waar je je in wilt specialiseren. Je biedt de diensten of producten aan die jij graag wilt aanbieden en hoeft niet te dansen naar de pijpen van een ander. 

Fiscale Gevolgen

Waar iemand in vaste dienst gebakken zit als het gaat om financiële veiligheid, kan jij profiteren van fiscale voordelen. En kun je jouw betaalde btw terugvragen bij de btw-aangifte die je ieder kwartaal doet. Daarnaast heb je recht op allerlei aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek. Hier staan alle aftrekposten bij de Belastingdienst voor je op een rij. 

Nooit saai 

Als startende zelfstandige zonder personeel heb je meerdere opdrachtgevers en is je werk dus vrijwel altijd divers. Je hebt meerdere opdrachten tegelijkertijd of focust je een tijd op één project en hopt na niet al te lange tijd door naar de volgende opdracht. Mooi bijkomend voordeel: jouw netwerk is ongetwijfeld groter dan die van jouw vrienden die iedere dag hetzelfde kantoor in- en uitlopen. 

Nadelen voor een eenmanszaak

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen (en zoals we al zeiden risico’s) waar je zzp’ers rekening mee moeten houden.

Zelf verantwoordelijk

Eigen baas zijn, zorgt voor vrijheid, maar de tegenhanger van die vrijheid is natuurlijk wel dat je zelf verantwoordelijk bent. Zo moet jij ervoor zorgen dat je een nieuwe opdracht binnensleept nadat je de vorige goed en netjes hebt afgerond en dat je de zaken rondom onder andere je pensioen en verzekering goed geregeld hebt. Waar iemand in vast dienstverband namelijk standaard via de werkgever is verzekerd en pensioen opbouwt, moet jij jezelf verzekeren en zelf centen sparen voor de oude dag.

Wisselende inkomsten

Een werknemer kan iedere maand rekenen op een vast maandsalaris. Zzp’ers moeten met hun eigen bedrijf zelf de boontjes doppen. Of je een hoog uurtarief of een laag uurtarief hanteert, is helemaal aan jou, maar dan nog kan het zo zijn dat je de ene maand minder inkomsten hebt dan de andere maand. Dit is namelijk sterk afhankelijk van de hoeveelheid klussen die je binnensleept. Zeker van een vast inkomen ben je met een eenmanszaak dus niet.

Administratie voor zzp’ers

Ondernemen is (toch) niet alleen maar doen wat je leuk vindt. Je hebt ook een aantal dingen die je nou eenmaal moet doen. Neem de administratie. Je moet zelf de administratie bijhouden, offertes maken, facturen versturen, de boekhouding doen, de belastingen regelen en bij de Belastingdienst aangifte doen voor de inkomstenbelasting en de omzetbelasting etc. Uiteraard kan je hiervoor een boekhouder in de arm nemen of kiezen voor een boekhoudprogramma, maar denk er wel aan dat dat kosten met zicht meebrengt.

Zakelijke kosten

Kies je voor het ondernemerschap dan zijn er ook een aantal zakelijke kosten waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een pand of het aanschaffen van een bedrijfsbus. 

Rechtsvorm kiezen

Startende ondernemers kunnen starten als zzp’er, maar kunnen ook kiezen voor een andere rechtsvorm. Zo zijn er bijvoorbeeld de rechtsvormen vennootschap onder firma (vof), een besloten vennootschap (bv), een naamloze vennootschap (nv) een vereniging of een stichting.

Bij de rechtsvormen eenmanszaak of vof ben je ook met je privé vermogen aansprakelijk. Als de zaken slecht gaan kan dit dus financiële gevolgen hebben. Bij een bv of een nv ben je niet aansprakelijk met je eigen vermogen. Benieuwd welke rechtsvorm goed bij jou past? Kom erachter met de beslistool van de Kamer van Koophandel.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.


Ga jij als startende zzp’er aan de slag? 

Ben jij iemand met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, kan je goed je eigen tijd en werk indelen en vind je dat ook leuk? Dan is zzp’er worden zeker iets voor jou en ben je er klaar voor om als startende ondernemer aan de slag te gaan.

Ben je meer iemand die houdt van zekerheid, vastigheid en krijg je stress bij het idee dat je geen vangnet hebt en je eigen boontjes moet doppen? Dan kun je beter een fijne baan zoeken waar je voldoende voldoening uithaalt en het lekker aan andere overlaten om als startende zzp’ers aan de slag te gaan. Liever een beetje van twee werelden? Dan is jouw bedrijf inschrijven en parttime ondernemen naast je vaste baan ook nog een optie. 

Gerelateerd lezen:
Opdrachten aannemen via een bemiddelingsbureau

Werkstress effectief aanpakken begint hier. Wil je weten hoe je je medewerkers kunt ondersteunen in het omgaan met stress? Download het gratis whitepaper ‘Werkstress’.

Lees ook…
i.s.m.
Nederlanders zijn Europees kampioen zitten. In geen enkel ander Europees land zit zo’n groot deel, namelijk 32% van de volwassen bevolking, meer dan…
Als je werknemer langdurig ziek is geweest, dan wil je die na terugkomst ook weer laten re-integreren. Zodat je je werknemer weer (geleidelijk) in het…
Sinds 2 augustus 2022 hebben ouders en verzorgers recht op (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof. Dat heeft consequenties voor jou als werkgever en…
Elk jaar, in 2024 op 9 mei, vindt Hemelvaartsdag plaats. De hemelvaart van Jezus wordt dan herdacht. Hoe komt het dat Hemelvaartsdag altijd een andere…
Het is een menselijke basisbehoefte om in een gezonde, comfortabele en veilige werkomgeving te verkeren. Mensen brengen een behoorlijk deel van hun…
De zomerperiode staat weer voor de deur: een periode waarin veel werknemers op vakantie gaan. Voor ondernemers betekent het vaak flink puzzelen, want…